Annonce
Fanøgryde

Fanøgryde er endnu en klassiker indenfor gryderetter, og er inspireret af et besøg sidste sommer på Fanø, hvor jeg og min kone lagde vejen forbi Nørby Kro, som er indbegrebet af en gammel dansk kro med stråtag, sjæl og hygge i lange baner. Menukortet på Nørby Kro repræsenterer det klassiske danske køkken, og her kan du få alt lige fra kroens pebersteak til wienerschnitzel og pandestegt rødspætte med smørsovs og nye danske kartofler. Og selvfølgelig Fanøgryde, som er en rigtig mormor-gryderet med møre mørbradstykker, svampe og en cremet paprikaflødesovs. Min kone fik pandestegt rødspætte, og jeg skulle selvfølgelig smage husets gryderet, som er blevet opkaldt efter den naturskønne ø Fanø, som ligger ude i Vadehavet blot et stenkast fra Esbjerg. Madoplevelsen var helt i top, og jeg fik smagt den berømte fanøgryde, som har mange lighedstræk med paprikagryde og den klassiske mørbradgryde. Her får du min personlige fortolkning af fanøgryden, som for en stund inviterer dig indenfor i den hyggelige krostue på Nørby Kro.

Gryderetten fra Vadehavet

En gryderet, som smagsmæssigt kun bliver bedre dagen derpå, og som kan varieres i det uendelige i forhold til grønsager og kødtyper. I opskriften anvender jeg brune champignon og løg, men du kan fx også anvende andre champignoner og svampe, og for den sags skyld andre grøntsager som fx gulerødder, squash, aubergine og forårsløg. Mulighederne er mange, og en god måde til at få bugt med slatne grøntsager i køleskabet. Fanøgryde er på ingen måder stærk, og er derfor meget børnevenlig – med eller uden champignoner. Jeg synes retten skal tilberedes med champignoner eller svampe, da det både smager godt og giver en god struktur i flødesovsen. Du kan evt. tilberede champignonerne hele, så de er nemmere at gå udenom.

Prøv lige at se opskriften på: Langtidsstegt flæskesteg

Denne opskrift på fanøgryde er:

  • Min personlige fortolkning af den klassiske fanøgryde fra Nørby Kro i Vadehavet
  • En nem og lækker gryderet med mørbradstykker, cocktailpølser, løg, champignoner og en uimodståelig flødesovs
  • Mormormad på den helt store klinge
  • En gryderet, som hele familien med statsgaranti vil elske

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svinemørbrad
  • Cocktailpølser
  • Brune champignoner (svampe kan også anvendes)
  • Løg
  • Hvidløg
  • Piskefløde
  • Grøntsagsbouillon
  • Tomatkoncentrat
  • Mild paprika
  • Røget paprika
  • Æbleeddike (gastrik kan også anvendes)
  • Rørsukker

Prøv lige at se opskriften på: Stegt flæsk i ovn

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Fanøgryde
Fanøgryde er comfort-food og mormormad på den helt store klinge, men kan nydes hele året rundt med forskelligt årstidsbestemt tilbehør som fx kogte ris, kartoffelmos, bulgur, bønnesalat eller en simpel grøn salat.

Fanøgryde

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Opskrift på fanøgryde

Fanøgryde er comfort-food og mormormad på den helt store klinge, men kan nydes hele året rundt med forskelligt årstidsbestemt tilbehør som fx kogte ris, kartoffelmos, bulgur, bønnesalat eller en simpel grøn salat. Det er luksusmad i hverdagen, eller lækker gæstemad i weekenden. Her får du sprødstegte cocktailpølser, champignoner, løg og møre mørbradstykker, og ikke mindst en uimodståelig krydret paprika-flødesovs, som kan tryllebinde de fleste personer med hang til klassisk mormormad. Start med at stege cocktailpølserne sprøde og gyldne i en gryde ved middelhøj varme, og klargør de øvrige ingredienser imens. Du kan sagtens lave fanøgryden dagen før, hvis tiden er knap, da gryderetter kun bliver bedre af at stå og samle sig i køleskabet. Varm retten godt igennem, og server den til en omgang fløjlsblød kartoffelmos, kogte ris eller blomkålsris.

God fornøjelse.

Fanøgryde

Fanøgryde

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 400 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 120 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 hel svinemørbrad, skåret i store mundrette stykker
  • 200 gr. cocktailpølser
  • 350 gr. champignoner, skåret i kvarter
  • 2 løg, skåret i tynde både
  • 2 fed hvidløg, finpresset
  • 2,5 dl. piskefløde
  • 1,5 dl. grøntsagsbouillon (1 bouillonterning opløst i kogende vand)
  • 2 spsk. tomatkoncentrat (1 lille dåse på 70 gr.)
  • 1,5 spsk. mild paprika
  • 1 tsk. røget paprika
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. rørsukker
  • 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Steg cocktailpølserne gyldne i lidt fedtstof i en gryde eller pande ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og læg de brunede cocktailpølser ned i en røreskål.
  2. Puds svinemørbraden fri for sener og fedt, og halver den på langs. Skær de to halve mørbradstykker ud i fingertykke stykker.
  3. Brun mørbradskiverne ved forholdsvis høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) , og læg de brunede mørbradstykker ned i røreskålen til cocktailpølserne.
  4. Rens champignonerne under koldt vand, og skær dem i kvarte stykker.
  5. Pil løgene og skær dem ud i tynde både.
  6. Steg løg, hvidløg og champignoner i det resterende fedtstof i gryden, hvor du også har stegt mørbradstykkerne. Steg grøntsagerne i 3-4 minutter, eller til løgene begynder at klare og tage lidt farve.
  7. Tilsæt tomatkoncentrat, de to slags paprika, æbleeddike, rørsukker, bouillon og madlavningsfløde, og rør alle ingredienserne godt rundt i gryden.
  8. Hæld mørbradstykkerne tilbage i gryden, og bring gryderetten i kog under omrøring. Når retten koger skruer du ned for varmen, og lader retten simre videre i yderligere 10-12 minutter. Rør rundt i gryden et par gange undervejs.
  9. Tilsæt de brunede cocktailpølser og smag retten til med salt og friskkværnet peber.
  10. Pynt fanøgryden med lidt grofthakket persille, og server retten til fx kogte ris, kartoffelmos, bulgur eller blomkålsris.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Kogte ris og dampede bønner eller broccolibuketter smager rigtig godt til hjemmelavet fanøgryde. Du kan også servere brune ris eller blomkålsris, hvis du ønsker et sundere alternativ. Jeg anbefaler, at du smager sovsen til med sukker og æbleeddike, da det komplimenterer det bitre fra paprikaen, det sure og syrlige fra tomatpuréen, og det salte og røgede fra cocktailpølserne. Resultatet er en mundvandsdrivende lækker mormor-flødesovs.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner