Bag de bedste hjemmelavede fedtebrød på kun 30 minutter. Sprøde og lækre småkager med romglasur og kokosmel. Til jul og året rundt.
Hjemmelavede fedtebrød er noget af det nemmeste bagværk du kan stå med i køkkenet, men det bliver denne klassiske småkage absolut ikke ringere af.
Fedtebrød forbinder mange med en klassisk julesmåkage, men personligt kan jeg nu spise dem hele året rundt, og de vil med garanti også være et hit til kagebordet på alle andre tidspunkter af året.
Det helt klassiske fedtebrød er med romglasur, men du kan også bare anvende almindelig glasur eller citronglasur, som gør disse julesmåkager ekstra friske og indbydende.
Det er sådan lidt en mormor-småkage, som jeg tydeligt husker fra min barndom, og som har en himmelsk smag af kokosmel.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på nemme fedtebrød
Denne opskrift er:
- Den nemmeste småkage du kan bage til jul (og på alle andre tidspunkter af året)
- Sprøde fedtebrød med glasur på 30 minutter
- Fryseegnede i op til 3 måneder
- Bagt med smør, som gør dem knasende sprøde og lækre
- Som mormor lavede dem - klassiske julesmåkager med kokosmel
Med eller uden romglasur
Traditionelle fedtebrød er med romglasur, men jeg foretrækker nu at glassere dem med helt almindelig glasur, så smagen af kokos og smør ikke bliver overdøvet af romessens eller rigtig rom.
Det er og bliver en smagssag, og man kan jo lave nogle varianter med både almindelig glasur, romglasur og citronglasur bestående af revet citronskal fra en økologisk citron, som tilfører denne klassiske småkage en dejlig frisk smag.
Jeg mindes min mormor stå og bage fedtebrød i hendes lille køkken efter en opskrift, som hun havde fået af sin mor.
Fedtebrød må med andre ord have en del år på bagen, og hvorfor denne ret anonyme småkage er kommet til at hedde "fedtebrød", kender jeg ikke historien på.
I gamle dage var fedt med fedtegrever jo noget man smurte på brødet istedet for smør og pålæg, og det kan da godt tænkes at man har valgt betegnelsen "fedtebrød" til denne småkage, da den minder lidt om et stykke hvidt brød med lidt fedt på på grund af glasuren.
Uanset oprindelse smager denne småkage bare godt, og er for mange indbegrebet af en klassisk julesmåkage på højde med vaniljekranse.
Den nemmeste småkage du kan bage
Fedtebrød er og bliver den nemmeste småkage du kan bage. Jeg lyver ikke, når jeg påstår du kan stå med færdigbagte fedtebrød på 30 minutter.
Har du en køkkenmaskine til rådighed, tager det kun få minutter at samle dejen med en k-spade eller fladt piskeris. Næste skridt er at rulle dejen ud i tommelfingertykke stænger, presse dem flade og så bage dem sprøde og gyldne i ovnen i ca. 10-12 minutter.
Når de færdigbagte stænger kommer ud af ovnen, skal de glasseres med et tykt lag glasur imens de endnu er varme. Herefter skærer du stængerne ud i skrå snitter med en stor tung kniv. Voila.
Hjemmebagte fedtebrød. Det bliver ikke meget større. Nogle foretrækker at skære stængerne ud til fedtebrød imens de endnu er lune, andre venter indtil de er helt afkølede.
Jeg har god erfaring med at skære dem ud imens de endnu er lune med en stor tung grøntsagskniv.
Det er de bedste fedtebrød som jeg nogensinde har smagt
Tak fordi du bruger opskriften og skriv gerne hvad du synes om dem.