Gastrik

billede med gastrik

Her får du den originale opskrift på hjemmelavet gastrik, som er karamelliseret eddikesirup og den perfekte smagsforstærker til din sovs.

Hvad er gastrik? Har du også stået i den situation, at du simpelthen ikke kan få din sovs eller gryderet til at sidde i skabet rent smagsmæssigt? Lige meget hvad du gør, så mangler der et eller andet, men du kan ikke sige hvad det er.

Løsningen hedder gastrik, og er fremover din bedste ven i køkkenet, når sovsen, suppen eller gryderetten lige mangler det sidste.

Det er sovsens tredje krydderi som Price-brødrene siger. Du kan også glasere grøntsager, kød og fisk med gastrik eller anvende den som smagsforstærker i dressinger og vinaigrette.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på gastrik

billede med gastrik

Gastrik

5 fra 1 stemme
Her får du den originale opskrift på hjemmelavet gastrik, som er karamelliseret eddikesirup og den perfekte smagsforstærker til din sovs.
Udskriv Facebook Pinterest
RetSovs og sauce
KøkkenFransk
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid35 minutter
Antal25 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 300 g rørsukker - økologisk
  • 4 dl æbleeddike - anden vin- eller frugteddike kan også anvendes
  • 0,5 dl rødvinseddike
  • 0,5 dl balsamicoeddike

Sådan gør du

  • Smelt rørsukker ved middel varme på en pande eller i en tykbundet gryde. Undgå at røre rundt i sukkeret imens det karamelliserer.
  • Hæld eddike på panden når sukkeret er karamelliseret og flydende, og lad det småkoge indtil det karamelliserede sukker er helt opløst.
  • Lad stille og roligt blandingen simre videre uden låg indtil konsistensen er som tynd sirup. Konsistensen på din gastrik bliver tykkere når den bliver afkølet.
  • Hæld den færdige gastrik på et lufttæt sylteglas eller lignenden, og opbevar det mørk og køligt - evt. i køleskabet.
  • Nu er du klar til at løfte din sovs og gryderet til nye højder. Velbekomme.

Noter

Gastrik består af sukker og vin- eller frugteddike, og har nærmest ubegrænset holdbarhed.
Opbevar glasset med gastrik mørk og køligt - evt. i et køleskab.
Går du efter julestemning til sovsen juleaften, kan du koge din gastrik ind med nogle hele nelliker, allehånde og peberkorn.

Næringsindhold

Næringsindhold
Gastrik
Mængde pr. portion
Kalorier
52
% Daglig værdi*
Fedt
 
0.04
g
0
%
Natrium
 
2
mg
0
%
Kalium
 
15
mg
0
%
Kulhydrater
 
12
g
4
%
Sukker
 
12
g
13
%
Protein
 
0.01
g
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på gastrik er:

  • Den ultimative smagsforstærker til justering af din sovs, gryderet, suppe eller simreret
  • Karamelliseret eddikesirup, som tilfører balance og smagsmæssig ensretning i dit måltid
  • Den perfekte smagsforstærker til sovsen juleaften, hvor gastrik kan erstatte det animalske fedt i sovsen
  • Det karamelliserede sukker i eddiken tilfører sødme, friskhed, bitterhed og syre
  • Perfekt smagsforstærker til fedtfattige måltider, hvor du mangler saft og kraft i smagen
  • Legende let at tilberede på under en halv time, og har næsten ubegrænset holdbarhed

Gastrik bidrager kort og godt med:

  • Behersket sødme og bitterhed fra det karamelliserede sukker
  • Frugtighed og syre fra den reducerede eddike
  • Booster smagen i din sovs, og skaber ren sovse-magi
Gastrik

Karamelliseret eddikesirup til justering af din sovs

Gastrik er kort og godt karamelliseret eddikesirup bestående af rørsukker og vin- eller frugteddike.

Sukkeret skal stille og roligt karamellisere i gryden inden vin- eller frugteddiken tilsættes.

Herefter skal eddike- og sukkerblandingen koge ind til en mørk sirup, inden den hældes på et lufttæt glas, hvor holdbarheden nærmest er ubegrænset.

Jeg bliver altid utrolig upopulær i hjemmet, når jeg går i gang med at lave gastrik på grund af den skarpe eddikelugt, som fremkommer under indkogningen.

Kritikken - og lugten forsvinder dog hurtigt igen når jeg åbner et par vinduer, og når først familien går ombord i en mormorsovs eller gryderet smagt til med gastrik, er jeg igen i kridthuset ...

Gastrik

Undgå at din gastrik brænder på

Gastrik er noget af det mest simple du kan kaste dig over indenfor kogekunstens verden, men derfor kan du og jeg stadigvæk mislykkedes med vores karamelliserede eddikesirup.

Det tager ca. en halv time at lave gastrik, da du skal undgå at sukkeret brænder på under karamelliseringen.

Fremgangsmetoden er den samme som når du laver brunede kartofler, og det er vigtigt at lade sukkeret smelte helt inden du tilsætter eddiken.

Lugter din gastrik brændt, er der kun en ting at gøre og det er at starte forfra.

En vellykket gastrik skal være mørk gylden i farven og have en tynd sirupslignende konsistens.

Opskrift på din helt egen personlige smagsforstærker

Der er mange måder at lave gastrik på, og den mest enkle af slagsen består af hvidt sukker og æbleeddike.

Jeg har med tiden lavet mange forskellige udgaver af gastrik, men denne opskrift er min personlige favorit.

Den består af økologisk rørsukker, æbleeddike, rødvinseddike og balsamicoeddike.

Det giver en helt fantastisk dybde, som bringer syre, sødme og en let bitterhed ind i din sovs eller sammenkogte ret.

Du kan også lave andre variationer med fx:

  • Portvin og æbleeddike i blandingsforholdet 1:1 sødet med lidt mørk sirup
  • Hvidvin og æbleeddike i blandingsforholdet 2:1 sødet med hvidt sukker eller honning (perfekt smagsforstærker til dressinger og vinaigrette)
  • Rødvin og æbleeddike (sherryeddike er også velegnet) i blandingsforholdet 2:1 og en sukkermængde på ca. 2 dl.

Mange spørger mig om, hvor meget gastrik man skal bruge til en sovs? Det er svært at sige, da det helt afhænger af den pågældende sovs eller gryderet.

Egentlig burde det slet ikke være nødvendigt, hvis man har bygget en god sovs op fra bunden af, men engang imellem mangler sovsen eller simreretten bare lige det sidste rent smagsmæssigt, og her kan et par spiseskefulde gastrik gøre underværker.

Smag dig frem og gør dine egne erfaringer. God fornøjelse.

3 kommentarer til “Gastrik”

  1. Alex Roar Nielsen

    Skal længere tid til smeltning af rørsukker. Længere tid til indkodning.
    Tiden der er opgivet bør være længere.
    Resultatet "super".
    Blot længere tid end opgivet

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Alex,
      Mange tak for dit input.
      Jeg er glad for at høre, at du lykkedes med din gastrik. Det kan godt være tilbwredningstiden skal være lidt længere - det afhænger ofte af kogeplade, gryde osv. Hvor lang tid skulle du bruge, før din gastrik sad i skabet?

      Hilsen
      Thomas

  2. Tak fordi du bruger opskriften på gastrik på Baregomad.dk. Kom også gerne med din vurdering af den.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.