Forside » Kager » Fedtebrød

Fedtebrød

billede med fedtebrød

Bag de bedste hjemmelavede fedtebrød på kun 30 minutter. Sprøde og lækre småkager med romglasur og kokosmel. Til jul og året rundt.

Hjemmelavede fedtebrød er noget af det nemmeste bagværk du kan stå med i køkkenet, men det bliver denne klassiske småkage absolut ikke ringere af.

Fedtebrød forbinder mange med en klassisk julesmåkage, men personligt kan jeg nu spise dem hele året rundt, og de vil med garanti også være et hit til kagebordet på alle andre tidspunkter af året.

Det helt klassiske fedtebrød er med romglasur, men du kan også bare anvende almindelig glasur eller citronglasur, som gør disse julesmåkager ekstra friske og indbydende.

Det er sådan lidt en mormor-småkage, som jeg tydeligt husker fra min barndom, og som har en himmelsk smag af kokosmel.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på nemme fedtebrød

billede med fedtebrød

Fedtebrød

5 fra 1 stemme
Bag de bedste hjemmelavede fedtebrød på kun 30 minutter. Sprøde og lækre småkager med romglasur og kokosmel. Til jul og året rundt.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid40 minutter
Antal90 stk.
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 400 g hvedemel
  • 400 g smør
  • 200 g kokosmel
  • 200 g sukker
  • 1 tsk hjortetaksalt

Glasur

  • 200 g flormelis
  • 5 spsk vand
  • romessens - eller citronsaft
  • kokosmel - til at drysse på glasuren

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
  • Bland mel, hjortetaksalt, kokosmel og sukker sammen i en stor røreskål.
  • Skær smørret ud i mindre tern, og hæld det ned i skålen til melblandingen.
  • Rør hurtigt dejen sammen på en køkkenmaskine eller med en el-pisker.
  • Rul dejen ud i tommelfingertykke stænger, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Tryk stængerne flade med dine fingre til de har en bredde på ca. 5 cm. og en tykkelse på ca. 1 cm.
  • Bag stængerne i ca. 10 minutter eller til de er fine gyldne.
  • Imens stængerne er i ovnen, rører du nu flormelis sammen med nogle få spsk. kold vand. Det er vigtigt at glasuren er rigtig tyk
  • Tag de færdigbagte stænger ud af ovnen, og glasér stængerne imens de endnu er varme, så glasuren kan løbe lidt ud.
  • Skær stængerne i skrå snitter med en stor tung kniv eller pizzaskærer imens de endnu er lidt lune.
  • Lad de færdige fedtebrød køle helt af på en rist inden du lægger dem i en gammeldags kagedåse af metal (en platstikboks kan godt få fedtebrødene til at smage af plastik).
  • Det er vigtigt at glasuren er helt størknet, og at du lægger madpakkepapir eller bagepapir imellem lagene i kagedåsen.

Noter

Fedtebrød er fryseegnede, og kan sagtens holde sig et par måneder på frost.
Hvis du ikke skal servere dine fedtebrød samme dag som de er bagt, eller skal fryse dem ned, skal du vente med at glassere dem, da de ellers godt kan blive bløde.
Det er en smagssag om du ønsker dine fedtebrød med helt almindelig glasur, eller ønsker at tilsætte lidt revet citronskal fra en økologisk citron eller lidt romessens i glasuren.
Du kan også prøve at tilsætte lidt appelsinsaft, Cointreau eller vaniljesukker i glasuren, hvis du ønsker at afprøve nye smagsvarianter.

Næringsindhold

Næringsindhold
Fedtebrød
Mængde pr. portion
Kalorier
75
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
6
%
Mættet fedt
 
3
g
19
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
0.2
g
Enkelumættet fedt
 
1
g
Kolesterol
 
10
mg
3
%
Natrium
 
33
mg
1
%
Kalium
 
6
mg
0
%
Kulhydrater
 
9
g
3
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
5
g
6
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
111
IU
2
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift er:

  • Den nemmeste småkage du kan bage til jul (og på alle andre tidspunkter af året)
  • Sprøde fedtebrød med glasur på 30 minutter
  • Fryseegnede i op til 3 måneder
  • Bagt med smør, som gør dem knasende sprøde og lækre
  • Som mormor lavede dem - klassiske julesmåkager med kokosmel
Fedtebrød
Dejen er hurtigt blevet rørt sammen på min køkkenmaskine, hvorefter den rulles ud til tommelfingertykke stænger på en bageplade beklædt med bagepapir. Har du samlet dejen med fingrene, kan det godt være du lige skal stille dejen på køl i en halv times tid, så den bliver nemmere at rulle ud.
Fedtebrød
Pres stængerne flade med et par fingre til de har en bredde på ca. 5 cm. og en tykkelse på ca. 1 cm. Bag stængerne i en forvarmet ovn på 200° grader i ca. 10- 12 minutter, eller til de er fine gyldne. Jeg har bagt dem på dette bagestål, hvilket reducerer bagetiden med ca. 3 minutter.

Med eller uden romglasur

Traditionelle fedtebrød er med romglasur, men jeg foretrækker nu at glassere dem med helt almindelig glasur, så smagen af kokos og smør ikke bliver overdøvet af romessens eller rigtig rom.

Det er og bliver en smagssag, og man kan jo lave nogle varianter med både almindelig glasur, romglasur og citronglasur bestående af revet citronskal fra en økologisk citron, som tilfører denne klassiske småkage en dejlig frisk smag.

Jeg mindes min mormor stå og bage fedtebrød i hendes lille køkken efter en opskrift, som hun havde fået af sin mor.

Fedtebrød må med andre ord have en del år på bagen, og hvorfor denne ret anonyme småkage er kommet til at hedde "fedtebrød", kender jeg ikke historien på.

I gamle dage var fedt med fedtegrever jo noget man smurte på brødet istedet for smør og pålæg, og det kan da godt tænkes at man har valgt betegnelsen "fedtebrød" til denne småkage, da den minder lidt om et stykke hvidt brød med lidt fedt på på grund af glasuren.

Uanset oprindelse smager denne småkage bare godt, og er for mange indbegrebet af en klassisk julesmåkage på højde med vaniljekranse.

Fedtebrød

Den nemmeste småkage du kan bage

Fedtebrød er og bliver den nemmeste småkage du kan bage. Jeg lyver ikke, når jeg påstår du kan stå med færdigbagte fedtebrød på 30 minutter.

Har du en køkkenmaskine til rådighed, tager det kun få minutter at samle dejen med en k-spade eller fladt piskeris. Næste skridt er at rulle dejen ud i tommelfingertykke stænger, presse dem flade og så bage dem sprøde og gyldne i ovnen i ca. 10-12 minutter.

Når de færdigbagte stænger kommer ud af ovnen, skal de glasseres med et tykt lag glasur imens de endnu er varme. Herefter skærer du stængerne ud i skrå snitter med en stor tung kniv. Voila.

Hjemmebagte fedtebrød. Det bliver ikke meget større. Nogle foretrækker at skære stængerne ud til fedtebrød imens de endnu er lune, andre venter indtil de er helt afkølede.

Jeg har god erfaring med at skære dem ud imens de endnu er lune med en stor tung grøntsagskniv.

2 kommentarer til “Fedtebrød”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.