1200gkartofler - små og faste, tilberedt i ovn eller kogte og afkølede
2rødløg - pillet og finthakket
1håndfuldpurløg - finthakket
2dlcremefraiche - 18%, skyr eller græsk yoghurt kan også anvendes
1,5dlbearnaisemayonnaise
salt og friskkværnet peber
Bearnaisemayonnaise
2dlolie - smagsneutral, eks.solsikke- eller rapsolie
1æg - stuetempereret
3tskhvidvinseddike - eller æbleeddike
1tskdijonsennep
1spskcitronsaft
2tskbearnaiseessens
5stilkeestragon - kun bladene skal anvendes
salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft (hvis du vælger at tilberede dem i ovn). Hvis du foretrækker kogte kartofler, skal kartoflerne koges møre i letsaltet vand, men de skal stadigvæk have lidt bid.
Skyl kartoflerne under koldt vand, og halver dem på midten.
Fordel kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend kartoflerne i et par spiseskefulde olivenolie og krydre med salt og peber.
Bag kartoflerne møre og gyldne i ca. 30-35 minutter, og lad dem køle helt af inden de vendes i bearnaise-dressingen.
Pil og hak rødløg fint.
Hak purløg fint.
Rør cremefraiche og bearnaisemayonnaise sammen i en velegnet røreskål, og tilsæt de finthakkede rødløg. Smag til med salt og friskkværnet peber, og tilsæt evt. lidt mere bearnaiseessens eller hvidvinseddike.
Vend de afkølede kartofler i dressingen, og rør forsigtigt rundt med en dejskraber.
Drys lidt finthakket purløg og estragon ovenpå kartoffelsalaten, og stil den på køl indtil den skal serveres.
Bearnaisemayonnaise med el-pisker
Pisk æg, dijonsennep, æble- eller hvidvinseddike, citronsaft, salt og peber sammen i en røreskål.
Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle under omrøring med el-piskeren indtil mayonnaisen har den rette konsistens.
Tilsæt det finthakkede estragon og rør det rundt i mayonnaisen.
Smag til med salt, peber, citronsaft og eddike efter behov.
Bearnaisemayonnaise med stavblender
Slå ægget ud i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som hældes forsigtigt i glasset.
Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og blend i nogle sekunder indtil mayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft bearnaiseessens, som blot røres i mayonnaisen.
Bemærkninger
Bearnaise kartoffelsalat kan holde sig på køl i minimum et par dage.Du kan med fordel tilberede kartoflerne dagen i forvejen, og opbevare dem på køl, så de blot skal vendes i bearnaisedressingen lige inden servering.Det er kun estragonbladene der skal hakkes - stilkene skal du kassere eller gemme og fryse ned til næste gang du skal lave hjemmelavet bearnaiseessens.Du kan sagtens anvende færdiglavet mayonnaise til bearnaise mayonnaisen, men det kan varmt anbefales at lave din egen mayonnaise - det smager så meget bedre.Prøv at variere opskriften med forårsløg skåret i tynde skiver eller rød peberfrugt i fine tern.
Næringsindhold
Næringsindhold
Bearnaise kartoffelsalat (sommerens bedste opskrift)
Mængde pr. portion
Calories
681
% Daglig værdi*
Fat
46
g
71
%
Saturated Fat
10
g
63
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
23
g
Monounsaturated Fat
10
g
Cholesterol
47
mg
16
%
Sodium
1.514
mg
0
%
Potassium
1.415
mg
0
%
Carbohydrates
60
g
20
%
Fiber
8
g
33
%
Sugar
7
g
8
%
Protein
8
g
16
%
Vitamin A
356
IU
7
%
Vitamin C
66
mg
80
%
Calcium
99
mg
10
%
Iron
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.