Skål og velbekomme. Nu er der vodka pasta for alle pengene. Må jeg præsentere dig for den klassiske italienske pastaret penne alla vodka, som kort og godt består af pasta vendt rundt i en cremet tomatflødesovs med vodka. Umiddelbart lyder det helt forkert, at der skal vodka i en pastaret, men når du først lige tænker nærmere over det, er der faktisk rigtig mange madopskrifter, hvor spiritus og vin optræder på lige fod med de øvrige ingredienser.
Alkohol i mad og i dette tilfælde vodka, tilfører både smag, dybde og nye overraskende aromaer, som er med til at gøre denne pastaret mundvandsdrivende lækker. Pasta med vodka er ikke en ny opskrift, men har under den globale coronanedlukning fået sin helt store revival - ene og alene takket være supermodellen og influenceren Gigi Hadid, som under sin graviditet postede denne pastaret på Instagram. Det der vist sprang folk i øjnene var vodkaen, som skabte en del debat nu hvor Gigi Hadid på daværende tidspunkt var gravid, men som sagt fordamper alkoholen i retten undervejs. Så har vi det helt på plads.
Prøv lige at se opskriften på: Caprese pastasalat
Denne opskrift på vodka pasta er:
- Den ultimative opskrift på den klassiske penne alla vodka
- Kogt pasta vendt rundt i en uimodståelig cremet tomatflødesovs med vodka
- Nem og billig aftensmad for hele familien (alkoholen fordamper under tilberedningen, så du kan sagtens servere retten for dine børn)
- En lækker italiensk pastaret, som du næsten kan tilberede med bind for øjnene
Disse ingredienser skal du bruge:
- Pasta (fx penne, rigatoni og fusilli)
- Bacon i skiver (pancetta kan også bruges)
- Vodka (kan undlades)
- Mascarpone (madlavningsfløde eller piskefløde kan også bruges)
- Parmesan
- Tomatkoncentrat
- Hvidløg
- Løg
- Tørrede chiliflager (kan undlades)
- Friske basilikumblade
Prøv lige at se opskriften på: One pot pasta med kylling og mozzarella
Prøv lige at se opskriften på: Pasta i ovn
Opskrift på vodka pasta
Pasta med vodka kan tilberedes med mascarpone, madlavnings- eller piskefløde. Mascarpone gør retten ekstra cremet, og er min foretrukne favorit i mange pastaretter. Mascarpone er en hvid flødeost med en forholdsvis høj fedtprocent, hvilket gør den velegnet i det søde køkken, og ikke mindst i pastaretter eller ovenpå tærter og pizzaer, hvor den flyder ud og giver en rund cremet smag. Den har en god smelteevne, og gør denne tomatsovs med vodka ekstra cremet og smagfuld. Du kan sagtens anvende madlavnings- eller piskefløde, men det gør ikke tomatsovsen nær så cremet og tyk.
God fornøjelse.
Ingredients
- 500 gr. pasta (fx penne, rigatoni og fusilli)
- 150 gr. bacon i skiver, skåret i tynde strimler
- 0,5 dl. vodka (kan undlades)
- 200 gr. mascarpone (2,5 dl. madlavningsfløde kan også anvendes)
- 75 gr. parmesan, fintrevet
- 1 stor ds. tomatkoncentrat (140 gr.)
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 1 løg, finthakket
- 0,5 tsk. tørrede chiliflager
- 1 håndfuld friske basilikumblade, grofthakket
- Salt
- Friskkværnet peber
- Olie til stegning
Instructions
- Hæld lidt olie op i en gryde eller sauterpande, og steg baconstrimlerne sprøde ved middelhøj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
- Kog pastaen efter anvisningerne på emballagen i en stor gryde, og gå imens videre med opskriften.
- Når baconstrimlerne er gyldne og tæt på at være stegt sprøde, tilsætter du det finthakkede løg. Steg løgene klare og bløde i ca. 3-4 minutter, og tilsæt herefter de finpressede hvidløgsfed, som steges med i yderligere et minut.
- Hæld vodkaen ned til løgene og baconen, og lad det meste af vodkaen fordampe - det tager et par minutter hvis retten bulderkoger.
- Tilsæt tomatkoncentrat, tørrede chiliflager, parmesan og mascarpone, og rør alle ingredienserne godt sammen i gryden.
- Lad den cremede tomatsovs småsimre i nogle minutter indtil pastaen er kogt færdig. Smag tomatsovsen til med salt og friskkværnet peber.
- Hæld vandet fra den kogte pasta, og gem en deciliter af kogevandet til at justere konsistensen på tomatsovsen med. Konsistensen på vodkasovsen skal være cremet, så den rigtig kan sætte sig på pastaen.
- Vend pastaen ned i tomatsovsen sammen med de grofthakkede basilikumblade, og rør alle ingredienserne forsigtigt sammen.
- Drys lidt fintrevet parmesan og grofthakkede basilikumblade ovenpå pastaretten, og server den straks.
- Velbekomme.
Notes
Du kan godt tilsætte en dåse grofthakkede tomater til tomatflødesovsen, hvilket gør sovsen lidt mere lind i konsistensen. Du kan også bruge pancetta eller salciccia-pølser istedet for bacon i skiver, som absolut ikke gør dette måltid ringere.