Små runde kager med en sprød gylden skorpe. Ingen julemåned uden gløgg og æbleskiver. Hjemmelavede æbleskiver med kærnemælk, æg, citronskal, vanilje og kardemomme. Helt klassiske æbleskiver tilberedt i en æbleskivepande af støbejern, som giver det bedste stegeresultat med en perfekt gylden skorpe. Hvis jeg selv skal sige det.
Denne opskrift på hjemmelavede æbleskiver er spækket med smag, og tåler ingen sammenligning med de æbleskiver du finder i det lokale supermarked, som er blottet for smag og personlighed. For ja, en æbleskive kan faktisk godt have personlighed. Personlighed, som repræsenterer den energi og hjerteblod du har lagt i arbejdet med disse smagfulde æbleskiver med kærnemælk. Nemme, luftige og lækre - den ultimative opskrift på æbleskive-dej, som er legende let at fremtrylle, når først du lige mestrer stegeteknikken.
Prøv lige at se opskriften på: Churros
Opskrift på æbleskiver
Bland alle de tørre ingredienser i en røreskål sammen med den fintrevne citronskal. Pisk æggehviderne stive og luftige i en anden skål. Vend kærnemælken og æggeblommerne ned i melblandingen, og pisk dejen jævn og ensartet med en håndmixer. Rør det smeltede smør i dejen, og vend forsigtigt de stive æggehvider ned i dejen med en dejskraber. Opvarm æbleskivepanden ved middelhøj temperatur (6 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og fordel lidt fedtstof i hvert hul (gentages efter hver enkelt bagning). Fyld hullerne trefjerdedel op med dej, og vend æbleskiverne med en kødnål eller tynd strikkepind, når halvdelen af dejen i hvert enkelt hul er bagt. Vend de halvbagte æbleskiver, så de står på højkant i æbleskivepanden, og fyld mere dej i hvert hul med en spiseske. Bag dem færdige, og vend dem et par gange undervejs, indtil de er gyldne og sprøde. Den samlede bagetid er ca. 5-6 minutter.
Denne opskrift på æbleskiver er:
- En lille rund og luftige kage, som tilberedes i en halvkugleformet æbleskivepande
- Den ultimative æbleskive-dej, som er nem og lige til at gå til
- Med kærnemælk, æg, smør, citronskal, vanilje og stødt kardemomme
- Luftige og helt runde, da du efterfylder dem halvvejs
- Fryseegnet i op til fire måneder
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Smør
- Kærnemælk
- Økologisk citron
- Sukker
- Æg
- Vaniljesukker
- Natron
- Stødt kardemomme
- Salt
Prøv lige at se opskriften på: Belgiske vafler
Prøv lige at se opskriften på: Canelé
Forslag til fyld og tilbehør
Hvordan foretrækker du dine æbleskiver? Skal de nydes med jordbærmarmelade og flormelis, eller er du mere til fyldte æbleskiver med marcipan? Mulighederne er uendelige, og kun fantasien sætter grænsen for fyld og tilbehør. Jeg foretrækker helt klassiske æbleskiver uden fyld, men med anseelige mængder boysenbærmarmelade på tallerkenen, som gør disse små runde kager helt uimodståelige. Hvis du vil prøve at lave nogle æbleskiver med fyld, skal du tilsætte fyldet et halvt minut efter du har fyldt hullerne op med dejen. Nedenfor ser du mine forslag til fyld og tilbehør.
Topping:
- Jordbærmarmelade
- Hindbærsyltetøj
- Boysenbærmarmelade
- Nutella
- Flormelis
- Sukker
Fyld:
- Nougat
- Chokolade
- Små friske æbletern
- Æblekompot
- Marcipan
- Grofthakkede mandler
Kan hjemmelavede æbleskiver fryses?
Ja. Du kan med fordel fryse dine hjemmelavede æbleskiver, som på frost har en holdbarhed på minimum 3-4 måneder. Opbevar æbleskiverne i fryseposer mærket med dato og indhold. Vigtigt - optøede æbleskiver må ikke genfryses. Æbleskiver har ved stuetemperatur en holdbarhed på et døgn i en tætlukket frysepose eller beholder. På køl har æbleskiver en holdbarhed på 3 dage i en tætlukket frysepose eller beholder.
Tilberedning af frosne æbleskiver
Fyld en liter vand i en høj bradepande, og stil bradepanden i ovnen på nederste rille. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft. Placer de frosne æbleskiver i et lag på en bagerist, og bag æbleskiverne i ca. 10 minutter i rillen ovenover bradepanden med vand. Optøede æbleskiver skal kun opvarmes i ca. 5 minutter.
Prøv lige at se opskriften på: Amerikanske pandekager
Middelalderens flydende æbleskiver
Kimen til nutidens æbleskiver med kærnemælk og kardemomme blev lagt i middelalderen, hvor man dyppede tynde æbleringe i en gærdej, som herefter blev tilberedt i klaret smør eller fedt. En tilberedningsmetode, som vi i dag kender som beignetdej, som bruges til fritering af al slags mad lige fra grøntsager, fisk og ikke mindst æbleringe. Vi skal faktisk helt op til slutningen af 1800-tallet, før æblestykkerne forsvinder ud af billedet, og hævemidler som natron, hjortetakssalt og bagepulver vinder indpas i de danske kogebøger. De klassiske danske æbleskiver uden æblestykker består i al sin enkelhed af en sødet pandekagedej med æg og hævemiddel, som i dag tilberedes i en æbleskivepande med halvkugleformede fordybninger. Jeg benytter en æbleskivepande af støbejern, som har en rigtig god jævn varmefordeling, men det er jo en smagssag om man er til støbejern, støbt aluminium eller en elektrisk æbleskivebager til spisebordet.
God bagelyst.
Ingredients
- 300 gr. hvedemel
- 50 gr. smør, smeltet
- 4,5 dl. kærnemælk
- 1 økologisk citron, fintrevet skal (kan erstattes med 2 spsk. citronsaft)
- 3 spsk. sukker
- 3 hele æg
- 1,5 spsk. vaniljesukker
- 1 tsk. natron
- 1,5 tsk. stødt kardemomme
- 0,5 tsk. salt
- Smør til bagningen
- Tilbehør:
- God marmelade som fx hindbærsyltetøj, jordbærmarmelade, solbær syltetøj eller marmelade med boysenbær
- Flormelis
- Sukker
Instructions
- Rør alle de tørre ingredienser sammen i en røreskål sammen med den fintrevne citronskal.
- Del æggene i henholdsvis blommer og hvider, og pisk æggehviderne stive i en røreskål.
- Tilsæt kærnemælk og æggeblommer til melblandingen, og pisk dejen jævn og ensartet med en håndmixer.
- Rør det smeltede smør i dejen, og vend forsigtigt de stive æggehvider ned i dejen med en dejskraber.
- Hæld den færdige dej op i en kande eller brug en spiseske, som du kan fordele dejen i hullerne med.
- Varm æbleskivepanden godt op ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og smelt en smule smør i hvert hul på æbleskivepanden.
- Fyld hullerne tre fjerdedele op med dej, og lad dejen bage indtil halvdelen af dejen er gennembagt. Vend de halvbagte æbleskiver med en kødnål eller strikkepind, så de står på højkant i æbleskivepanden, og fyld mere dej i hvert hul. Bag dem færdige, og vend dem evt. en ekstra gang undervejs. Den samlede bagetid er ca. 5-6 minutter.
- Opbevar de færdigbagte æbleskiver i et ildfast fad tildækket med alufolie, og gentag processen indtil du er færdig. Du kan evt. holde æbleskiverne lune i et ildfast fad beklædt med bagepapir i en forvarmet ovn på 100° grader almindelig over- og undervarme. Lad ovnlågen stå på klem, så æbleskiverne forbliver sprøde og lækre.
- Server de lune æbleskiver med valgfrit tilbehør.
- Velbekomme.
Notes
Æbleskiverne kan med fordel bages i forvejen, og fryses ned til senere brug, hvor de blot skal opvarmes i en forvarmet ovn på 180° varmluft i ca. 10 minutter. Fordel de frosne æbleskiver på en rist, og hæld en liter vand i en dyb bradepande. Sæt risten med de frosne æbleskiver i ovnen med den dybe bradepande nedenunder.