Er du på udkig efter en mættende og smuk vintersalat, som kan serveres til lidt af hvert - lige fra klassiske frikadeller, falafel og julemad til vegetarfrikadeller, så vil jeg på det varmeste anbefale denne græskarsalat. Her får du kort og godt en nem og fyldig salat, som repræsenterer vinterens grove grøntsager. Hokkaidogræskar. Grønkål. Granatæblekerner. Mandler. Persille. Og så lige et par håndfulde feta, som tilfører salaten lidt fedme. Den let syrlige dressing skal masseres godt ind i grønkålsbladene, som er med til at gøre de sprøde grønkålsblade møre og lækre. Vinaigretten er nemlig med til at nedbryde de grove fibre i grønkålsbladene,
Prøv lige at se opskriften på: Vegetarfrikadeller
Opskrift på græskarsalat
Denne græskarsalat er både mættende, sprød, sød, syrlig og salt. Og så er den utrolig nem at tilberede. Det er den ultimative vintersalat, og en smuk en af slagsen. Når græskar bages i ovnen, får de en skøn aromatisk sødme, som går godt i spænd med den rustikke grønkål, de sød-syrlige granatæblekerner og ikke mindst den fede feta. Den let syrlige vinaigrette med sin krydrede sødme, giver et frisk modspil til den bagte græskar, hvilket gør denne fyldige vintersalat spiselig for selv de mest grønsagsforskrækkede individer. Du kan sagtens tilberede græskarternene med skal på, da skallen også bliver mør under tilberedningen i ovnen. Du skal halvere græskarret på langs med en stor kniv (pas nu på fingrene) og udkerne det. Herefter skal græskarret skæres ud i mundrette rustikke stykker, og bages møre i ovnen. Hold løbende øje med græskarternene i ovnen, da de ikke må blive alt for møre - de skal stadigvæk have lidt bid.
Denne opskrift på græskarsalat er:
- En nem og lækker efterårs- og vintersalat
- Perfekt som tilbehør til måltider med kød, vegetarfrikadeller og falafler
- En mættende og fyldig salat spækket med vinterens grove grøntsager
- Med bagte rustikke græskartern, grønkål, feta, granatæblekerner, mandler og en uimodståelig let syrlig vinaigrette
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hokkaidogræskar
- Granatæble
- Grønkål
- Persille
- Mandler
- Feta
- Æbleeddike
- Olivenolie
- Honning
- Citron
- Dijonsennep
Prøv lige at se opskriften på: Løgkompot
Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssalat
God fornøjelse.
Ingredients
- 1 hokkaidogræskar (ca. 600-700 gr. renset vægt), rustikke mundrette stykker
- ½ granatæble (kernerne)
- 1 pose grønkål (ca. 300 gr.), skyllet og revet i mindre stykker
- 1 håndfuld persille, grofthakket
- 1 håndfuld mandler, grofthakket (kan undlades hvis du også serverer ristede kikærter til salaten)
- 200 gr. feta, rustikke stykker
- 3-4 spsk. olivenolie
- Salt
- Friskkværnet peber
- Dressing til græskarsalat:
- 3 spsk. æbleeddike
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. honning
- ½ økologisk citron, saften herfra
- 1 tsk. dijonsennep
- Salt
- Friskkværnet peber
- Ristede kikærter:
- 1 ds. kikærter (400 gr.), skyllet og duppet tørre
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. mild paprika
- 1 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
- Skyl græskarret og skær det midt over. Fjern kernerne og skær det i rustikke mundrette stykker. Du behøver ikke fjerne skallen, hvis det er skyllet grundigt under koldt vand.
- Fordel græskarternene på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend dem i lidt olivenolie. Drys lidt groft salt ovenpå græskarternene.
- Sæt bagepladen i ovnen, og bag græskarterne i ca. 20 minutter. De skal være møre, men stadigvæk have lidt bid. Du kan løbende kontrollere, hvornår græskarternene er færdigbagte, ved at stikke en kødnål eller knivspids ind i ternene. Tag de færdigbagte græskartern ud af ovnen, og lad dem køle lidt af. De må gerne være lune, når de vendes i salaten.
- Rist mandlerne på en tør pande ved medium varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) indtil de er let gyldne. Hak mandlerne groft på et skærebræt, og lad dem køle lidt af.
- Skyl grønkålen grundigt under koldt vand, og riv bladene af stilkene i mundrette stykker.
- Rør alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille røreskål, og smag dressingen til. Den skal være let syrlig med en krydret sødme.
- Hæld grønkålsbladene op i en stor salatskål eller fad, og masser dressingen ind i bladene med klør fem, så grønkålen bliver blød og mør.
- Skyl persillen under koldt vand, og hak den groft.
- Vend græskartern, grønkål, granatæblekerner, mandler og persille sammen i en stor salatskål eller fad. Pres citronsaften ud over salaten, og fordel fetaen tilfældigt ovenpå græskarsalaten.
- Server salaten lun eller kold.
- Velbekomme.
Dressing til græskarsalat:
- Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen i en lille røreskål med undtagelse af citronsaften, som først skal presses ud over salaten lige inden servering. Smag dressingen til.
Ristede kikærter:
- Skyl kikærterne under koldt vand i en si. Lad kikærterne dryppe af, og dup dem tørre med køkkenrulle.
- Fordel kikærterne på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend kikærterne i lidt olivenolie.
- Drys salt, friskkværnet peber, spidskommen og paprika ud over kikærterne på bagepladen.
- Bag kikærterne sprøde og let gyldne i ovnen i ca. 20-25 minutter. Vend dem et par gange undervejs.
- Tag de sprøde kikærter ud af ovnen, og lad dem køle lidt af.
- Hæld de ristede kikærter op i en skål, og fordel en håndfuld ovenpå salaten.
Notes
Hold løbende øje med græskarternene i ovnen, da bagetiden vil variere alt efter ovntype og græskar. Græskarternene skal være møre, men skal stadigvæk have lidt bid og være forholdsvis faste i konsistensen.