Her er den ultimative miniguide omhandlende nedfrysning og optøning af brød, kager og nedfrysning af rå gærdej, som du kender fra bake-off.
Har du også prøvet at smide brød eller kager ud, som desværre ikke blev spist inden holdbarheden skred i svinget?
Det gør helt ondt i hjertekulen, når man selv har haft fingrene i dejen. Og så er det madspil. Mad skal i munden og sprede glæde for krop og sjæl - ikke ned i en skraldespand.
Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, og man vil jo bare gøre det så godt.
Jeg laver altid rigeligt med mad. Hellere for meget end for lidt på bordet. Der skal ikke mange noget, og derfor har jeg ofte stået med for meget mad. Gærbrød. Skærekager. Småkager. Rugbrød. Det skal være slut.
Og derfor har jeg udarbejdet denne lille guide til dig og mig, som kort og godt giver dig kolde facts om frysning af brød, kager og rå gærdej.
Frys dit færdigbagte brød
Jeg er stor fan af dobbeltportioner, når jeg først kaster mig ud i bagekunstens verden. Arbejdet er stort set det samme, hvad enten man laver en lille eller stor portion.
Jeg kan uden problemer køre en gærdej på 3-4 kg. på min fantastiske Ankarsrum Assistent, men selv med hele familien til bords, bliver der en bolle eller to tilovers. Og det skal selvfølgelig fryses ned.
Det er nemt og bekvemt med brød og kager i fryseren, så man altid er leveringsdygtig i et par "friskbagte" boller, svampet chokoladekage eller en cremelinse.
Og husk - alt gærbrød skal være færdigbagt inden det fryses. Det forholder sig anderledes med en mørdej eller dejen til fx chocolate chip cookies, da disse med fordel kan fryses ubagt, og bages direkte fra fryseren.
Sørg for at fryse dit færdigbagte brød ned så hurtigt som muligt, og helst indenfor det første døgn.
Indpakning af brød og kager
Gærbrød skal pakkes ind i fryseposer, mens det endnu er lunt, da skorpen ellers har tendens til at falde af på brødet under nedfrysning og optøning.
Generelt er det en god ide, at fryse bagværk ned imens det endnu er lunt, da det holder på fugten i brødet.
Pak dit brød ind i små portioner
Har du bagt et rugbrød som skal fryses ned til senere brug, skærer jeg altid rugbrødet i skiver og pakker det ind i små portioner, så man lige kan tage en pakke eller to op.
Ved at pakke brødet ind i små portioner, fremmer du optøningsprocessen og får frisk brød direkte fra frost til bord.
Husk på, at dit bagværk ikke må pyntes med glasur eller topping inden det nedfryses, og sørg for at presse så meget af luften ud af fryseposen som muligt, inden du smider det i fryseren.
Så længe kan brød og kager holde sig på frost
Almindeligt gærbrød som fx boller og rugbrød har en holdbarhed ved 18° minusgrader på 4-6 måneder.
Skærekager, tærter og rå dej har en holdbarhed på ca. 2-3 måneder.
En god tommelfingerregel er, at jo mere fedtstof der er i brødet eller kagen, jo kortere holdbarhed.
Optøning af brød og kager
Optøning af brød og kager sker bedst ved stuetemperatur, men kan også foregå i ovn.
Lad bagværket forblive i fryseposen under optøningen, så smager det bedst.
Når først brødet har været optøet, må det ikke fryses ned igen.
Store brød som fx franskbrød, rugbrød og gærkager
3-4 timer ved stuetemperatur i fryseposen.
Du kan med fordel tage det ud aftenen forinden, hvis det skal anvendes om morgenen.
Det gælder fx brusebadsboller, grydebrød og surdejsboller eller en Søren Ryge kringle til eftermiddagskaffen. Også klassiske franskbrød.
Brød skåret i skiver
15-20 minutter alt efter tykkelse ved stuetemperatur i fryseposen.
Du kan også tø brødet op på en brødrister, hvilket giver et lækkert "friskbagt" resultat med sprød skorpe og krumme.
Jeg er personlig helt vild med ristet rugbrød, hvor både skorpen og krummen knaser når man får det i munden.
Boller, rundstykker og surdejsbrød
30-60 minutter ved stuetemperatur i fryseposen.
Du opnår dog det bedste resultat ved at tø bagværk som fx boller, rundstykker, surdejsbrød og flutes op direkte i en forvarmet ovn ved 200° grader almindelig ovnvarme i 5-10 minutter.
Det er noget af det tætteste du kommer på friskbagt brød, hvis jeg selv skal sige det.
Nedfrysning af rå gærdej
Du er garanteret stødt på bake-off-brød i supermarkedet, som kort og godt er frossent bagværk der bliver bagt direkte i butikken.
Og hvorfor ikke lave dit eget bake-off-brød i hjemmet, så du nemt og bekvemt kan være leveringsdygtig i friskbagt brød.
Rå gærdej kan du fryse ned i enten store eller mindre portioner, og holdbarheden for rå gærdej på frost er ca. 6 uger.
Der er nogle få ting du lige skal tage højde for, hvis du vælger at fryse en portion rå gærdej ned - alt efter mængde og typen af gærbrød.
- Gærdej med hvedemel og fuldkornshvedemel er mest velegnet til nedfrysning på grund af glutenkvaliteten.
- Mindre portioner gærdej til fx boller, flutes, rundstykker og kanelsnegle kan bages direkte fra fryseren uden forudgående hævning.
- Større portioner gærdej til fx franskbrød, madbrød, kringle og kanelstang skal først tø op ved stuetemperatur i frysepose eller på bageplade inden de bages, da dejen ellers nemt kan sprække og det samlede bageresultat vil blive forringet.
- Det friskbagte brød bagt på frossen gærdej er ikke fryseegnet.
Selve forarbejdet inden nedfrysning af rå gærdej
- Anvend ca. 25% mere gær i din dej, hvis den skal fryses ned.
- Ælt din gærdej godt igennem som du plejer, og lav evt. glutentesten.
- Form dejen til fx boller eller rundstykker - præcis som du normalt ville gøre, hvis du skulle bage brødet med det samme. Placer de formede dejstykker på et skærebræt, der passer ind i din fryser, og frys dejen ned med det samme uden forudgående hævning.
- Når dejstykkerne er helt frosne, kan du fordele dem i flere fryseposer, så det fx passer til mængden af morgenbrød lørdag morgen.
Nu skal brødet bages!
- Placer gærdejen direkte fra frost på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag brødet efter opskriften. Du kan med fordel reducere temperaturen i ovnen med ca. 10° grader, da frossen gærdej hurtigere tager farve under bagningen.
- Større portioner gærdej kan du med fordel tage op aftenen forinden, og tø op tildækket i køleskabet natten over. Om morgenen bager du brødet efter opskriften.
Har du nogen erfaring med at optø dej, der skal frituresteges, og som derfor ikke kan ligge i ovnen og tø op?
Hej Emil,
Tak for dit spørgsmål. Det har jeg ja. Du kan sagtens fryse dej ned, som så senere skal frituresteges. Det gør jeg sommetider med dejen til churros. Jeg tager dejen direkte fra fryseren og putter den ned i frituregryden. Du kan også optø dejen ved stuetemperatur i 20-30 minutter (alt efter størrelsen på dejen), og så friturestege den.
Venlig hilsen
Thomas
Hej, har du erfaring med pizzadej. Er det muligt at fryse, jeg tænker at før man fryser dejen kan man rulle dem ud og putte bagepapir på begge sider.
Mvh
Søren
Hej Søren,
Tak for dit spørgsmål. Ja, du kan sagtens fryse pizzadej. Jeg plejer at lave dejen, skære den ud i portionsstørrelser og så lade dejen hæve ifølge opskriften. Herefter pakker jeg hver enkelt dej ind i husholdningsfilm og så i fryseren. Når du skal bruge dem tager du dem op og lader dem optø i køleskabet i op til 24 timer, hvor de så samtidig koldhæver.
Hilsen
Thomas
Hej
Er det alle gær opskrifter til fryseren, man tilføjer 25% mere gær, former og direkte på frys?
Hvordan med opskrifter hvor der skal hæves lige inden det sættes i ovnen? “Dropper” man så den hævning?
Hej Maria,
Tak for din interesse og spørgsmål vedrørende frysning af gærdej. De 25% mere gær gælder alle gærdeje af hvedemel og fuldkornsmel, og hvis opskriften normalt foreskriver hævning inden bagning, springer du dette trin over såfremt der er tale om en “normal” gærdej til diverse boller og brød. Er det gærdej til kringler og lignende, skal dejen først tø op inden den bages.
Håber det giver mening 😊
Venlig hilsen
Thomas
Hejsa jeg kiggede lige forbi din side baregomad for at se om jeg kunne høste et godt råd. Har fået fat i en opskrift på et sommerbrød, også kaldet campingbrød, der skal bages på bagepulver samt et Sodabrød med Havregryn. Det kunne så bare være rart at vide om disse brød, der ikke er bagt på gær, kan fryses. Dette er jeg desværre ikke blevet så meget klogere på. Men noget jeg altid har fået at vide omkring brød er at friskbagte rugbrød skal fryses, tøes op, skæres i skiver og så kan skiverne evt. fryses ned i mindre pakker med f.eks. 8-10 skiver. På denne side baregomad bages rugbrødene, skæres i skiver og så først da fryses???
Hej Susanne,
Mange tak for din besked og interesse for min blog 😊 Brød som ikke er bagt på gær kan sagtens fryses, og rugbrød plejer jeg at bage, og så skære i skiver efterfølgende, når det er kølet af. På denne måde kan man nemt tage nogle skiver op af fryseren, som tøer op i løbet af en halv times tid.
Håber du blev klogere, ellers spørger du bare løs.
Venlig hilsen
Thomas
Hej thomas .kan man fryse færdig dej til muffins og cupcakes ? Kunnne godt tænke mig at have en sprøjteposen med dej liggende i fryseren så man hurtigt kunne lave en gang muffins når børnebørnene kommer på besøg. Mvh. Lisbeth
Hej Lisbeth,
Mange tak for din interesse for bloggen,og ikke mindst dit spørgsmål omkring frysning af dej til cupkakes og muffins. Du kan sagtens fryse dej til cupcakes og muffins i op til 3 måneder - der er som regel smør i dejen, hvilket nedsætter holdbarheden på frost. Jeg vil anbefale dig at fryse dejen i nogle fryseposer, og så vidt muligt presse dejen ud i fryseposen, så den ikke er så tyk. På denne måde vil dejen tø hurtigere op, og du kan tø dejen op på køl eller ved stuetemperatur. Endnu mere genialt - du kan også fryse dejen ned i overskydende muffinsforme, og så bage dem direkte fra fryseren i ca. 5-7 minutter længere, end du normalt ville bage dem. Så bliver det ikke nememre, og så kan man altid servere friskbagte kager til sine gæster.
God bagelyst.
Venlige hilsner
Thomas
Hej Thomas
Jeg skal bage 50 kanelsnegle i muffinsforme, og bruge dem til morgenmad til vores sølvbryllup.
Jeg er i tvivl om, jeg skal bage dem færdig og så fryse dem, eller prøve dit tip om nedfrysning af rå gærdej. Har du gode erfaringer med nedfrysning af gærdej.
På forhånd mange tak.
Mvh Hanne
Hej Hanne,
Mange tak for din besked og interesse for bloggen 🙂 Du kan sagtens lave dejen helt færdig med remonce osv. og putte dem i muffinsforme, og så fryse dem ned med det samme - altså dejen skal ikke hæve på noget tidspunkt. Når du skal bage kanelsneglene på dagen, tager du dem direkte op fra fryseren, og bager dem i den forvarmede ovn, men 10 grader lavere end opskriften foreskriver, da frossen gærdej hurtigere tager farve under bagningen. Bagetiden vil være lidt længere - jeg tænker under 5 minutter, men lav en test undervejs i forløbet. Du kan med fordel anvende 25% mere gær i dejen når den skal fryses ned, da nogle af gærcellerne vil dø undervejs. Bageresultatet bliver det samme, så det kan du sagtens.
God bagelyst og tillykke med sølvbrylluppet 🙂
Venlig hilsen
Thomas
Hvis man har en opskrift på boller, som skal hæve en time inden de formes og ½ timer efter, skal de så slet ikke hæve inden frys.
Hej Anja,
Mange tak for din besked 😊 Bollerne skal ikke hæve inden de skal nedfryses, da de først hæver under optøningen. Så lav dejen og så på frost med den 😊
God bagelyst.
Hilsen
Thomas
Hej Thomas. Tusind tak, for alle dine rigtig gode råd vedr. nedfrysning, og også tak for en virkelig god hjemmeside, med skønne opskrifter. Det er simpelthen så dejligt, at du også svarer på spørgsmål.
Jeg har lige et par spørgsmål. Jeg skal fryse kanelsnurrer, og vil bare høre, om der skal en stor pose. eller andet omkring spækbrættet med snurrerne, når de sættes i fryseren, - eller sættes de bare direkte ind, og puttes så efterfølgende i fryseposer?
Jeg vil også gerne vide, om de skal tø op, før bagningen, - og hvis, - skal de så bare pensles, ha' samme temperatur og bagetid, som i den egentlige opskrift?
Til sidst vil jeg høre, hvad jeg skal gøre, hvis det ikke er alle snurrerne, der skal i fryseren. Hvad gør jeg så lige i forhold til de 25 gr ekstra gær? Er jeg nødt til, at lave to deje, med forskellig gærmængde?
Mange venlige hilsner👋
Jeanett Krohn Rasmussen🌿
Hej Jeanett,
Mange tak for din besked og mange roser 😊 Dejligt at du kan bruge de forskellige råd. Jeg vil lige vikle et stykke bagepapir rundt om sneglene på skærebrættet, inden du sætter dem i fryseren - evt. en stor frysepose som du kan sætte skærebrættet ind i - det kommer sig ikke så nøje. Når du skal bage sneglene, vil jeg lige tage dem ud en time før de skal bages, så de i forbindelse med optøningen også sætter gang i gærcellerne.
Vedrørende mængden af gær - enten to portioner med forskellige gærmængder, eller også kan du lade den portion du ikke skal fryse ned koldhæve på køl natten over, så kan du nøjes med en dej.
God bagelyst.
Venlig hilsen
Thomas
Hej Thomas.
Ang. Churros vil man da kunne lave dejen og fryse denne for så at friture stege dem og så fryse dem der ikke blev spist igen?
Mvh Ann
Hej Ann,
Mange tak for dit spørgsmål 😊 Du kan sagtens lave dejen, sprøjte den ud til churros, fryse dem ned i en boks med noget bagepapir, og så friturestege dem direkte fra fryseren. Dem du ikke spiser kan du så fryse igen og varme op i din ovn eller airfryer.
God fornøjelse.
Venlig hilsen
Thomas
Hej!
Jeg skal lave citronmuffins til noget morgenmad, og tænker derfor at fryse dem ned aftenen før. Hvordan skal jeg tø dem op dagen efter? Skal de bare stå lidt fremme inden jeg bager dem eller ska de bare have lidt længere tid?
Hej,
Hvis jeg skal bage en kringle med remonce kan jeg så lave kringlen helt færdig inden jeg kommer den i fryseren ubagt? Eller skal jeg fryse gærdejen og først rulle den ud og komme remonce i når jeg har tøet gærdejen op igen? Hvad gør jeg med første hævning af dejen som skal ske inden jeg kommer remonce i den?
Dbh Anette
Hej Thomas
Jeg har to x to ubagte kringler liggende i fryseren. Jeg har brugt ekstre 25% gær.
Hvor lang tid før bagning vil du mene at de skal tages op?
Mvh. Lykke