Annonce
rabarberkompot

Rabarberkompot er for mig synonym med dansk forår og sommer på lige fod med solmodne jordbær. En simpel haveplante, som med sin syrlige smag sætter sit helt personlige præg på et hav af forskellige desserter og kager. Hjemmelavet rabarberkompot er utrolig nem at tilberede på mindre end et kvarter, og har utallige anvendelsesmuligheder – lige fra cremet kompot i rabarbertrifli til topping ovenpå skyr, eller som et syrligt og sødt indslag til den grydestegte kylling, kalvesteg og stegt fisk. Kompot kan du anvende som tilbehør på lige fod med ribsgelé og tyttebær.

Her får du den helt klassiske opskrift på rabarberkompot i gryde, som i al sin enkelthed består af rabarber, sukker, vaniljesukker og vand. Opskriften giver et stort sylteglas, og kan opbevares på køl i minimum 3-4 uger, hvis du har tilsat Atamon. Uden tilsat Atamon kan kompotten sagtens holde sig på køl i minimum en uge. Jeg er helt pjattet med vanilje i rabarberkompot, som smagsmæssigt går rigtig godt i spænd med hinanden.

Mængden af sukker er vejledende, og skal smages til når kompotten er kogt færdig, da der er stor forskel på de forskellige rabarbersorter. Nogle rabarberplanter har de smukkeste røde stængler som fx jordbær-rabarber og vinrabarber, hvilket er med til at give den færdige kompot et flot rødt farvespekter.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbersirup

Denne opskrift på rabarberkompot er:

  • Den helt klassiske opskrift på rabarberkompot med vanilje, som kan bruges i det søde og salte køkken
  • Velegnet i kager som fx bedstefars skæg og som topping på morgenmaden
  • Det ultimative tilbehør til ost og ikke mindst pandekager
  • Tilberedt i gryde

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Rabarber
  • Rørsukker (almindelig sukker kan også anvendes)
  • Vaniljesukker
  • Vand

Ofte stillede spørgsmål

Afhængig af hvilken rabarbersort du anvender, vil farvespektret i den færdige kompot også variere. Kompotten får en flot dybrød farve, hvis du anvender røde rabarberstængler fra fx jordbær-rabarber og vinrabarber. Andre sorter vil give en mere lyserød kompot changerende til det helt brunlige.

Ja. Du kan sagtens anvende frosne rabarber i din kompot. Resultatet bliver det samme, men hold igen med vandet, hvis du bruger frosne rabarber, da de har et højere indhold af vand. Det plejer faktisk ikke være nødvendigt at tilsætte vand, når jeg bruger frosne rabarber.

Ja. Mængden af sukker i opskriften er kun vejledende, da nogle rabarbersorter er mere søde i smagen end andre. Du skal derfor smage kompotten til, og justere mængden af sukker i forhold til dine præferencer.

Hjemmelavet rabarberkompot har en holdbarhed på køl i et rengjort skoldet glas i minimum en uges tid. Skyller du glasset i Atamon, og tilsætter Atamon til kompotten når den er færdig, bliver holdbarheden forlænget med minimum 3-4 uger.

Du kan sagtens lave en sukkerfri rabarberkompot. Du skal erstatte sukkeret med sukrin eller honning, og så smage kompotten til, da mængden af sødemiddel vil variere alt efter rabarbersort, høsttidspunkt osv.

Ja. Du kan sagtens fryse rabarberkompot, og så tø det op på køl. Holdbarheden på frost er minimum 6 måneder. Kompotten kan godt krystallisere under indfrysningen, men bliver helt normal igen efter optøning.

Der findes mange forskellige rabarbersorter, og rabarberplanter er forskellige i smag og farve. Nogle rabarberstængler er dybrøde i farven  - andre helt grønne. Nogle sorter er meget sure, andre knap så sure i smagen. Personlig sværger jeg til jordbær-rabarber og vinrabarber, som har en god smag og flotte røde stængler. De røde farvestoffer har stor betydning for kompottens udseende, som kan changere fra dybrød til brunlige nuancer.

Velegnede rabarbersorter:

  1. Vinrabarber
  2. Jordbær-rabarber
  3. Victoria
  4. Elmsfeuer
  5. Rosenhagen
  6. Spangsbjerg
  7. Marshall Early Red
  8. Livingstone
  9. Canada Red

Prøv lige at se opskriften på: Råsyltede rabarber

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

rabarberkompot
Hjemmelavet rabarberkompot med vanilje tilberedt i gryde. En nem og klassisk opskrift på kompot, som du kan fremtrylle på mindre end 15 minutter. Perfekt som topping ovenpå is, pandekager, skyr, ost, kager og ikke mindst i rabarbertrifli.

Hvad kender du til antiinflammatorisk kost?
Antiinflammatorisk kost består kort og godt af grøntsager, friske råvarer, sunde fedtstoffer, mineraler og vitaminer. Antiinflammatorisk mad booster kroppens immunforsvar, smører dine led og sikrer en god fordøjelse og et stabilt blodsukker. Bliv klogere på antiinflammatorisk kost her.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbercrumble

Selvforsynende med rabarber på terrassen

Vi har et stort sydvendt højbed på terrassen, hvori vi har en stor rabarberplante, som løbende forsyner os med friske rabarberstængler fra det spæde forår til-og-med udgangen af august. Hvis vi ikke kan nå at bruge alle stænglerne, fryser vi dem blot ned skåret i mundrette stykker, hvor de kan opbevares i minimum et år. På denne måde får vi udnyttet rabarberplanten til fulde, og er leveringsdygtige i råsyltede rabarber og lyserød sirup nytårsaften ovenpå den hjemmelavede panna cotta.

Opskrift på rabarberkompot

Jeg laver altid min kompot i en gryde, hvilket giver en mere cremet og flydende konsistens end kompot tilberedt i ovn. Som jeg har nævnt tidligere, skal du starte med en mindre mængde sukker, og så smage kompotten til løbende, da smagen vil variere alt efter rabarbersort og høsttidspunkt. Konsistensen på kompotten er en smagssag – nogle foretrækker en grov kompot med synlige stykker rabarber, hvorimod andre foretrækker en cremet og nærmest “marmelade-agtig” konsistens. Konsistensen afhænger af tilberedningstiden – jo længere kompotten koger, desto mere cremet og flydende bliver kompotten. Du kan både anvende friske og frosne rabarber til opskriften, men hold igen med vandet, hvis du anvender frosne rabarber, da de har et højere vandindhold.

God fornøjelse.

rabarberkompot

Rabarberkompot

Antal personer: 8-10 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.4/5
( 130 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1000 gr. rabarber, skåret i små stykker
  • 300 gr. rørsukker (start med en mindre mængde sukker, og smag kompotten til når den er færdig)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 0,25 dl. vand

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Gør et velegnet sylteglas rent med kogende vand, og skyl det evt. efter med Atamon.
  2. Skær bladene af rabarberstænglerne, og kasser de grønne blade, da de er giftige.
  3. Skyl rabarberstænglerne under koldt vand, og skær rabarberne i små stykker med en længde på ca. 2 cm.
  4. Hæld rabarberne ned i en gryde tilsat et par spiseskefulde vand, vaniljesukker og sukker. Bring stille og roligt kompotten i kog uden låg, og lad den småkoge i ca. 5 minutter, hvis du ikke ønsker at de skal koge helt ud. Ønsker du en mere cremet og udkogt kompot, skal du lade dem koge videre i yderligere ca. 5 minutter. Det er lidt en temperamentsspørgsmål, hvorvidt kompotten skal have lidt bid eller være helt udkogt.
  5. Er kompotten ikke tyk nok i konsistensen, kan du tage 1-2 tsk. kartoffelmel eller majsmel og piske det sammen med et par teskefulde koldt vand i et glas. Herefter kan du stille og roligt jævne kompotten indtil den har den rette konsistens.
  6. Lad rabarberkompotten køle lidt af inden den kommer op i et rent skoldet glas.
  7. Opbevar sylteglasset på køl, hvis du ikke har tilsat Atamon i kompotten.
  8. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Hvis du synes rabarberkompotten er lidt for tynd i konsistensen, kan du altid jævne kompotten med lidt majsmel opløst i koldt vand. Skal kompotten bruges som dessert til fx rabarbertrifli, kan du smutte en håndfuld mandler, og hakke dem groft, og så røre dem i kompotten.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner