Sauce blanquette

Sauce blanquette er en klassisk fransk sauce, der bruges til at tilføje smag og tekstur til en række forskellige retter. Den er opkaldt efter det franske ord for “blanchere” (blanquette), da dens traditionelle tilberedningsmetode kræver, at ingredienserne først blancheres i vand og derefter koges i en blanding af piskefløde, æg og smør. I dette indlæg vil jeg guide dig gennem processen med at lave en autentisk sauce blanquette, som vil gå rent ind hos alle madglade individer …

Sauce blanquette er typisk lavet af en blanding af fløde, smør, æg og hvidvin, som er opvarmet og kogt, indtil saucen bliver tyk og cremet. Denne sauce kan bruges som en base for mange forskellige retter – herunder fisk, fjerkræ, lyst kød og grøntsager. En sauce som er kendetegnet ved sin cremede konsistens og milde smag.

At lave sauce blanquette er ikke nødvendigvis svært, men det kræver nogle grundlæggende færdigheder i køkkenet, tid og overskud. Med andre ord kan du sagtens lave denne franske klassiker. Sauce blanquette er en klassisk fransk sauce (på dansk sovs), der ofte bruges til at lave blanquette de veau – på dansk kalvefrikassé. Min opskrift på sauce blanquette har en lang række anvendelsesmuligheder, og her serverer jeg sovsen til en lækker fiskeanretning.

Denne opskrift på sauce blanquette er:

 • Utrolig velegnet til måltider med fisk, lyst kød og grøntsager
 • En klassisk fransk sovs lavet på æg, smør og bouillon
 • Velegnet til at blive lavet med stavblender
 • En umådelig lækker sovs, som ikke skiller i selskab med en stavblender

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Fiskebouillon (hønse- eller grøntsagsbouillon kan også anvendes)
 • Hvidvin
 • Smør
 • Æg
 • Piskefløde (cremefraiche kan også anvendes)
 • Ciotronsaft (hvidvinseddike kan også anvendes)
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Airfryer opskrifter
Madlavning i en airfryer er meget andet end friterede pomfritter og sprødstegt kylling. Den hurtigt cirkulerende varmluft giver uanede muligheder, når det kommer til hurtig og velsmagende aftensmad. Den smarte varmluft-teknologi muliggør tilberedning uden brug af olie, og kan mange gange erstatte de klassiske tilberedningsmetoder i ovn, friture og pandestegning. Og alle de måltider du kan tilberede i ovn, kan du også tilberede i en airfryer. Få opskrifter på mad i airfryer her.

Sauce blanquette
Sauce blanquette er typisk lavet af en blanding af fløde, smør, æg og hvidvin, som er opvarmet og kogt, indtil saucen bliver tyk og cremet. Denne sauce kan bruges som en base for mange forskellige retter – herunder fisk, fjerkræ, lyst kød og grøntsager.

Kan man fryse fløde?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Læs her hvordan.

Sauce blanquette er normalt serveret med stegte eller kogte stykker af kød, som f.eks. kalvekød eller kylling, men den kan også bruges som en alsidig sauce til andre retter. Det vigtigste er at have tålmodighed og sørge for, at roux’en bliver godt lavet for at opnå den ønskede konsistens og smag.

Den ultimative sauce blanquette

Der er mange variationer af sauce blanquette, og du kan tilpasse denne grundopskrift efter dine personlige præferencer og ingredienser, du har til rådighed. Her er nogle ideer til variationer, du kan prøve:

 • Tilføj aromatiske ingredienser som timian, persille eller hvidløg for at tilføje endnu mere smag til saucen.
 • Brug bouillon i stedet for mælk for at gøre saucen mere fyldig og smagfuld.
 • Tilføj ost som parmesan eller gruyere for at give saucen mere smag og cremethed.

Sauce blanquette er en alsidig sauce, som kan bruges til at tilføje smag og tekstur til en række forskellige retter. Det er en simpel og nem sauce at lave derhjemme og kan tilpasses efter dine personlige præferencer og ingredienser, som du har til rådighed. Kast dig ud i det og oplev, hvor nemt det er at tilføje et strejf af fransk elegance til dine retter med denne franske sauce.

God fornøjelse.

Sauce blanquette

Sauce blanquette

Antal personer: 4-6 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 91 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 2 dl. fiskebouillon (hønse- eller grøntsagsbouillon kan også anvendes)
 • 1 dl. hvidvin
 • 225 gr. smør
 • 1 æg
 • 2 æggeblommer
 • 2 spsk. piskefløde (cremefraiche kan også anvendes)
 • 1-2 spsk. citronsaft (hvidvinseddike kan også anvendes)
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Lad smørret smelte i en gryde sammen med bouillonen. Når smørret er smeltet og smørblandingen har en temperatur på 70° grader, tager du gryden af blusset. Du kan også brune smørret i en gryde, inden du tilsætter bouillonen. Det brunede smør giver en mere fyldig og robust sovs.
 2. Blend æg, æggeblommer, citronsaft og piskefløde sammen i et blenderglas eller litermål.
 3. Hæld den varme smørblanding stille og roligt ned til de sammenpiskede æg imens du hele tiden blender på højeste hastighed.
 4. Smag sovsen til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere syre i form af citronsaft eller hvidvinseddike.
 5. Sovsen er nu klar til at blive serveret. Du kan også hælde sovsen tilbage i gryden og varme den op under omrøring. Sovsen må IKKE koge, da den så vil skille. Sovsen får en tykkere konsistens ved opvarmning, så du kan selv bestemme konsistensen på sovsen - jo højere varme, desto tykkere sovs, men den må IKKE koge!
 6. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan med fordel tilberede sovsen i forvejen og opbevare den på køl, så den blot skal genopvarmes under omrøring. Og husk at sovsen IKKE må komme op at koge. Du kan også tilsætte lidt finthakkede krydderurter som fx estragon eller løvstikke til sovsen. Ønsker du en mere intens og fyldig sovs, kan du brune smørret i en gryde - evt. sammen med nogle salvie blade, inden du tilsætter bouillonen.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner