Sauce tartare

Sauce Tartare er en letkrydret syrlig koldsovs med utallige anvendelsesmuligheder. Jeg stødte første gang på sauce tartare i London for mange år siden, hvor denne syrlige letkrydrede koldsovs blev serveret til de lækreste fish’n’chips. Fish and chips er frituremad når det er størst – lækre fiskestykker vendt i en øldej og så en tur i friturebaljen. Det kan være lidt af en mundfuld for nogle, men takket være sauce tartare bliver madoplevelsen mere fordøjelig, da de syrlige og bitre elementer i koldsovsen giver et perfekt modspil til de friterede fiskestykker pakket ind i en syndig øldej.

Prøv lige at se opskriften på: Fish and chips

Koldsovsen og dens mange ansigter

Sauce tartare stammer oprindelig fra Frankrig, men i dag associerer mange nok koldsovsen med England og de klassiske fish and chips. Sauce tartare fremstilles på en base af mayonnaise, men vil du spare lidt på kalorierne, kan du godt tilberede den på ren cremefraiche. Det bliver selvfølgelig en anden smagsoplevelse, og i min optik vil det være synd og skam. Personligt spiser jeg måske sauce tartare et par gange om året, så det kan vist ikke ødelægge kalorieregnskabet på den lange bane.

Prøv lige at se opskriften på: Torsk i fad

Jeg har på nettet set opskrifter på tartarsauce, som indeholder hvidløg, timian og hårdkogte æg. Personligt foretrækker jeg denne opskrift, som er en videreudvikling af en engelsk opskrift baseret på mayonnaise med finthakkede cornichoner og kapers. Du skal betragte opskriften på sauce tartare som en grundopskrift, idet du selvfølgelig kan forme den smagsmæssigt efter dine præferencer og ikke mindst anvendelse.

Prøv lige at se opskriften på: Cremet hummus af cannellini bønner

Denne opskrift på sauce tartare er:

  • En mundvandsdrivende lækker tartarsauce
  • Koldsovs fremstillet af mayonnaise, cremefraiche, krydderurter, kapers, cornichoner, citronsaft og dijonsennep
  • Legende let at fremstille på under 10 minutter
  • Velegnet som koldsovs til alle måltider med fisk og skaldyr – ikke mindst fish and chips og fiskefrikadeller, men smager også perfekt i en bagt kartoffel
  • En videreudvikling af en engelsk opskrift med en perfekt balance af bitre, krydrede og syrlige ingredienser

Prøv lige at se opskriften på: Guacamole

Disse ingredienser indgår i sauce tartare:

  • 200 gr. mayonnaise eller hjemmelavet
  • 0,5 dl. cremefraiche 18%
  • 1 dl. finthakkede krydderurter (fx persille, purløg og dild)
  • 2 spsk. finthakkede capers
  • 2 spsk. finthakkede cornichoner
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. engelsk sauce eller hvidvinseddike (kan undlades)
  • Friskpresset citronsaft
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Sauce tartare
Ingen fish and chips uden hjemmelavet sauce tartare, som er det perfekte match til måltider med friterede fisk og skaldyr, hvor koldsovsen giver et frisk modspil til det fede.

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Grundopskrift på hjemmelavet mayonnaise til sauce tartare

Gør dig selv den tjeneste, og lav din egen mayonnaise til sauce tartare. Det er både billigere og fremfor alt smager det bare langt bedre end selv den bedste mayonnaise fra supermarkedet. Du kan lave hjemmelavet mayonnaise på ganske få sekunder med en stavblender i hånden, og det kan ikke mislykkedes hvis du følger min simple opskrift. Hvis din sauce tartare kunne tale, ville den helt sikkert takke dig for at du investerer ti sekunder i at lave hjemmelavet mayonnaise. Forskellen kan i den grad smages.

Prøv lige at se opskriften på: Aioli

Disse ingredienser skal du bruge til hjemmelavet mayonnaise:

  • 1 hel æg (behøver ikke være stuetempereret)
  • 2-3 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • 1 spsk. citronsaft
  • 0,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Sådan laver du hjemmelavet mayonnaise:

  1. Slå ægget ned i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen.
  2. Tilsæt alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som du hælder forsigtigt i skålen.
  3. Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og pisk grundigt i nogle sekunder indtil mayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens.
  4. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft.
  5. Har du en Bamix stavblender skal du anvende multifunktionsbladet som er standard, og som benyttes til langt de fleste køkkenopgaver.

God fornøjelse.

Sauce tartare

Sauce tartare

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 70 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.5/5
( 72 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 200 gr. mayonnaise eller hjemmelavet
  • ½ dl. cremefraiche 18%
  • 1 dl. finthakkede krydderurter (fx persille, purløg og dild)
  • 2 spsk. finthakkede capers
  • 2 spsk. finthakkede cornichoner
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. engelsk sauce eller hvidvinseddike (kan undlades)
  • Friskpresset citronsaft
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Rør alle ingredienserne godt sammen i en skål, og smag saucen til med evt. mere citronsaft, salt eller friskkværnet peber.
  2. Stil den færdige sauce tartare på køl indtil den skal serveres sammen med dine fish and chips.
  3. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Hjemmelavet sauce tartare kan sagtens holde sig frisk på køl i en tætlukket beholder i op til en uge, og skal serveres afkølet direkte fra køleskabet.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Sauce tartare

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner