Quinoasalat med laks og spidskål er sund og nem aftensmad for hele familien, som samtidig er antiinflammatorisk kost takket være de mange grøntsager i quinoasalaten, og ikke mindst de sunde omega-3 fedtsyrer i laksestykkerne. Omega-3 fedtsyrer er livsvigtige for kroppen, og findes i en lang række fødevarer som fx fisk, skaldyr, hørfrø, græskarkerner og valnødder. Her i huset er vi ret begejstrede for denne quinoasalat med laks og masser af spidskål, som takket være den lækre dressing bestående af friskpresset citronsaft, olivenolie, rosmarin, basilikum og æbleeddike, bliver løftet til nye kulinariske højder rent smagsmæssigt, og som gør denne quinoasalat til et sundt måltid spækket med vitaminer, kostfibre, proteiner og værdifulde fedtsyrer. Det er sund aftensmad med god samvittighed.
Antiinflammatorisk aftensmad med fisk og kål
Jeg og min kone laver mere og mere antiinflammatorisk kost i hverdagen, idet min kone har leddegigt. Fisk som fx laks, makrel, torsk, kulmule, , tun, rødspætte og skrubbe finder derfor ofte vej til vores ugentlige madplan, som på den ene eller anden måde indgår i opskrifter spækket med grøntsager, quinoa, bælgfrugter, linser og andre antiinflammatoriske fødevarer - ja, alle de fødevarer, som har en positiv effekt på inflammation i kroppen. Vi følger ikke nogen bestemt kostplan, men har efterhånden fået en god indsigt i de fødevarer, som har en gavnlig effekt på gigt og inflammation. Og som giver en øget følelse af velvære i kroppen - og sind. Det er ikke en mirakelkur, men en livsstilsændring, som lindrer smerterne i en gigtramt krop, øger mobiliteten, og ikke mindst hæver den samlede livskvalitet.
Quinoasalaten med laksestykker og spidskål kan varieres i det uendelige, og i løbet af godt og vel tyve minutter, kan du servere den mest velsmagende og farverige quinoasalat med ovnstegte laksestykker, som jeg er ret overbevist om, vil gå rent ind hos selv de mest fiskeforskrækkede individer. Store som små. Dressingen med de friske krydderurter fuldender dette måltid, og skulle der være lidt quinoasalat tilovers, vil der med statsgaranti blive kamp om resterne dagen derpå. Jeg skal hilse og sige, at quinoasalat i madpakken er et hit.
Prøv lige at se opskriften på: Laks i ovn
Denne opskrift på quinoasalat er:
- Antiinflammatorisk aftensmad
- Nem at tilberede på godt og vel tyve minutter
- Sund og velsmagende aftensmad for hele familien
- Meget velegnet til personer med inflammation i kroppen
Disse ingredienser skal du bruge:
- Laksestykker
- Quinoa
- Cherrytomater
- Squash
- Spidskål
- Rødløg
- Rød eller orange peberfrugt
- Olivenolie
- Æbleeddike
- Frisk spæd rosmarin
- Frisk basilikum
- Saften fra en økologisk citron
Prøv lige at se opskriften på: Sund snack
Prøv lige at se opskriften på: Bananpandekager med havregryn
Opskrift på quinoasalat med laks og spidskålsalat
Quinoasalat med laks og spidskål kræver ikke det sorte bælte i kogekunst, og er nem og sund aftensmad for hele familien på bare tyve minutter. Quinoasalaten kan tilberedes på selv den mest travle hverdag, hvor overskuddet ikke er til timelang madlavning. Laksestykkerne passer jo sig selv i ovnen, og imens kan du koge quinoaen og klargøre grøntsagerne. Kombinationen af den friske spæde rosmarin, basilikum, æbleeddike, olivenolie og friskpresset citronsaft løfter salaten til nye højder rent smagsmæssigt. Du skal starte med at koge quinoaen til salaten, og imens gå videre med laksestykkerne, som skal placeres i et smurt ildfast fad, Sæt fadet med fisken i ovnen, og når laksen er færdigtilberedt, brækker du laksestykkerne fra hinanden med et par gafler, som herefter vendes i salaten let afkølet.
Hvornår er laksen færdig?
Tilberedningstiden er ca. 15 minutter alt afhængig af størrelsen på laksestykkerne. Du kan altid se hvornår et stykke laks er færdigtilberedt, ved at stikke en gaffel ned mellem flagerne i kødet. Kan du skille lakseflagerne ad, samtidig med at kødet i midten ikke længere er råt, er laksen færdig og klar til servering. Der er ikke noget at sige til, at laks er en af de mest populære fisk på middagsbordet, og denne opskrift på laks i ovn er helt klart en af familiens helt store favoritter.
God fornøjelse.
Ingredients
- 4 stk. laksestykker á ca. 125-150 gr. pr. stk.
- 2 dl. quinoa (ukogt)
- 250 gr. cherrytomater, halveret
- 1 squash, skåret i små tern
- 0,5 spidskål, snittet i tynde strimler (ca. 400-450 gr.)
- 1 rødløg, finthakket
- 1 rød eller orange peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
- Salt
- Friskkværnet peber
- Dressing:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. æbleeddike
- 2 spsk. frisk spæd rosmarin, finthakket
- 3 spsk. basilikum, finthakket
- Saften fra en økologisk citron
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig over- og undervarme.
- Smør et ildfast fad med lidt rapsolie. Læg laksefileterne ned i det ildfaste fad, og krydre med salt og friskkværnet peber. Sæt fadet i ovnen i ca. 15 minutter, eller til laksestykkerne er gennemstegte med en kernetemperatur på ca. 55-60° grader.
- Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 15 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
- Skyl squashen under koldt vand, og halver den på langs. Skær de to halverede sider ud i tynde stave, og skær dem over på tværs i små tern.
- Skyl tomaterne under koldt vand, og halver dem på midten.
- Fjern det yderste blad af spidskålen, eller skyl det grundigt under koldt vand. Halver spidskålen på langs, og snit den ene halvdel af spidskålen i så tynde strimler som muligt.
- Udkern peberfrugten og skær den ud i små tern.
- Bland den let afkølede quinoa med alle grøntsagerne i en stor røreskål eller salatskål. Vent med at vende de halverede cherrytomater i salaten.
- Fordel nu dressingen ud over grøntsagerne og quinoaen i røreskålen, og vend det hele forsigtigt rundt.
- Krydre med salt og masser af friskkværnet peber.
- Bræk de færdigstegte laksestykker fra hinanden med et par gafler, og vend de mundrette laksestykker ned i skålen til quinoasalaten sammen med de halverede cherrytomater. Vend forsigtigt laksestykkerne og cherrytomaterne rundt i skålen.
- Velbekomme.
Dressing:
- Hak den spæde rosmarin og den friske basilikum fint, og vend krydderurterne sammen med alle de øvrige ingredienser til dressingen i en lille røreskål.
- Rør dressingen godt igennem, og smag den til med salt og masser af friskkværnet peber.
Notes
Salaten har en holdbarhed på køl i minimum et par dage i en tætlukket beholder. Du kan også rive lidt af citronskallen (hvis citronen er økologisk) med i dressingen, hvilket gør dressingen endnu mere frisk og smagfuld.