Rosenkålssalat. Enten elsker man de små grønne rosenkålshoveder, eller også går man i en stor bue udenom rosenkål. Rosenkål er en fantastisk grøntsag, som er spækket med sunde vitaminer og kostfibre, og som kan nydes både rå, kogt, sauteret eller gratineret. Mulighederne er mange, og gennem hele den mørke vintertid kan du købe rosenkål i poser i supermarkederne. Blot et par kilometer fra vores bopæl er der et lille gartneri, hvor vi fra starten af oktober måned kan købe rosenkål på stængler. Så kommer man ikke nærmere begrebet "fra jord til bord".
Jeg husker tydeligt rosenkål fra min barndom, hvor vi fik serveret disse små sideknopper kogte til diverse måltider. Jeg mindedes, at hele huset lugtede af prut når min mor stod og kogte disse små grønne knopper, og når jeg nu sidder her og tænker lidt over min svundne barndom, var jeg ikke videre begejstret for kogte rosenkål. Det var dengang. Og i dag kan man heldigvis tilberede rosenkål på andre måder.
Prøv lige at se opskriften på: Middelhavssalat med couscous
Denne opskrift på rosenkålssalat er:
- Med sprøde gratinerede rosenkål toppet med lidt balsamico glace
- En sund og velsmagende vintersalat, der kan få selv grøntsagsforskrækkede individer til fadet
- Spækket med smag og masser af vitaminer
- Legende let at tilberede - det hele skal bare i et fad eller på en bageplade, og så en tur i ovnen
Prøv lige at se opskriften på: Grønkålssalat med æble, tranebær, appelsin og feta
Disse ingredienser indgår i rosenkålssalat:
- 800 gr. rosenkål
- 125 gr. bacontern
- 5 fed presset hvidløg
- 1 håndfulde tørrede tranebær
- 2 pærer skåret i rustikke stykker eller både
- ½ dl. olivenolie
- 2-3 spsk. balsamico glace
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Kartofler i fad med bacon og parmesan
Gratinerede vitaminbomber spækket med smag
Rosenkål er små grønne vitaminbomber, som har en letgenkendelig duft og forholdsvis stærk smag, som bliver mindre når rosenkålen bliver tilberedt. Jeg er personlig mest begejstret for gratinerede eller sauterede rosenkål, som man kan anvende i en lang række salater som tilbehør til fx frikadeller, kylling, svinemørbrad og meget andet. Denne rosenkålssalat er spækket med smag fra de sprødstegte bacontern, hvidløg og ikke mindst den hjemmelavede balsamico glace, som salaten toppes med lige inden servering. Glacen sætter prikken over i'et med sin syre og sødme, som fremhæver smagen i de gratinerede rosenkål.
Velbekomme.
Ingredients
- 800 gr. rosenkål
- 125 gr. bacontern
- 5 fed presset hvidløg
- 1 håndfuld tørrede tranebær
- 2 pærer skåret i rustikke stykker eller både
- ½ dl. olivenolie
- 2-3 spsk. balsamico glace
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 220° grader almindelig over- og undervarme.
- Skyl rosenkålene under koldt vand, og fjern de yderste blade, hvis de ikke er pæne.
- Skær rosenkålene over på langs, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pres hvidløgsfeddene over rosenkålene, og fordel baconternene på bagepladen.
- Hæld lidt olivenolie ud over rosenkålene og krydre med salt og peber. Rør lidt rundt i rosenkålene med en ske, så alle ingredienserne bliver jævnt fordelt på pladen.
- Sæt bagepladen i ovnen og gratiner rosenkålene i ca. 25-30 minutter. Rør evt. rundt i rosenkålene undervejs. Når baconternene er sprøde, tager du bagepladen med rosenkålene ud af ovnen.
- Hæld de gratinerede rosenkål op i en skål, og top rosenkålssalaten med et par spiseskefulde balsamico glace.
- Smag evt. salaten til med lidt ekstra salt og friskkværnet peber.
- Server rosenkålssalaten imens den endnu er lun.
- Velbekomme.
Notes
Denne opskrift på rosenkålssalat er en virkelig lækker efterårs- og vintersalat, som kan serveres til en lang række måltider med eller uden kød. Du kan også prøve at skære et rødløg ud i tynde både, og gratinere dem sammen med rosenkålene.
Hej.
Har tænkt mig at lave rosekålssalaten og gryderetten med mørbrad og chorizo.
Hvorledes med tranebærrene hvornår skal de i salaten?
Mørbradgryden skal i en gryde ind i ovnen.
Skal det være en speciel gryde, for at den kan komme i ovnen, eller kan retten laves i gryde på komfur?
Mvh Sonja
Hej Sonja,
Mange tak for din besked og interesse for opskriften og bloggen 😊 Tranebærerne skal først i salaten sammen med fetaen - dvs. tranebærerne skal ikke tilberedes, men bare vendes i salaten. Vedrørende mørbrad med chorizo, skal gryden kunne tåle at komme i ovn - det står nok på den hvis den kan det. Alternativt kan du hælde retten op i et ildfast fad, og så tilberede retten i dette.
God fornøjelse.
Venlig hilsen
Thomas