Kantareller er en gudespise, hvis jeg selv skal sige det. Skovens guld. Kongen over alle svampe. Små cremegule til gulorange svampe, som gemmer sig i skovbunden i mange løv- og nåleskove landet over henover sensommeren helt frem til starten af november måned.
Kantareller er letgenkendelige med deres nedløbende lameller på stokken og deres gulorange farve, hvilket gør kantareller til en utrolig populær spise blandt helt uøvede svampejægere. Og anvendelsesmulighederne er mange. Bruschetta med smørristede kantareller i flødestuvning ovenpå et stykke ristet brød. Måske toppet med lidt grofthakket persille og lidt balsamico glace. Begynder dit mundvand også at løbe ..?
Prøv lige at se opskriften på: Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter
Denne opskrift på bruschetta med smørristede kantareller er:
- En rigtig lækker forret og perfekt anretning til tapas- og frokostbordet
- Mundvandsdrivende lækker anretning med skovens guld i flødestuvning
- Den direkte vej til den syvende gourmethimmel
- Spækket med en uimodståelig nøddeagtig smag
Prøv lige at se opskriften på: Rustikke minitærter med gedeost og spinat
Disse ingredienser skal du bruge:
- Flutes
- Kantareller
- Piskefløde 38%
- Smør
- Æblecidereddike eller citronsaft
- Balsamico glace
- Persille
- Salt
- Friskkværnet peber
Kantareller - skovens guld
Kantareller er skovens guld. En utrolig populær spisesvamp blandt svampejægere - og alle os andre, som nøjes med at købe en bakke friske kantareller i supermarkedet, når de er i sæson fra medio juli til primo november. Kantareller er ikke som andre svampe. De nedløbende lameller på stokken, og den cremegule til gulorange farve er ikke til at forveksle, og gør kantarellen nem at spotte i skovbunden. Kantarellen trives i løv- og nåleskove - ofte på skrænter udsat for lidt vindpåvirkning, og pibler frem i skovbunden efter længere tids nedbør. En nåleskov med en sur mosbund er det helt ideelle sted for kantareller. Jeg kender kantarellen fra den smørristede flødestuvede udgave på ristet brød, og fra forskellige gryderetter, men man kan også nyde kantarellen tørret, syltet eller helt rå, hvor den dog godt kan være lidt bitter i smagen, som forsvinder under tilberedning.
Prøv lige at se opskriften på: Melon med skinke, mozzarella og basilikum
Sådan gør du dine kantareller rene
Hvis du selv har været ude og indsamle kantareller i naturen, er de garanteret lidt snavsede af jord og andet skidt, som selvfølgelig skal fjernes inden de bliver tilberedt. Du kan enten vælge at rengøre kantarellerne med en børste, eller også kan du skylle dem under koldt rindende vand. Ofte gør jeg begge dele, da de skal være helt rene inden jeg sætter tænderne i disse guldklumper.
Vælger du at skylle dem under koldt vand, skal du sørge for at tørre dem grundigt inden de skal steges på panden, da de ellers vil begynde at koge på panden. Jeg tørrer altid kantarellerne i et rent viskestykke, og breder dem ud på viskestykket indtil de skal på panden. Det samme gør sig gældende, når du indsamler kantarellerne i skovbunden - sørg altid for at opbevare svampene i en kurv, og ikke i en fugtig plastikpose, da de rådner let.
God fornøjelse.
Ingredients
- Bruschetta:
- 4 skiver flutes
- 40 gr. smør til stegning
- Smørristede kantareller a la creme:
- 200 gr. rengjorte kantareller
- 2 dl. piskefløde 38%
- 30 gr. smør til stegning
- 1 tsk. æblecidereddike eller friskpresset citronsaft
- Salt
- Friskkværnet peber
- Pynt:
- Balsamico glace
- Lidt grofthakket persille
Instructions
Bruschetta:
- Smelt smørret på en pande, og steg brødskiverne gyldne og sprøde på begge sider ved middelhøj varme. Læg de smørristede brødskiver til side på et stykke køkkenrulle eller bagepapir.
Smørristede kantareller a la creme:
- Smelt smørret på samme pande, hvor du lige har ristet brødet.
- Fordel de rengjorte kantareller på panden, og steg dem let gyldne ved forholdsvis høj varme. Krydre med salt og friskkværnet peber.
- Hæld fløden på panden til de smørristede kantareller, og bring fløden i kog under let omrøring. Tag panden af varmen og smag de flødestuvede kantareller til med salt, peber og en lille smule æblecidereddike.
- Fordel de flødestuvede kantareller på de fire skiver brød, og kør lidt balsamico glace rundt om brødskiverne. Pynt med lidt friskhakket persille.
- Server retten med det samme.
- Velbekomme.