Krydrede julesmåkager. En sand juleklassiker med en bred palette af julekrydderier. Brunkager. En af mine favoritsmåkager ved juletid, som med garanti vil vække begejstring hos mange småkage-elskere. En elsket småkage, som for en stund tager mig en tur ned ad mindernes allé til min mormors køkken, hvor der blev bagt småkager i lange baner - ikke mindst op til jul. Hun havde en fantastisk opskrift på brunkagedej, som jeg desværre aldrig fik gemt, men som jeg har forsøgt at genskabe. Resultatet kan du opleve lige her på siden. Den ultimative opskrift på brunkager, som er spækket med smag og seriøs julestemning.
Prøv lige at se opskriften på: Vaniljekranse
Opskrift på brunkager
Opskriften på den perfekte brunkage tager selvfølgelig udgangspunkt i den ultimative brunkagedej. Det bedste resultat opnår du med friske stødte krydderier, men du kan sagtens anvende stødte krydderier på pose (det gør jeg også), da det er meget nemmere, og resultatet er mere end godkendt. Tricket består i at køle brunkagedejen af i køleskabet, inden dejen skæres i papirstynde skiver med en skarp kniv. Klassiske brunkager skal nem være helt tynde, hvilket giver den perfekte sprødhed.
De elskede julesmåkager skal bages på en bageplade beklædt med bagepair, og ved almindelig over- og undervarme. Hold godt øje med småkagerne undervejs i ovnen, da kanterne ikke må blive mørkebrune, da de så kommer til at smage brændt. Lad småkagerne afkøle helt på en bagerist, inden du putter dem ned i en kagedåse eller condibøtte (reklamelink).
Prøv lige at se opskriften på: Pebernødder
Denne opskrift på brunkager er:
- Den ultimative opskrift på klassiske brunkager
- Hverken hårde eller bløde, men sprøde med sprød på
- En sand juleklassiker med smuttede mandler og potaske
- De sprødeste krydrede julesmåkager
- Fryseegnet og utrolig nem at tilberede
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Sukker
- Smør
- Mørk sirup
- Kanel
- Ingefær (kan undlades)
- Nelliker
- Potaske
- Mandler
Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen
Prøv lige at se opskriften på: Risalamande
Potaske i brunkagedej
Potaske er et hævemiddel, som blandt andet anvendes i brunkagedej, da det gør småkagerne ekstra sprøde og flotte i farven. Potaske er et hvidt pulver, som er en slags salt og fremstilles ved hjælp af melasse og vinsten, som udsættes for kuldioxid. Potaske blev tidligere fremstillet ved kogning af brændte plantedele (aske) i en lerpotte, og er afledt af det hollandske ord "potasche", som vi altså kender som potaske. Potaske får bagværk til at hæve ligesom natron, bagepulver og hjortetaksalt, men du får altså ikke samme sprøde resultat, hvis du anvender natron i din brunkagedej, da. For at få potaske til at virke i dejen, skal det altid opløses i koldt vand inden det vendes ned i den varme sirup.
Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is
Sådan undgår du at dine brunkager blive bløde
Småkager skal være sprøde med sprød på, og det gælder både brunkager, pebernødder og vaniljekranse. Potasken gør sit til, at brunkagedejen bliver forvandlet til de mest sprøde og knasende småkager, men derfor kan de nybagte småkager godt risikere at blive bløde og kedelige. Når småkagerne kommer ud af ovnen, skal de køle helt af på en bagerist (reklamelink), inden de kommer ned i en kagedåse eller anden lufttæt beholder. Du kan med fordel lægge et stykke bagepapir eller alufolie mellem kagedåsen og låget, så du er helt sikker på at låget slutter tæt. Skulle småkagerne blive bløde, kan du varme dem et par minutter i ovnen, hvilket gør dem sprøde igen.
God bagelyst.
Ingredients
- 500 gr. hvedemel
- 250 gr. sukker
- 125 gr. mørk sirup
- 250 gr. smør, skåret i tern
- 75 gr. mandler, smuttede og grofthakkede
- 2 spsk. stødt kanel (ca. 15 gr.)
- 1 tsk. stødt nelliker
- 2 tsk. potaske (ca. 12 gr. potaske opløses i en spsk. lunken vand)
Instructions
Brunkagedej:
- Kom smør, sukker og sirup ned i en gryde, og varm det langsomt op under omrøring indtil smørmassen er ensartet og begynder at tykne. Smørblandingen må på intet tidspunkt koge, da det vil få dejen til at smuldre. Blandingen skal bare være varm, smeltet og ensartet i konsistensen.
- Lad smørmassen køle af indtil den har en temperatur på ca. 30° grader (ellers vil dejen smuldre, hvis smørmassen er for varm).
- Opløs potasken i et par spiseskefulde lunken vand, og rør det i den afkølede smørblanding sammen med melet, som tilsættes lidt efter lidt.
- Ælt dejen til den er ensartet og smidig i konsistensen.
- Tril dejen til tykke stænger med en diameter på ca. 4-5 cm., og lad dem hvile tildækket på køl i 24 timer (helt op til en uge).
Afbagning:
- Forvarm ovnen til 180° grader almindelig over- og undervarme.
- Skær de afkølede dejstænger ud i tynde skiver, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag brunkagerne i midten af ovnen i ca. 8-9 minutter - hold godt øje med småkagerne, da de ikke må blive mørke i kanten, da de så har fået for meget.
- Afkøl de færdigbagte brunkager på en bagerist, og lad dem køle helt af inden de kommer i en kagedåse.
- Velbekomme.
Notes
Du kan også tilsætte usaltede pistaciekerner, sukat og syltet appelsin i tern, som gør disse småkager ekstra luksuriøse. Pistaciekerner og syltet appelsin skal tilsættes sammen med de smuttede mandler. Brunkagedejen er fryseegnet, og har en holdbarhed på ca. 3 måneder. Småkagerne kan holde sig friske i tætlukket emballage i minimum 3-4 uger ved stuetemperatur - gerne køligere.