Svamperagout

Svampe og champignoner kogt ind i fløde, hvidvin, løg og krydderurter. Det er opskriften på vegetarisk svamperagout, som byder på en afgrundsdyb smag af umami, og som får følgeskab af fingertykke strimler pasta, som fuldender denne pastaret. Pappardelle er bred pasta, som du nemt selv kan lave ved at skære friske lasagneplader ud i fingertykke strimler. Disse brede strimler pasta er som skabt til en tyk cremet ragout, som nærmest smyger sig om den cremede ragout spækket med et sandt overflødighedshorn af svampe og champignoner skåret i tynde skiver.

Det er ragout uden kød, men hånden på hjertet – du mangler ikke kød i denne pastaret takket være den herlige umamismag fra svampene og champignonerne. Jeg er stor fan, og det kommer fra en som i ny og næ sætter pris på en god bøf. Dette måltid er et godt eksempel på, at du ikke behøver gå på kompromis med smagen, blot fordi det er blottet for kød.

Prøv lige at se opskriften på: Vodka pasta

Denne opskrift på svamperagout er:

 • Pappardelle med en mundvandsdrivende lækker svamperagout med fløde og hvidvin
 • Nem og lækker aftensmad på godt 30 minutter
 • Pappardelle vendt rundt i en cremet svamperagout
 • Helt uden kød, men spækket med tekstur og umami

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Blandede svampe og champignoner (fx portobello, østershatte, kantareller, Karl Johan svampe og brune markchampignoner)
 • Friske lasagneplader
 • Skalotteløg (et stort almindeligt løg kan også anvendes)
 • Hvidløg
 • Frisk timian
 • Hvidvin
 • Piskefløde
 • Parmesan

Prøv lige at se opskriften på: Pasta i ovn

Kan man fryse fløde?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Læs her hvordan.

Svamperagout

Prøv lige at se opskriften på: Bruschetta med smørristede kantareller

Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.

Opskrift på svamperagout

Ragout har sin oprindelse i det franske køkken, og mange forbinder nok ragout med fyldige kødretter, som rødvins-braiseres i adskillige timer. Resultatet er møre og intense simreretter, som rammer direkte i ens gastronomiske hjertekule. Ragout med svampe og champignoner kan altså også et eller andet, og er et levende bevis på, at ragout uden kød og rødvin også kan byde på umami og dybde rent smagsmæssigt.

Jeg har valgt at bruge hvidvin til denne ragout, da det ikke tager opmærksomheden fra de lækre svampe og champignoner, som fortjener at sidde i første parket til dette herlige måltid. Hvidvinen tilfører dybde, friskhed og interessante aromaer til flødesovsen, hvor du blandt andet kan smage æbler, mango, hyldeblomst og eksotiske frugter – selvfølgelig alt efter hvilken hvidvin du anvender til formålet. Gå i en stor bue uden om de fede og meget fadlagrede hvidvine, når du skal lave mad med hvidvin, og vælg en tør hvidvin med en moderat mængde syre – fx Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio og Rìas Albarino.

God fornøjelse.

Svamperagout

Svamperagout

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 25 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 800-900 gr. blandede svampe og champignoner (fx portobello, brune markchampignoner)
 • 500 gr. friske lasagneplader, skåret i 2 cm. brede strimler
 • 2 skalotteløg, halveret på langs og skåret i tynde skiver (et stort almindeligt løg kan også anvendes)
 • 3 fed hvidløg, finthakket
 • 4-5 kviste frisk timian
 • 1 håndfuld persille, grofthakket
 • 2 dl. hvidvin
 • 2,5 dl. piskefløde
 • 2 tsk. Worcestershire Sauce (kan undlades)
 • 75 gr. parmesan, fintrevet
 • Salt
 • Friskkværnet peber
 • Olie til stegning

 

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Bring vandet til pastaen i kog i en gryde og gå videre med tilberedningen af selve ragouten.
 2. Opvarm lidt olie i en stor pande, og steg løgene bløde og klare ved middehøj varme  (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter.
 3. Tilsæt finthakket hvidløg og 4-5 kviste frisk timian, og lad det stege med i yderligere et minut.
 4. Vend alle champignonerne og svampene ned til løgene, og lad det hele stege videre i et par minutter. Drys en teskefuld salt ovenpå svampene, og steg videre i nogle minutter indtil champignonerne har smidt det meste af deres væske, og er blevet gyldne. Panden skal næsten være tørlagt, inden du tilsætter hvidvinen.
 5. Hæld hvidvinen ned til de øvrige ingredienser på panden, og bring hvidvinen i kog. Lad hvidvinen koge videre i et par minutter, så alkoholen fordamper.
 6. Tilsæt piskefløde og lad nu svamperagouten simre videre i ca. 10 minutter uden låg. Rør rundt i gryden med jævne mellemrum.
 7. Riv parmesanen fint og vend det ned i ragouten.
 8. Skær de friske lasagneplader ud på langs i fingertykke strimler (2-3 cm. bred). Kog pastastrimlerne i letsaltet vand i ca. 5 minutter, eller til konsistensen er al dente (tilpas kogt med bid). Hæld vandet fra pastaen og vend pastaen ned i gryden til svamperagouten sammen med grofthakket persille. Smag til med salt og friskkværnet peber, og rør det hele forsigtigt sammen.
 9. Server straks pastaretten toppet med lidt grofthakket persille og lidt parmesan.
 10. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Svamperagout

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner