Risengrød tilberedt i ovn

Risengrød er en vaskeægte juleklassiker, som gør sit indtog i de danske hjem når vinteren sætter ind med sin kulde og mørke. Helt traditionelt tilberedes denne skønne grød på komfuret eller under dynen, men i dag vil jeg introducere dig for en alternativ metode, nemlig tilberedning af risengrød i ovnen. Resultatet er det samme. Ingen hokus pokus eller nye ingredienser, men den samme gode smag og cremede konsistens. Det eneste denne tilberedningsmetode kræver, er en gryde eller stegeso, som kan tåle at komme i ovnen. Ingen risengrød der brænder på. Ingen omrøring i gryden hvert 2. minut. Det bliver ikke nemmere.

Slut med at grøden brænder på

Indrømmet. Jeg elsker risengrød (det gør mine børn også). God gammeldags risengrød tilberedt under dynen, toppet med en smørklat og med rigelige mængder kanelsukker. Noget af det mest simple indenfor madlavning, men en gudespise hvis du spørger mig. Det er ikke alle i familien der er lige begejstrede for risengrød, så der skal ofte lidt argumentation til før risengrød kommer på madplanen.

Jeg kan stort set spise risengrød hele året rundt, men det er især op til jul og i de kolde vintermåneder, at lysten til risengrød for alvor melder sig. Ofte laver jeg en dobbeltportion, så der lige er til en gang risalamande eller risalamande cheesecake de efterfølgende dage – det er min måde at lade op til julen på, så det hele ikke kulminerer juleaften og i juledagene.

Tilberedning af risengrød i ovn er ikke spor kompliceret, og du behøver på ingen måde bekymre dig om, at gå på kompromis med den autentiske smag og cremede konsistens, som man forbinder med risengrød. Tværtimod tillader ovnen, at grøden langsomt simrer og absorberer alle de lækre smagsnuancer fra mælken og risene. Resultatet er en risengrød, der er så nær perfektion som muligt. Uden lugten af brændt mælk i hele huset.

Derfor skal du tilberede grøden i ovnen:

  • Du undgår at risengrøden brænder på
  • Du skal ikke stå og røre i grøden hele tiden
  • Det koger ikke over
  • Du kan julehygge med familien imens grøden bliver tilberedt i ovnen

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Grødris
  • Sødmælk (det giver den bedste smag og mest cremede konsistens)
  • Salt
  • Vand

Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen

Airfryer opskrifter
Madlavning i en airfryer er meget andet end friterede pomfritter og sprødstegt kylling. Den hurtigt cirkulerende varmluft giver uanede muligheder, når det kommer til hurtig og velsmagende aftensmad. Den smarte varmluft-teknologi muliggør tilberedning uden brug af olie, og kan mange gange erstatte de klassiske tilberedningsmetoder i ovn, friture og pandestegning. Og alle de måltider du kan tilberede i ovn, kan du også tilberede i en airfryer. Få opskrifter på mad i airfryer her.

Risengrød i ovn
Her er jeg i gang med at tilberede en portion risengrød i ovnen til risalamande, hvor jeg koger grøden tilsat sukker og en hel vaniljestang. Efter ca. 40 minutter i ovnen er grøden færdigkogt.

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Prøv lige at se opskriften på: Risalamande is

Risengrød tilberedt i ovn

Risengrød i ovn

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 141 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 200 gr. grødris
  • 1 ltr. sødmælk
  • 0,5 tsk. salt (reducer til en halv teskefuld, hvis det skal anvendes til risalamande)
  • 2 dl. vand

Til servering:

  • Kanelsukker (kanel og sukker blandet sammen)
  • Smør

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Forvarm ovnen til 125° grader varmluft.
  2. Du skal benytte en gryde eller stegeso, som kan tåle at komme i ovnen.
  3. Bring vandet i kog i en stor tykbundet gryde, og hæld risene ned i det kogende vand. Lad risene koge i vandet i et par minutter under omrøring, eller indtil risene har absorberet det meste af vandet.
  4. Tilsæt mælk og salt og bring det i kog under omrøring.
  5. Når mælken begynder at småkoge rører du godt rundt i gryden i yderligere et par minutter.
  6. Spring dette trin over, hvis grøden ikke skal anvendes til risalamande. Tilsæt 1 hel vaniljestang og 6 spiseskefulde sukker for hver liter sødmælk og 200 gr. grødris.
  7. Læg låg på gryden og stil gryden ind på risten i ovnen på nederste rille.
  8. Tag gryden ud af ovnen hver 10. minut, og rør rundt i grøden så den ikke trækker skind. Husk at bruge grydelapper, så du ikke brænder dig på den varme gryde.
  9. Når der er gået en halv time, skal du til at holde ekstra øje med grøden. Grøden skal være cremet og lind i konsistensen, og må ikke koge helt ud - risene skal stadigvæk have lidt bid. Tilberedningstiden vil variere alt efter ovntype og gryde, men forvent at grøden er færdig efter ca. 35-45 minutter.
  10. Tag den færdige risengrød ud af ovnen, og smag den til med lidt fint bordsalt - skal undlades hvis risengrøden skal bruges til risalamande.
  11. Nu er risengrøden klar til servering (husk smør og kanelsukker).
  12. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

Derfor skal du tilberede din risengrød i ovnen:

  1. Du sparer tid: At lave risengrød i en gryde kræver konstant opsyn og omrøring for at undgå, at det brænder på. Ved at tilberede grøden i ovnen, kan du nøjes med at røre rundt i grøden ca. hver 10. minut. Det giver dig mulighed for at bruge din tid mere effektivt, og fokusere på andre opgaver i køkkenet eller hygge med familien.
  2. Jævn varmefordeling: Ovnen leverer en ensartet varmefordeling, hvilket reducerer risikoen for, at grøden klæber til bunden og brænder på. Den jævne opvarmning sikrer, at grødrisene bliver perfekt kogt, hvilket resulterer i en cremet og lækker konsistens.
  3. Let at styre temperaturen: I en gryde er det nogle gange svært at sikre en jævn varmefordeling. I en ovn kan du let styre temperaturen og undgå risikoen for, at varmen pludselig stiger og grøden brænder på.
  4. Anvend altid sødmælk: Fedtindholdet i sødmælk tilfører ekstra smag, og bidrager samtidig til den lækre cremede konsistens.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner