Amerikanske pandekager

Amerikanske pandekager. Tykke og luftige. Det perfekte indslag til morgenbordet i weekenden, eller når familien kommer til brunch. Jeg er helt vild med kombinationen amerikanske pandekager og hjemmelavet Nutella, men lidt ahornsirup og solmodne danske jordbær er nu heller ikke så tosset. En klassisk amerikansk pandekage skal være luftig og tyk, men hånden på hjertet, så er det faktisk først for nylig jeg har knækket koden til de mest luftige pandekager, som samtidig har en imponerende tykkelse.

Det lille hemmelige trick afslører jeg lidt længere nede på siden, og mellem os to er det et fif jeg har ladet mig inspirere af på en amerikansk madblog. Den pågældende madblogger i USA har fået det af sin svigermor, så vi har gang i den helt store vidensdeling, og lige om lidt mestrer du samme teknik som de garvede amerikanske husmødre, når det kommer til luftige tykke pandekager.

Prøv lige at se opskriften på: Canelé

Opskrift på amerikanske pandekager

Hvis jeg ikke skulle tage hensyn til mit forholdsvis voksne BMI-tal, ville jeg nok spise pandekager som morgenmad lidt oftere, så jeg nøjes med at spise og servere disse fluffy pandekager til familie-fødselsdage, når der inviteres til brunch. I dagligdagen nyder jeg min skyr og havregrød. Opskriften på amerikanske pandekager er lige til at gå til, og kræver kun ganske få ingredienser, som du højest sandsynlig allerede har liggende som basislager i din husholdning. Du skal bruge hvedemel, æg, mælk, rapsolie, bagepulver, sukker og vaniljesukker. Og så en ganske almindelig stegepande eller blinispande.

Pandekagedejen er forholdsvis tyk i konsistensen, og du skal bruge ca. en halv deciliter pandekagedej til hver pandekage. På en almindelig stegepande kan du lave 4 pandekager af gangen, og bagetiden er ca. 2-3 minutter på hver side ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Jeg plejer at stege pandekagerne i lidt smør, men du kan også sagtens anvende en neutral madolie som fx rapsolie.

Prøv lige at se opskriften på: Belgiske vafler

Denne opskrift på amerikanske pandekager er:

  • Den helt klassiske opskrift på tykke luftige amerikanske pandekager
  • Med det hemmelige trick til super luftige pandekager
  • Velegnet som brunchpandekager og morgenbordet i weekenden
  • Mundvandsdrivende lækre pandekager, som også er fryseegnet

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Æg
  • Mælk
  • Rapsolie
  • Bagepulver
  • Sukker
  • Vaniljesukker

Prøv lige at se opskriften på: Rasmus Klump pandekager

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Amerikansk pandekagepande
Du kan sagtens anvende en almindelig stegepande til amerikanske pandekager, men du kan også investere i en blinispande, som gør håndteringen af dejen lidt nemmere. Som madblogger må jeg selvfølgelig ikke gå ned på udstyr, så en amerikansk pandekagepande (reklamelink) er selvfølgelig at finde i mit efterhånden store arsenal af køkkenudstyr.

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Ja. Du kan sagtens fryse dine overskydende amerikanske pandekager i op til 2-3 måneder. Du kan også fryse din pandekagedej ned, og så lade den optø på køl, hvor pandekagedej har en holdbarhed på et par dage.

Ja. Du kan sagtens bage dine pandekager i forvejen, og så opbevare dem på køl i op til et par dage, eller fryse dem ned med en holdbarhed på 2-3 måneder. Pandekagedejen kan du også lave i forvejen, og så opbevare den på køl i en tætlukket beholder i op til 2 dage.

Ja. Du kan sagtens lave pandekagedejen i forvejen, og så opbevare den på køl i op til 2 dage. Pisk dejen godt igennem inden du skal i gang med at bage pandekagerne.

Hemmeligheden bag luftige, tykke pandekager ligger i måden du pisker henholdsvis æggehvider og æggeblommer sammen på. Æggehvider og æggeblommer skal adskilles, og tilsættes dejen hver for sig. Start med at piske æggeblommerne sammen med den kolde mælk og fedtstof (madolie eller smeltet smør). Pisk de tørre ingredienser sammen med mælkeblandingen indtil dejen har en ensartet konsistens. Pisk æggehviderne stive i en lille røreskål (du skal kunne vende skålen på hovedet), og vend forsigtigt æggehvidemassen ned i dejen med en dejskraber.

Prøv lige at se opskriften på: Spinatvafler med feta

Her får du mit hemmelige trick til luftige pandekager

Hemmeligheden bag luftige, tykke pandekager ligger ikke i mængden af bagepulver, men hvordan du rører pandekagedejen sammen med henholdsvis æggeblommer og æggehvider. Æggehvider og æggeblommer skal adskilles, og tilsættes dejen hver for sig. Det er her hele hemmeligheden ligger, og ikke i mængden af bagepulver. Start med at piske æggeblommerne sammen med den kolde mælk og fedtstof (madolie eller smeltet smør). Vend de tørre ingredienser sammen i en anden røreskål, og pisk dem sammen med mælkeblandingen indtil dejen har en ensartet konsistens. Pisk æggehviderne stive i en lille røreskål (du skal kunne vende skålen på hovedet), og vend forsigtigt æggehvidemassen ned i dejen med en dejskraber. Nu er du klar til at servere de mest fluffy pandekager, som med statsgaranti vil få mundvandet til at løbe hos de fleste.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelkage

Forslag til topping til amerikanske pandekager

Amerikanske pandekager bliver ofte serveret med en klat smør på toppen i USA – selvfølgelig sammen med seriøse mængder ahornsirup. Min helt klare favorit-topping er hjemmelavet Nutella ledsaget af årstidens friske bær og frugter. Den luftige dej med en diskret smag af vanilje, smagen af ristede hasselnødder i chokoladecremen, og de friske bær er den perfekte kombination, hvis jeg selv skal sige det. Det er heldigvis smag og behag, og du kan jo i princippet servere lige nøjagtig det du har lyst til. Du får alligevel lige et par ideer på topping, som altid er et hit til disse fluffy pandekager.

  • Årstidens bær og frugter
  • Græsk yoghurt og skyr
  • Müsli
  • Nødder som fx mandler, hasselnødder og valnødder
  • Hjemmelavet nutella, ahornsirup og syltetøj

God fornøjelse.

Amerikanske pandekager

Amerikanske pandekager

Antal personer: 12 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 185 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 94 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 200 gr. hvedemel
  • 3 store æg
  • 2 dl. mælk
  • 4 spsk. rapsolie
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • Smør til stegning

Tilbehør:

  • Årstidens bær og frugter
  • Græsk yoghurt og skyr
  • Müsli
  • Nødder som fx mandler, hasselnødder og valnødder
  • Hjemmelavet nutella, ahornsirup og syltetøj

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Vend alle de tørre ingredienser sammen i en skål.
  2. Pisk æggeblommer, mælk og fedtstof (olie eller smeltet smør) sammen i en røreskål. Tilsæt de tørre ingredienser, og pisk dejen ensartet med en el-mixer.
  3. Pisk æggehviderne stive i en anden skål, og vend forsigtigt de stive æggehvider sammen med pandekagedejen.  Brug en dejskraber og rør forsigtigt æggehviderne ind i dejen.
  4. Opvarm lidt fedtstof på en stege- eller blinispande, og bag pandekagerne i ca. 2-3 minutter på hver side.
  5. Skal du lave mange pandekager, kan du med fordel opbevare dem i et ildfast fad tildækket med alufolie, og/eller holde dem lune i en ovn på 80° almindelig over- og undervarme.
  6. Server pandekagerne lune med fx ahornsirup og friske bær.
  7. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens lave pandekagedejen i forvejen, og opbevare den på køl indtil du skal i gang med at bage pandekagerne. Du kan også fryse de færdigbagte pandekager i op til 2-3 måneder, og så opvarme dem i en mikroovn eller i en forvarmet ovn tildækket med alufolie.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Amerikanske pandekager
Tykke luftige amerikanske pandekager

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

John Thede Jørgensen 27. februar 2024 - 11:11

Hej.
Den blinis pande du viser billede af findes ikke i KitchenOne udvalget længere. !!

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 27. februar 2024 - 20:00

Hej John,
Tak for din besked. Det er helt underordnet hvilken pande du bruger. Du kan både bruge en blinis pande eller en almindelig stegepande. Dejen flyder ikke så meget ud, så det kan sagtens lykkkedes med en almindelig pande.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner