Spinattærte

Spinattærte

Spanakopita. På dansk spinattærte. Autentisk græsk spinattærte med den sprødeste filodej. Glem alt om tærtedej, butterdej og hytteost. En rigtig spinattærte er med filodej, og repræsenterer et lille bid af det græske køkken. Denne spinattærte kan gøre selveste Skipper Skræk grøn i hovedet af misundelse, for mere indbydende og velsmagende tærte med sprød filodej, spinat, løg, feta og sammenpiskede æg skal du lede længe efter. Spinattærte er vegetarmad, men det gør absolut ikke madoplevelsen ringere, og er en oplagt kandidat til en af ugens kødfrie dage på madplanen.

Denne grøntsagstærte er den ægte vare, og samtidig sund og billig aftensmad til hele familien. Tærten består i al sin enkelhed af spinat, som er hovedrolleindehaver i denne sprøde græsk inspirerede tærte. Du skal bruge hele 900 gram spinat. Det fylder ret godt på køkkenbordet, inden det og en rulle filodej bliver forvandlet til den mest lækre madtærte. Hvis du ikke tidligere har leget med filodej i din madlavning, er denne opskrift en kærkommen lejlighed til at stifte bekendtskab med disse papirstynde plader af dej, som har sin oprindelse fra Balkan og Mellemøsten. De bliver ekstrem sprøde når de bliver bagt, og er samtidig et godt bud på en fedtfattig dej sammenlignet med butterdej og almindelig tærtedej.

Prøv lige at se opskriften på: Fyldte squash med grøntsager og gratineret ost

Opskrift på spinattærte

Hjemmelavet spinattærte med frisk spinat (du kan også bruge frossen helbladet spinat) er nem aftensmad. Det kræver kun femten minutter af din tilstedeværelse foran kogepladen - resten klarer ovnen. Spinattærte skal ikke laves med hakket spinat, men med helbladet spinat. De store grønne spinatblade skal kun lige hakkes meget groft, da de er med til at holde sammen på tærten sammen med æggeblandingen. Jeg bruger altid frisk spinat, men du kan også sagtens anvende frossen helbladet spinat. Resultatet er stort set det samme - mundvandsdrivende lækkert.

Tærten med den papirstynde dej

Min opskrift på tærte med spinat og feta er med filodej, som er papirstynde dejplader, der bliver utrolig sprøde ved bagning, og som samtidig er en fedtfattig dej sammenlignet med butterdej og mange traditionelle tærtedeje. Du kan købe filodej i de fleste større supermarkeder, og findes både på køl og på frost. Jeg foretrækker helt klart filodej i ruller på køl, da de er meget nemmere at håndtere.

Du skal bruge en stor tærteform eller mindre ildfast fad, som skal smøres med lidt olivenolie. Du skal bruge ca. 70% af dejen til selve bunden og siderne, og de resterende plader til toppen. Den papirstynde filodej ligger du bare i lag ovenpå hinanden i tærteformen, og ud over kanterne, da du til sidst folder dejen ind over tærtefyldet. De sidste plader filodej fordeler du ovenpå fyldet, og ned langs kanten i tærteformen. Det er vigtigt, at du pensler alle pladerne med lidt olivenolie, inden du lægger pladerne ovenpå hinanden.

Prøv lige at se opskriften på: Karbonader i fad

Denne opskrift på spinattærte er:

  • Den ultimative tærte med spinat, feta, æg, løg, hvidløg, forårsløg og en masse krydderier
  • Vegetarvenlig
  • Legende let at tilberede på bare 15 minutter - resten klarer ovnen for dig
  • Bagt med den sprødeste filodej, som er et godt bud på en fedtfattig dej

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Filodej
  • Spinat
  • Løg
  • Forårsløg
  • Hvidløg
  • Persille
  • Æg
  • Citron
  • Feta
  • Stødt kanel
  • Revet muskatnød
  • 1,5 tsk. Salt
  • Friskkværnet peber
  • Olivenolie

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Spinattærte med frisk spinat
Opskrift på spinattærte

Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad

Smagsnoter:

  • Kanel - tilfører en sød nøddeagtig smag til tærten, som giver en fantastisk aromatisk dybde.
  • Muskatnød - tilfører en sød, mild og rund smag til tærten.
  • Hvidløg - finpresset hvidløg tilfører en sød og nøddeagtig smag til tærten, som kan justeres op og ned i mængde alt efter personlige præferencer.

Spinattærte med frisk spinat

Du kan både anvende frisk og frossen spinat til denne lækre grøntsagstærte, og resultatet er stort set det samme. Frisk spinat fylder en del, og skal lige skylles grundigt under koldt vand inden det tilberedes. Optøet helbladet spinat er lige til at vende i gryden, så du kan spare et par minutter på den konto, hvis det skal gå ekstra hurtigt.

God fornøjelse.

Spinattærte

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 500 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 64 voted )

Ingredients

  • 1 rulle filodej (1 pakke á 400 gr.)
  • 900 gr. frisk spinat (optøet helbladet spinat kan også anvendes), grofthakket
  • 1 stort løg, finthakket
  • 3-4 forårsløg, skåret i tynde skiver
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 1 håndfuld persille, finthakket
  • 5 æg, sammenpisket
  • 0,5 økologisk citron, revet skal
  • 300 gr. feta, skåret ud i rustikke stykker
  • 0,25 tsk. stødt kanel
  • 0,5 tsk. revet muskatnød
  • 1,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • Olivenolie

Instructions

  1. Opvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig over- og undervarme.
  2. Skyl den friske spinat grundigt under koldt vand, og lad den dryppe af i en sigte. Hak den friske spinat groft. Bruger du optøet helbladet spinat, presser du spinaten fri for væde og hakker den groft.
  3. Pil løget og hak det fint.
  4. Pil hvidløget og hak det fint.
  5. Opvarm lidt olivenolie i en stor gryde, og steg løg, hvidløg og forårsløg bløde i ca. 4-5 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
  6. Tilsæt den grofthakkede spinat og persille, og lad spinaten falde godt sammen i gryden i et par minutter. Rør et par gange undervejs, og tag herefter gryden af varmen.
  7. Pisk æggene sammen i en stor røreskål, og tilsæt herefter feta, citronskal, muskatnød, kanel, salt, friskkværnet peber og spinatblandingen fra gryden. Er der meget væde i gryden alt efter om du har anvendt frossen eller frisk spinat, skal du lade det meste af væsken blive tilbage i gryden.
  8. Du skal bruge 7 plader filodej til bunden, og 3 plader til låget på spinattærten. Smør en tærteform med lidt olivenolie, og fordel forsigtigt enkeltvis en plade filodej i bunden af tærteformen - pladerne skal lappe ind over hinanden. Pensle pladerne enkeltvis med lidt olivenolie, og tryk dem fast med fingrene. Pladerne med filodej skal placeres i en slags stjerneform i tærteformen, og den overskydende dej skal bare hængde ud over kanten på tærteformen.
  9. Fordel spinatblandingen i tærteformen, og pensle de sidste 3 plader filodej med olivenolie. Placer pladerne ovenpå spinatfyldet som et låg (de skal lappe ind over hinanden), og slut af med at folde den overskydende dej som hænger ud over kanten ind over låget. Tryk forsigtigt pladerne sammen med fingrene, så låget er helt lukket, og pensle låget med olivenolie.
  10. Bag spinattærten i ca. 40-45 mintutter eller til tærten er sprød og let gylden i overfladen.
  11. Server tærten varm og skær den ud i portionsstykker.
  12. Velbekomme.

Notes

Tærten kan holde sig frisk på køl i minimum et par dage, og kan genopvarmes tildækket i ovn eller mikroovn.

Tærte med spinat

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *