Gastrik - karamelliseret eddikesirup

Har du også stået i den situation, at du simpelthen ikke kan få din sovs eller gryderet til at sidde i skabet rent smagsmæssigt? Lige meget hvad du gør, så mangler der et eller andet, men du kan ikke sige hvad det er. Løsningen hedder gastrik, og er fremover din bedste ven i køkkenet, når sovsen, suppen eller gryderetten lige mangler det sidste. Det er sovsens tredje krydderi som Price-brødrene siger. Du kan også glasere grøntsager, kød og fisk med gastrik eller anvende den som smagsforstærker i dressinger og vinaigrette.

Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos

Denne opskrift på gastrik er:

  • Den ultimative smagsforstærker til justering af din sovs, gryderet, suppe eller simreret
  • Karamelliseret eddikesirup, som tilfører balance og smagsmæssig ensretning i dit måltid
  • Den perfekte smagsforstærker til sovsen juleaften, hvor gastrik kan erstatte det animalske fedt i sovsen
  • Det karamelliserede sukker i eddiken tilfører sødme, friskhed, bitterhed og syre
  • Perfekt smagsforstærker til fedtfattige måltider, hvor du mangler saft og kraft i smagen
  • Legende let at tilberede på under en halv time, og har næsten ubegrænset holdbarhed

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer med bacon i svampedrøm

Disse få simple ingredienser skal du bruge til gastrik:

  • Rørsukker
  • Æbleeddike
  • Rødvinseddike
  • Balsamicoeddike

Gastrik bidrager kort og godt med:

  • Behersket sødme og bitterhed fra det karamelliserede sukker
  • Frugtighed og syre fra den reducerede eddike
  • Booster smagen i din sovs, og skaber ren sovse-magi

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Gastrik
Gastrik

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter – lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Karamelliseret eddikesirup til justering af din sovs

Gastrik er kort og godt karamelliseret eddikesirup bestående af rørsukker og vin- eller frugteddike. Sukkeret skal stille og roligt karamellisere i gryden inden vin- eller frugteddiken tilsættes. Herefter skal eddike- og sukkerblandingen koge ind til en mørk sirup, inden den hældes på et lufttæt glas, hvor holdbarheden nærmest er ubegrænset.

Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad

Jeg bliver altid utrolig upopulær i hjemmet, når jeg går i gang med at lave gastrik på grund af den skarpe eddikelugt, som fremkommer under indkogningen. Kritikken – og lugten forsvinder dog hurtigt igen når jeg åbner et par vinduer, og når først familien går ombord i en mormorsovs eller gryderet smagt til med gastrik, er jeg igen i kridthuset …

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Undgå at din gastrik brænder på

Gastrik er noget af det mest simple du kan kaste dig over indenfor kogekunstens verden, men derfor kan du og jeg stadigvæk mislykkedes med vores karamelliserede eddikesirup. Det tager ca. en halv time at lave gastrik, da du skal undgå at sukkeret brænder på under karamelliseringen.

Fremgangsmetoden er den samme som når du laver brunede kartofler, og det er vigtigt at lade sukkeret smelte helt inden du tilsætter eddiken. Lugter din gastrik brændt, er der kun en ting at gøre og det er at starte forfra. En vellykket gastrik skal være mørk gylden i farven og have en tynd sirupslignende konsistens.

Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad a la creme

Opskrift på din helt egen personlige smagsforstærker

Der er mange måder at lave gastrik på, og den mest enkle af slagsen består af hvidt sukker og æbleeddike. Jeg har med tiden lavet mange forskellige udgaver af gastrik, men denne opskrift er min personlige favorit. Den består af økologisk rørsukker, æbleeddike, rødvinseddike og balsamicoeddike. Det giver en helt fantastisk dybde, som bringer syre, sødme og en let bitterhed ind i din sovs eller sammenkogte ret.

Du kan også lave andre variationer med fx:

  • Portvin og æbleeddike i blandingsforholdet 1:1 sødet med lidt mørk sirup
  • Hvidvin og æbleeddike i blandingsforholdet 2:1 sødet med hvidt sukker eller honning (perfekt smagsforstærker til dressinger og vinaigrette)
  • Rødvin og æbleeddike (sherryeddike er også velegnet) i blandingsforholdet 2:1 og en sukkermængde på ca. 2 dl.

Mange spørger mig om, hvor meget gastrik man skal bruge til en sovs? Det er svært at sige, da det helt afhænger af den pågældende sovs eller gryderet. Egentlig burde det slet ikke være nødvendigt, hvis man har bygget en god sovs op fra bunden af, men engang imellem mangler sovsen eller simreretten bare lige det sidste rent smagsmæssigt, og her kan et par spiseskefulde gastrik gøre underværker. Smag dig frem og gør dine egne erfaringer.

God fornøjelse.

Gastrik - karamelliseret eddikesirup

Gastrik

Antal personer: 25 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 315 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 310 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 300 gr. økologisk rørsukker
  • 4 dl. æbleeddike (anden vin- eller frugteddike kan også anvendes)
  • 0,5 dl. rødvinseddike
  • 0,5 dl. balsamicoeddike

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Smelt rørsukkeret ved middel varme på en pande eller i en tykbundet gryde. Undgå at røre rundt i sukkeret imens det karamelliserer.
  2. Hæld eddiken på panden når sukkeret er karamelliseret og flydende, og lad det småkoge indtil det karamelliserede sukker er helt opløst.
  3. Lad stille og roligt blandingen simre videre uden låg indtil konsistensen er som tynd sirup. Konsistensen på din gastrik bliver tykkere når den bliver afkølet.
  4. Hæld den færdige gastrik på et lufttæt sylteglas eller lignenden, og opbevar det mørk og køligt - evt. i køleskabet.
  5. Nu er du klar til at løfte din sovs og gryderet til nye højder.
  6. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Gastrik består af sukker og vin- eller frugteddike, og har nærmest ubegrænset holdbarhed. Opbevar glasset med gastrik mørk og køligt - evt. i et køleskab. Går du efter julestemning til sovsen juleaften, kan du koge din gastrik ind med nogle hele nelliker, allehånde og peberkorn.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Alex Roar Nielsen 12. december 2020 - 15:11

Skal længere tid til smeltning af rørsukker. Længere tid til indkodning.
Tiden der er opgivet bør være længere.
Resultatet “super”.
Blot længere tid end opgivet

Besvar
Thomas fra Barego'mad 12. december 2020 - 22:33

Hej Alex,
Mange tak for dit input.
Jeg er glad for at høre, at du lykkedes med din gastrik. Det kan godt være tilbwredningstiden skal være lidt længere – det afhænger ofte af kogeplade, gryde osv. Hvor lang tid skulle du bruge, før din gastrik sad i skabet?

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner