Lasagne

af Baregomad.dk
Lasagne
0 kommentar
0

Lasagne.
Hjemmelavet lasagne.
For mange indbegrebet af det italienske køkken.
En fantastisk pastaret, som må leve med at stå i skyggen for Italiens fastfood numero uno – pizzaen.
Lasagne skal være hjemmelavet.
Lige fra den herlige kødsauce til den opbagte bechamelsauce.
Ikke noget med at springe over, hvor gærdet er lavest, og ty til den nemme løsning i supermarkedet.
Færdiglavet lasagne fra køledisken.
Fyldt med e-numre og hakket svinekød.
Hvor blev oksekødet og den krydrede kødsauce af?
Jeg står helt af.
Så hellere undvære lasagne.
Det har intet med den ægte vare at gøre.
Den klassiske lasagne fra Norditalien.
Fra byen Bologna, hvoraf betegnelsen “Lasagne Bolognese” stammer fra.
Tynde pastaplader, der lægges i lag adskilt af kødsauce og ostesauce.
Kødsaucen og pastaplader kan erstattes med grøntsager som i denne vegetarlasagne, men det er en helt anden snak.
I dag står den på ægte klassisk lasagne.
Fremstillet af gode friske råvarer, og tilberedt med kærlighed.

Pastaretten fra Bologna

Lasagne kommer som sagt oprindeligt fra den norditalienske by Bologna.
I Italien anvender man ofte mere pasta i retten end i Danmark, hvor vi skærer lidt ned på forbruget af pastaplader til fordel for masser af kødsauce og den klassiske ostesauce.
Vi danskere går ikke i vejen for fyld.
Masser af fyld.
Nøjagtig som med vores pizzaer herhjemme.
Oversået med oceaner af fyld – lysår fra den oprindelige napolitanske opskrift.
Men lad nu det ligge.
Hovedsagen er vel, at vi er tilfredse med det vi putter i munden.
Så denne opskrift på klassisk lasagne er igen en fusion af personlige erfaringer og justeringer – stærkt inspireret af Meyers opskrift på klassisk lasagne.
Med andre ord en personlig skræddersyet udgave, som vores børn forguder.
Men den smager også godt.
Et aromatisk overflødighedshorn med både sødt, surt, salt og syrligt.

Slowfood eller fastfood – valget er dit

Lasagne er sådan en skøn ret at stå med i køkkenet.
En beskeden ret, som er meget imødekommende overfor udvalget af ingredienser i din grøntsagsskuffe.
En pastaret, som kan stå færdig på middagsbordet indenfor 45 minutter på en travl hverdag.
Et måltid, som kan stå og simre i timevis på komfuret.
Italiensk slowfood når det er bedst.
Valget er dit.
Det skønne ved dette måltid er, at du kan lave det dagen i forvejen, så det blot skal varmes op i ovnen.
Det kan fryses ned i portioner.
Lige til at varme op som kærkommen fastfood på en travl hverdag.
Lav en dobbelt portion af kødsaucen, og frys den ned til en omgang pasta med kødsauce.
Lasagne er ganske enkelt et fantastisk måltid, som giver en kæmpe madoplevelse her-og-nu, men som samtidig kan agere fastfood når det brænder på.
God mad er nem mad.
Dette måltid er en af slagsen.

Lasagne

Lasagne

Lasagne. Hjemmelavet lasagne. For mange indbegrebet af det italienske køkken. En fantastisk pastaret, som må leve med at stå i skyggen for… Madopskrifter Lasagne European Print opskrift
Antal personer: 4-6 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 150 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 9 bedømmelser )

Ingredienser

Kødsauce til lasagnen:

  • 1000 gr. hakket oksekød (8-12% fedt)
  • 1 stor dåse tomatpuré
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 4-5 fed hvidløg
  • 2-3 store løg
  • 3 store gulerødder
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 2 tsk. frisk eller tørret timian
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 4 spsk. æblecidereddike
  • 1 dl. rødvin (alternativt vand)
  • 2 tsk. rørsukker
  • 12-15 fuldkornslasagneplader
  • Ca. 400 gr. frisk mozzarella i kugler

Bechamelsauce:

  • 50 gr. smør
  • 9 dl. sødmælk
  • 4-5 spsk. hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • 100 gr. friskrevet parmesan

Sådan gør du

Kødsauce til lasagnen:

Start med at brune oksekødet i en stor gryde ved høj varme tilsat lidt olie. Steg evt. oksekødet af to omgange, så det får en fin brun stegeskorpe, som tilfører denne lasagne en fantastisk smag.

Hak løgene fint og skræl gulerødderne, hvorefter de rives på et rivejern.

Tag kødet op af gryden når det er færdigstegt, og steg løg, hvidløg og krydderurter klare og bløde i det resterende fedtstof i gryden.

Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser til kødsaucen, og lad det simre minimum 20 minutter - gerne 1 times tid, så ingredienserne rigtig når at sætte sig.

Bechamelsauce:

Start med at smelte smørret i en tykbundet gryde ved middelvarme.

Tilsæt herefter melet under grundig omrøring med et piskeris.

Lad smørbollen stege i gryden i et par minutter, inden mælken tilsættes - det er med til at fjerne melsmagen i saucen.

Tilsæt nu løbende mælken under grundig omrøring. Lad saucen koge op af nogle omgange til den tykner, og al mælken er tilsat.

Tilsæt revet parmesanost, muskatnød, salt og friskkværnet peber til saucen.

Lad nu bechamelsaucen simre videre i ca. 5 minutter.

Smag saucen til.

Sådan lægger du lasagen sammen:

Start med at smøre et stort ildfast fad (ca.B25xL35 cm.) med lidt smør eller olie.

Læg lasagnen sammen ved at hælde ca. 1/3 af kødsaucen i bunden af fadet efterfulgt af 1/4 af bechamelsaucen og tilsidst et lag lasagneplader.

Gentag denne proces ca. tre gange eller til ingredienserne er opbrugt.

Afslut med et lag bechamelsauce på toppen.

Bag lasagnen ved 200° grader almindelig ovn i ca. 35-40 minutter.

Efter ca. 20 minutter tilsættes de friske mozzarella skiver ovenpå bechamelsaucen. Husk at vride mozzarellaosten godt for væde.

Tag lasagnen ud af ovnen når den er fin lysebrun, og lad den hvile 10-15 minutter inden servering.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens undlade rødvinen i kødsaucen, men det giver en fantastisk smag til kødsaucen, som du sent vil glemme. Husk at nyde et glas rødvin under madlavningen - det tilfører masser af kærlighed til måltidet 🙂 Bliver hele lasagnen ikke spist, kan du med fordel gemme lasagnen i køleskabet et par dage. Evt. tage en portion med på arbejdet. Lasagnen er også velegnet til frysning.

Lasagne

0 kommentar
0

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.