Baregomad.dk » Madviden og tips » Bageskole » Kan man fryse mel

Kan man fryse mel

Kan man fryse mel

Kan man fryse mel? Det korte svar er ja. Du kan med fordel fryse mel, gryn og ris ned med henblik på at forlænge holdbarheden med flere måneder i forhold til datomærkningen, og ikke mindst minimere risikoen for utøj i dine fødevarer som fx mel- og frømøl, som foretrækker at lægge deres æg, hvor der er mad og meget gerne i tørvarer som fx mel, frø, kerner, tørrede frugter og gryn.

Økologisk og biodynamisk mel

Mel indeholder fedt, som primært sidder i kornets aleuronlag (det yderste lag under frøskallen) og i kimen. Det er små mængder vi taler om, men fedt vil med tiden harske og oxidere på grund af ydre faktorer som ilt, sollys og varme. Der er en større forekomst af fedt i økologisk og biodynamisk mel (og mange flere vitaminer og mineraler), hvilket reducerer holdbarheden med op til flere måneder. Fuldkornsmel og andre grove meltyper har en endnu højere forekomst af fedt, hvilket igen har indflydelse på holdbarheden. Konklusionen er derfor, at især økologisk og biodynamisk mel har stor gavnlig effekt af at blive frosset ned, da det er med til at forsinke harskningen, og dermed øge holdbarheden på melet.

Du kan sagtens fryse mel ned, og dermed forlænge holdbarheden. Du skal fryse dit mel ned i fryseposer eller en lufttæt beholder, så du er sikker på at melet ikke optager fugt i fryseren. Det meste mel leveres i papiremballage, som godt kan suge selv den mindste fugt eller dråbe vand til sig, og dermed ødelægge melet. Luft, fugt og sollys reducerer holdbarheden på de fleste fødevarer, og sætter gang i en oxideringsproces, som forkorter levetiden på fx mel. Jeg pakker altid mit melt ind i lufttætte poser, da evt. kondens fra den omgivende luft vil udfældes på den udvendige side af plastikposen under tempereringen. Lad dit mel temperere til stuetemperatur inden du går i gang med dit bagværk.

Nej. Frysning af mel ødelægger ikke melets hæveevne, da mel er et tørt produkt, og dermed ikke danner iskrystaller på frost. Bageegenskaberne er uændrede efter optøning ved stuetemperatur, og frosten har ingen indflydelse på melets hæveevne og glutennetværk, som først dannes når der tilsættes væske og dejen bliver æltet.

Nej. Frysning af mel ødelægger ikke melets næringsindhold og smag, da der ikke dannes iskrystaller under nedfrysningen. Det samme gør sig gældende med melets bageegenskaber, som også er uændrede.

Ja. Du kan sagtens opbevare mel i køleskabet i tætlukkede fryseposer, hvilket er med til at forlænge holdbarheden på melet og ikke mindst reducere risikoen for utøj i melet. I meget varme perioder, hvor temperaturen i huset kommer over de 25° varmegrader, vil det give god mening at opbevare dit mel på køl, da mel kan harske på grund af fedtet i aleuron-laget og kimen.

Når du opbevarer dit mel på frost er der ingen risiko for ubudne gæster i melet som fx mel- og frømøl, larver og æg. Du kan med fordel fryse dine økologiske kornprodukter ned i et par døgn når du har købt dem, da de potentielt set kan indeholde larver og æg. Denne potentielle forekomst af smådyr i dine økologiske og biodynamiske kornprodukter skyldes manglende gasning, som mange konventionelle tørvarer gennemgår inden de lander på hylderne i supermarkederne. Skadedyr foretrækker i sagens natur også økologiske- og biodynamiske kornprodukter, da de er fri for glyphosat- og pesticiderester.

Hvorfor skal jeg fryse mit mel

Hvis du er en passioneret storbager, der bager rigtig meget (flere gange om ugen), er der ingen grund til at fryse dit mel ned, da det hurtigt får ben at gå på. Hvis du som jeg bager mere i nogle perioder end andre, giver det rigtig god mening at fryse melet ned. Det forlænger holdbarheden, og melet bevarer som nævnt tidligere både smag, næringsindhold og bageegenskaber.

Sådan fryser du mel

  1. Hæld dit mel fra originalemballagen over i en lufttæt plastikbeholder eller frysepose. Lufttætte beholdere eller en forseglet plastikpose er de bedste til at forhindre fugt i at komme ind i melet. Mel er et tørprodukt, og der er ikke noget fugt i melet når du fryser det ned. Du behøver ikke fryse melet ned i mindre portioner, da det hverken vil klumpe eller danne iskrystaller. Frys melet ned i en velegnet plastikbeholder, som har en udformning der letter håndteringen af melet, når du skal bage.
  2. Jo mindre luft (plads) der er i din plastikbeholder eller frysepose, jo bedre. Mindre luft forlænger holdbarheden, og hvis du anvender fryseposer, kan du nemt presse det overskydende luft ud af posen.
  3. Klip datomærkningen af originalemballagen, og opbevar den sammen med melet i plastikbeholderen eller fryseposen. De fleste meltyper kan sagtens anvendes 2-3 måneder efter datomærkningen er udløbet.
  4. Undgå at opbevare melet i nærheden af fødevarer med stærk lugt i fryseren. Det burde ikke være nødvendigt med en god forseglet plastikbeholder eller frysepose, men det er altid godt at forebygge og sikre melets kvaliteter.

Hvor lang holdbarhed har mel på frost

Når du opbevarer dit mel i fryseren, forlænger du holdbarheden betydeligt. Der er flere meltyper der bør opbevares på frost så snart de lander på din matrikel. Det gør sig gældende for blandt andet fuldkornsmel, rugmel, bygmel og generelt alle økologiske og biodynamiske meltyper. Alle meltyper har som udgangspunkt ved stuetemperatur 2-3 måneders holdbarhed under forudsætning af, at melet ikke bliver udsat for fugt, stærk sollys og høje temperaturer.

MeltyperOpbevaring ved stuetemperaturOpbevaring i fryseren
Hvedemel8 måneder24 måneder
Fuldkornsmel1-3 måneder12 måneder
Rugmel1-3 måneder4-6 måneder
Havregryn3 måneder6 måneder
Bygmel2 måneder4 måneder
Speltmel4-5 måneder6-12 måneder
Boghvedemel3 måneder12 måneder
Rismel3 måneder12 måneder
Mandelmel3 måneder12 måneder
Hørfrø3 måneder12 måneder

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.