Canelé er det franske svar på en amerikansk cupcake. En mellemting mellem en vandbakkelse og en souffleret vaniljecreme, som er indkapslet i en sprød mørkebrun karamelliseret skorpe. Det tegner vist et fint billede af denne lille franske kagedessert, som er en himmelsk mundfuld at gå ombord i med herlige aromaer af ægte vanilje og rom. Canelé kommer oprindeligt fra Bordeaux, hvor den benævnes Caneles Bordelaise, og har sin oprindelse tilbage i det 18. århundrede. Det er en lillebitte kagedessert med en højde på fem centimeter, som er indbegrebet af "less is more".
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Denne opskrift på canelé er:
- Den helt klassiske opskrift på Canelés de Bordeaux (kagerne stammer fra Bordeaux)
- En lille fransk kage med en skøn smag af vanilje og rom med en midte af souffleret vaniljecreme, og en sprød karamelliseret mørkebrun skorpe
- En himmelsk fransk kagedessert, hvis svampede midte minder om en mellemting mellem vandbakkelse og vaniljecreme
- Meget nem at tilberede i små fine canelé-bageforme af kobber, metal eller silikone
- Det franske svar på små fine cupcakes med riller ned langs siden
Prøv lige at se opskriften på: Churros
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Sukker
- Vanilje
- Mælk
- Smør
- Æg
- Rom
- Salt
Prøv lige at se opskriften på: Cremelinser
Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte
Den perfekte canelé
Vejen til vellykkede caneléer er ganske enkelt en høj bagetemperatur. Vi snakker altså 270-300° varmegrader, og umiddelbart lyder det meget voldsomt, men svaret skal findes i dannelsen af en hurtig bageskorpe. Ved at give caneléerne et varmechok i ovnen de første 10 minutter, dannes der en fin bageskorpe, hvilket er med til at holde på formen og den flydende dej, så du ikke risikerer at stå med en nærmest paddehatte-lignende top, som vælter udover kanterne. Dejen vil helt naturligt hæve op over bageformen under bagningen, men den skal bare holde proportionerne. Når dejen har dannet en skorpe i løbet af de første 10 minutter, reducerer du varmen til 180° grader, og bager dem færdige i yderligere 50 minutter.
Prøv lige at se opskriften på: Panna Cotta med mango-gelé
Bageforme til canelé
Hvis det skal være helt efter bogen, skal caneléer bages i en kobberform, som man kan købe på markeder og i velassorterede isenkræmmerbutikker i Frankrig. Nu er kobber ikke det billigste materiale - slet ikke på vore breddegrader, hvor en enkelt canelé-bageform koster i omegnen af 150-200 kr. Jeg vil mene, at man minimum skal have 8-12 bageforme, så det kan hurtigt gå hen og blive en større investering. Selv for en madblogger, der ellers ikke vil gå ned på udstyr i køkkenet.
God bagelyst.
Ingredients
- Dej til canelé:
- 100 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 250 gr. sukker
- Vaniljekorn fra 2 vaniljestænger fra Vanissa.fr (reklamelink) eller 4 tsk. vaniljesukker
- 5 dl. mælk
- 50 gr. smør, smeltet
- 2 hele æg
- 2 æggeblommer
- 2 spsk. rom
- 1 knsp. salt
- Pensling:
- 60 gr. smør, smeltet
- 40 gr. bivoks, smeltet (kan undlades)
Instructions
- Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab vaniljekornene ud. Mas vaniljekornene i lidt sukker på et skærebræt, og kom vaniljekorn og vaniljestænger op i en lille gryde sammen med mælken.
- Bring stille og roligt mælken i kog under jævnlig omrøring, så mælken ikke brænder på.
- Fjern gryden fra varmen så snart mælken begynder at småkoge.
- Lad vaniljestængerne trække i mælken imens du pisker de øvrige ingredienser sammen.
- Pisk de to hele æg sammen med de to æggeblommer i en skål, og tilsæt sukkeret. Pisk æggemassen grundigt indtil konsistensen er ensartet og cremet.
- Rør forsigtigt det smeltede smør i æggemassen.
- Hæld ca. en fjerdedel af den varme mælk ned i æggemassen, og rør det hele godt sammen.
- Sigt hvedemel og salt ned i æggemassen, og rør dejen godt sammen.
- Tilsæt det resterende mælk og rom, og rør dejen godt igennem indtil den er ensartet (på denne måde undgår du klumper i dejen, og den gradvise tilføjelse af den varme mælk er med til at temperere æggene, hvilket er en forudsætning for en vellykket vaniljecreme til dine kommende canelé-kager.
- Stil den færdige dej på køl tildækket i minimum en time, og gerne helt op til 24-48 timer, hvilket giver en fantastisk smag i den færdige canelé. Den færdige dej kan holde sig på køl i minimum 4 dage, og skal piskes godt igennem før den tages i brug.
- Forvarm ovnen til 275° grader almindelig over- og undervarme.
- Smelt smør og bivoks i en lille gryde, og pensle canelé-formene grundigt med smørblandingen (kombinationen af smør og bivoks giver den karakteristiske mørkebrune farve, og en glat og skinnende overflade).
- Fyld formene med dej til 1 cm. fra toppen, da de soufflerer under bagningen.
- Anbring formene på en bageplade beklædt med staniol, og bag caneléerne ved 275° grader i 10 minutter.
- Sænk herefter temperaturen til 180° grader uden at åbne ovnlågen, og bag dem færdige i yderligere 45-50 minutter.
- Tag bagepladen med de færdigbagte caneléer ud af ovnen, og lad dem køle lidt af i formene i et par minutter, inden de vendes ud på en rist. De færdigbagte caneléer glider normalt fint ud af formene, men sidder de fast i formen kan du banke på bunden med en hård genstand eller overflade.
- Lad caneléerne afkøle til stuetemperatur inden de serveres.
- Velbekomme.
Notes
Den færdige canelé-dej kan holde sig på køl i minimum 4 dage, og skal piskes godt igennem før brug. Bag kun de caneléer som du har brug for, da de smager bedst samme dag som de bliver bagt. De kan godt lunes samme dag som de er bagt. Hvis caneléerne soufflerer for meget op under bagningen, kan du blive nødsaget til at prikke i dejen med en kødnål eller tynd strikkepind. Caneléer skal være glatte og mørkebrune udvendig, og indvendig have en konsistens som på mange måder minder om souffleret vaniljecreme og vandbakkelse. Canelé kan serveres hele året rundt, men kan fx varieres i smagen op til jul, hvor lidt appelsinsaft og revet appelsinskal tilfører kagerne lidt julestemning.
Dine Canelé kager lyder vældigt fristende og skal helt sikkert prøves 😋
Meeen ... jeg har et par spørgsmål:
Når nu de oprindelige forme er så dyre, og
der er langt til Frankrig efter dem 😉 hvad gør man så?
Hvor køber man bivoks?
Venlig hilsen
Susanne
Hej Susanne,
Mange tak for din besked. Caneléer er en rigtig lækker dessertkage, og et lækkert alternativ til fx pandekager, æbleskiver og vafler i en mere raffineret udgave. Jeg har købt metalforme på Amazon i Tyskland - købte 12 metalforme for godt og vel 300 kr. De fungerer rigtig godt til trods for at de rigtige forme i kobber selvfølgelig leder varmen bedre, men med en pris på 200-300 kr. stykket kan jeg godt nøjes med caneléforme i metal 🙂
Du kan købe bivoks hos forskellige helsebutikker på nettet, men jeg synes det fungerer rigtig fint uden, så det vil jeg ikke investere i hvis jeg var dig (med mindre du laver caneléer en gang om ugen).
God fornøjelse og du spørger bare hvis du er i tvivl om noget vedr. opskriften.
Hilsen
Thomas
Hej. Jeg har købt Cannelée forme hos Kunst og køkkentøj i kobber. De koster 50, 68, 78 kr stk efter størrelse. Det er en super pris, og de er fantastiske at bage i:-).
Hej Susanne,
Mange tak for dit feedback og gode råd omkring Canele-bageforme. De er ikke helt billige, hvis man skal have dem originale i kobber, men det skulle også give en bedre afbagning.
Tak for tippet.
Venlig hilsen
Thomas