Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
InspirationInstagramMormormadSalater og tilbehørSimremadSovs, dip og dressinger

Gastrik

af Thomas fra Barego'mad 25. september 2020
25. september 2020
Gå til opskrift Udskriv opskrift
Gastrik - karamelliseret eddikesirup
2 kommentarer
1
FacebookPinterestEmail

Har du også stået i den situation, at du simpelthen ikke kan få din sovs eller gryderet til at sidde i skabet rent smagsmæssigt? Lige meget hvad du gør, så mangler der et eller andet, men du kan ikke sige hvad det er. Løsningen hedder gastrik, og er fremover din bedste ven i køkkenet, når sovsen, suppen eller gryderetten lige mangler det sidste. Det er sovsens tredje krydderi som Price-brødrene siger. Du kan også glasere grøntsager, kød og fisk med gastrik eller anvende den som smagsforstærker i dressinger og vinaigrette.

LÆS OGSÅ: Fattigmands tournedos

Denne opskrift på gastrik er:

  • Den ultimative smagsforstærker til justering af din sovs, gryderet, suppe eller simreret
  • Karamelliseret eddikesirup, som tilfører balance og smagsmæssig ensretning i dit måltid
  • Den perfekte smagsforstærker til sovsen juleaften, hvor gastrik kan erstatte det animalske fedt i sovsen
  • Det karamelliserede sukker i eddiken tilfører sødme, friskhed, bitterhed og syre
  • Perfekt smagsforstærker til fedtfattige måltider, hvor du mangler saft og kraft i smagen
  • Legende let at tilberede på under en halv time, og har næsten ubegrænset holdbarhed

LÆS OGSÅ: Hakkebøffer med bacon i svampedrøm

Disse få simple ingredienser skal du bruge til gastrik:

  • Rørsukker
  • Æbleeddike
  • Rødvinseddike
  • Balsamicoeddike

Gastrik bidrager kort og godt med:

  • Behersket sødme og bitterhed fra det karamelliserede sukker
  • Frugtighed og syre fra den reducerede eddike
Gastrik

Karamelliseret eddikesirup

Gastrik er kort og godt karamelliseret eddikesirup bestående af rørsukker og vin- eller frugteddike. Sukkeret skal stille og roligt karamellisere i gryden inden vin- eller frugteddiken tilsættes. Herefter skal eddike- og sukkerblandingen koge ind til en mørk sirup, inden den hældes på et lufttæt glas, hvor holdbarheden nærmest er ubegrænset.

LÆS OGSÅ: Frikadeller i fad

Jeg bliver altid utrolig upopulær i hjemmet, når jeg går i gang med at lave gastrik på grund af den skarpe eddikelugt, som fremkommer under indkogningen. Kritikken – og lugten forsvinder dog hurtigt igen når jeg åbner et par vinduer, og når først familien går ombord i en mormorsovs eller gryderet smagt til med gastrik, er jeg igen i kridthuset …

LÆS OGSÅ: Hakkebøffer i fad

Undgå at din gastrik brænder på

Gastrik er noget af det mest simple du kan kaste dig over indenfor kogekunstens verden, men derfor kan du og jeg stadigvæk mislykkedes med vores karamelliserede eddikesirup. Det tager ca. en halv time at lave gastrik, da du skal undgå at sukkeret brænder på under karamelliseringen.

Fremgangsmetoden er den samme som når du laver brunede kartofler, og det er vigtigt at lade sukkeret smelte helt inden du tilsætter eddiken. Lugter din gastrik brændt, er der kun en ting at gøre og det er at starte forfra. En vellykket gastrik skal være mørk gylden i farven og have en tynd sirupslignende konsistens.

LÆS OGSÅ: Mørbrad a la creme

Lav din helt egen personlige smagsforstærker

Der er mange måder at lave gastrik på, og den mest enkle af slagsen består af hvidt sukker og æbleeddike. Jeg har med tiden lavet mange forskellige udgaver af gastrik, men denne opskrift er min personlige favorit. Den består af økologisk rørsukker, æbleeddike, rødvinseddike og balsamicoeddike. Det giver en helt fantastisk dybde, som bringer syre, sødme og en let bitterhed ind i din sovs eller sammenkogte ret.

Du kan også lave andre variationer med fx:

  • Portvin og æbleeddike i blandingsforholdet 1:1 sødet med lidt mørk sirup
  • Hvidvin og æbleeddike i blandingsforholdet 2:1 sødet med hvidt sukker eller honning (perfekt smagsforstærker til dressinger og vinaigrette)
  • Rødvin og æbleeddike (sherryeddike er også velegnet) i blandingsforholdet 2:1 og en sukkermængde på ca. 2 dl.

Mange spørger mig om, hvor meget gastrik man skal bruge til en sovs? Det er svært at sige, da det helt afhænger af den pågældende sovs eller gryderet. Egentlig burde det slet ikke være nødvendigt, hvis man har bygget en god sovs op fra bunden af, men engang imellem mangler sovsen eller simreretten bare lige det sidste rent smagsmæssigt, og her kan et par spiseskefulde gastrik gøre underværker. Smag dig frem og gør dine egne erfaringer.

God fornøjelse.

Gastrik

Bedøm denne opskrift 4.9/5
( 17 bedømmelser )
Antal personer: 25 Tidsforbrug i alt: 30 minutter Forberedelsestid: 5 minutter 5 minutter Næringsindhold: 315 kalorier 20 grams fedt

Ingredienser:

  • 300 gr. økologisk rørsukker
  • 4 dl. æbleeddike
  • ½ dl. rødvinseddike
  • ½ dl. balsamicoeddike

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Smelt rørsukkeret ved middel varme på en pande eller i en tykbundet gryde. Undgå at røre rundt i sukkeret imens det karamelliserer.
  2. Hæld eddiken på panden når sukkeret er karamelliseret og flydende, og lad det småkoge indtil det karamelliserede sukker er helt opløst.
  3. Lad stille og roligt blandingen simre videre uden låg indtil konsistensen er som tynd sirup. Konsistensen på din gastrik bliver tykkere når den bliver afkølet.
  4. Hæld den færdige gastrik på et lufttæt sylteglas eller lignenden, og opbevar det mørk og køligt - evt. i køleskabet.
  5. Nu er du klar til at løfte din sovs og gryderet til nye højder.
  6. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Gastrik består af sukker og vin- eller frugteddike, og har nærmest ubegrænset holdbarhed. Opbevar glasset med gastrik mørk og køligt - evt. i et køleskab. Går du efter julestemning til sovsen juleaften, kan du koge din gastrik ind med nogle hele nelliker, allehånde og peberkorn.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, eller tag @baregomad på Instagram og følg min profil på Instagram her. Gå ikke glip af de nyeste opskrifter på Facebook - følg Baregomad.dk på Facebook her.
Gastrik
Gastrik
2 kommentarer
1
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Kanelgifler

Flødekartofler

Græske hakkebøffer i fad

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

Churros

Gulerodskage med ostecreme

Pasta alla Norma

One pot torsk med middelhavsstemning

Kyllingebryst i cremet svampesovs med spinat

Grønkålschips – sprøde chips af grønkål

Frikadeller

Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise

Stuvet hvidkål

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Banoffee pie

Grov go’e fantasiboller

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Bruschetta med smørristede kantareller

Rustikke minitærter med gedeost og spinat

Melon med skinke, mozzarella og basilikum

Fyldt svinemørbrad med karamelliserede løg og bacon

Lakserilette med varmrøget laks og krydderurter

Hjemmelavet whiskysauce

Gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær

forrige indlæg
Kyllingegryde med grøntsager
næste indlæg
Kanelsnegle med fuldkorn som pull-apart

2 kommentarer

Alex Roar Nielsen 12. december 2020 - 15:11

Skal længere tid til smeltning af rørsukker. Længere tid til indkodning.
Tiden der er opgivet bør være længere.
Resultatet “super”.
Blot længere tid end opgivet

Besvar
Thomas fra Barego'mad 12. december 2020 - 22:33

Hej Alex,
Mange tak for dit input.
Jeg er glad for at høre, at du lykkedes med din gastrik. Det kan godt være tilbwredningstiden skal være lidt længere – det afhænger ofte af kogeplade, gryde osv. Hvor lang tid skulle du bruge, før din gastrik sad i skabet?

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

    9. januar 2020
  • 2

    Svampet chokoladekage

    12. oktober 2020
  • 3

    Risalamande is

    20. december 2020
  • 4

    Spidskålssalat

    28. januar 2015
  • 5

    Bønnesalat med bacon

    16. marts 2015
  • 6

    Broccolisalat med pesto, feta og avocado

    10. marts 2020

Seneste indlæg

  • Kanelgifler

    26. januar 2021
  • Flødekartofler

    25. januar 2021
  • Græske hakkebøffer i fad

    22. januar 2021
  • Hjemmelavet hvidløgssmør

    18. januar 2021
  • Paprikagryde med kylling

    11. januar 2021
  • Risalamande is

    20. december 2020

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

@2020 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Gem & Acceptér