Forside » Opskrifter » Clotted cream

Clotted cream

billede med clotted cream

Her får du den originale klassiske opskrift på engelsk clotted cream, som indgår i englændernes afternoon tea ovenpå friskbagte scones.

Ingen engelsk afternoon tea uden clotted cream og scones.

Det er to ufravigelige størrelser, som går hånd i hånd når englænderne sætter sig til bords mellem 16.00 og 18.00 og nyder dette "lette" måltid bestående af sandwiches med laks og agurk, scones og diverse kagedesserter.

Clotted cream minder i konsistensen om en flødeost, og smagsmæssigt om en engelsk flødekaramel, og er med til at gøre den klassiske afternoon tea til noget helt specielt, hvor smagen fra marmeladen og de friskbagte scones forstærkes i selskab med en skefuld clotted cream.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på clotted cream

billede med clotted cream

Clotted cream

5 fra 1 stemme
Her får du den originale klassiske opskrift på engelsk clotted cream, som indgår i englændernes afternoon tea ovenpå friskbagte scones.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenEngelsk
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 timer
Antal12 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 5 dl piskefløde

Sådan gør du

  • Opvarm ovnen til 80 grader almindelig over- og undervarme.
  • Hæld piskefløden ned i et ildfast fad, så piskefløden går ca. 3-4 cm. op af siderne.
  • Dæk fadet til med staniol og sæt det i ovnen.
  • Nu skal fløden stille og roligt bage i ovnen i 8-10 timer.
  • Tag fadet ud af ovnen og fjern staniolen, så det kan dampe af.
  • Sæt herefter fadet på køl i minimum 4 timer - gerne længere, så fløden kan køle helt af.
  • Fjern den faste del af fløden i fadet med en spiseske, og vend det ned i en skål.
  • Rør den faste del af fløden sammen til en ensartet creme med en ske.
  • Tilsæt evt. lidt af den flydende "overskudsfløde" fra fadet, hvis konsistensen på din clotted cream er for fast.

Noter

Den overskydende fløde fra fadet smager rigtig godt i kaffe eller i en café latte, så gem den på køl i 3-4 dage, og forkæl dig selv med en kop luksus-kaffe toppet med en sjat fløde.
Du kan også anvende overskudsfløden i bagværk eller i en sovs, så det vil være synd at smide ud.
Clotted cream kan holde sig frisk på køl i 3-4 dage, men er også fryseegnet i op til 2-3 måneder.

Næringsindhold

Næringsindhold
Clotted cream
Mængde pr. portion
Kalorier
142
% Daglig værdi*
Fedt
 
15
g
23
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
4
g
Kolesterol
 
47
mg
16
%
Natrium
 
11
mg
0
%
Kalium
 
40
mg
1
%
Kulhydrater
 
1
g
0
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
613
IU
12
%
Vitamin C
 
0.3
mg
0
%
Calcium
 
28
mg
3
%
Jern
 
0.04
mg
0
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Servering

Server din clotted cream til et par friskbagte scones bagt på opskriften fra britiske kongehus.

Denne opskrift på clotted cream er:

  • Den originale klassiske engelske opskrift på clotted cream
  • Legende let at fremtrylle (hæld den fede fløde op i et fad, og bag det i ovnen i 10 timer)
  • Det samme som Devonshire eller Cornish cream
  • Lækker cremet og lind i konsistensen perfekt som smørelse ovenpå friskbagte scones toppet med lidt lemoncurd
  • Fryseegnet (tvivler dog på der bliver noget i overskud)

Sådan laver du det

  1. Bagning af fløde. Hæld piskefløden op i et fad, så fløden dækker ca. 3-4 cm. af kanten på fadet. Stil fadet i ovnen ved 80° grader almindelig over- og undervarme, og bag fløden i ti timer tildækket med staniol - fx natten over hvor strømmen er billig.
  2. Afkøling. Tag fadet ud af ovnen og lad det køle lidt af. Stil herefter fadet på køl i minimum fire timer - gerne længere.
  3. Clotted cream. Fjern den faste del af fløden i fadet med en spiseske, og vend det ned i en røreskål. Rør den faste del af fløden sammen til en ensartet creme med en ske, og tilsæt evt. lidt af overskudsfløden fra fadet hvis konsistensen er for tyk.
  4. Servering. Server din færdige clotted cream til friskbagte scones og hjemmelavet marmelade eller syltetøj.

Hvordan smager hjemmelavet clotted cream?

Clotted cream kan få mundvandet hos enhver englænder til at løbe om kap med tidevandet ved Den Engelske Kanal.

Det er svært at sætte ord på clotted cream rent smagsmæssigt, men det minder meget om en engelsk flødekaramel i smagen uden at være for sød.

Når man først har smagt clotted cream ovenpå en friskbagt scones toppet med marmelade eller lemoncurd, forstår man bedre englændernes store begejstring.

9 kommentarer til “Clotted cream”

  1. Prøvede opskriften som den var skrevet, og det var mildt sagt ikke det lovede resultat. Varm og særdeles flydende fløde var det som jeg fik ud af de 10 timer >:( Nu prøver vi uden alufolie, og får forhåbentligt et bedre resultat.

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Magnus,
      Det er jeg da rigtig ked af at høre, og der må næsten være gået noget galt undervejs i processen, for jeg er aldrig mislykkedes med opskriften. Gad vide om det er ovnen der ikke har været 80 grader, men måske lavere - bare 10 grader for lidt i 10-12 timer betyder rigtig meget. Håber du lykkedes med clotted cream til dine scones.

      Hilsen
      Thomas

  2. Hej.
    Clotted cream skal laves UDEN tildækning -det er det, der er hele ideen. Man kan med fordel gøre det i bred gryde i "kun" 4-6 timer. Skal så køle først ved stuetemp, i bredt fad med stor overflade, og derefter på køl.
    Metoden med alufolie/tildækning giver et lille udbytte. Blot info fra en anglofil 🙂

  3. Har lige lavet din clotted cream, som beskrevet, og fik en meget tyk portion ud af det. Mon ikke man har glemt at komme den på køl, efter den har været i ovnen?
    Min var også flydende, da jeg tog den ud, men efter 4 timer på køl 👌
    Nu er jeg så ved at omdanne creamen til fudge., som nu står på køl, alt imens jeg får mig en kop kaffe med noget af den resterende fløde 😉

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Helen,
      Mange tak for dit feedback på opskriften. Som du skriver skal den færdige clotted cream på køl efter den har været i ovnen, hvilket også får den til at sætte sig yderligere, så plejer den at blive meget vellykket og lækker i konsistensen.

      Venlig hilsen
      Thomas

  4. Jeg har før brugt samme metode med godt resultat. Nu vil jeg gerne lave en ny portion til fødselsdag senere i januar. Mon jeg kan bruge den overskudsfløde fra julen jeg har lagt i fryseren? Vh Jeanette

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Jeanette,
      Mange tak for dit spørgsmål til opskriften. Jeg har ikke selv prøvet at anvende fløde, som har været på frost, men tænker sagtens det kan lade sig gøre, når det er clotted cream du påtænker at lave med fløden. Fløde der har været frossen kan skille en smule, men tænker ikke det er et problem i forhold til clotted cream.

      Lad mig høre om det bliver en succes - det tænker jeg det vil blive.

      Venlig hilsen
      Thomas

  5. Just hjemkommet fra ferie i england, kunne jeg godt tænke mig at lave clotted cream selv.

    Har nogen prøvet med en slow coocker? Den varmer ikke mere op, end man skal bruge, og den har fin temperaturindstilling.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.