Mel er ikke bare mel. Der er en verden til forskel på kvaliteten af mel, og ikke mindst meltypen. Forskellige bagværker kræver forskellige meltyper. Melets kvalitet afhænger af dets evne til at danne gluten, som både har indflydelse på dejens hæveevne og strukturen under brødbagningen. Selve forarbejdningen af kornet på møllen har også stor indflydelse på slutproduktet - ikke mindst i forhold til om kimen bliver malet med, hvor det er her alle de gode ting sidder som fx vitaminer, fedtsyrer og mineraler. Det industrielle mel fra supermarkedet indeholder ikke kim, da melet skal kunne holde sig i lang tid på hylderne.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler
Hvedens historie og oprindelse
Hvede er blevet dyrket af mennesker i mere end 10.000 år, og stammer helt tilbage fra Mellemøsten, hvor de første folkeslag begyndte at dyrke hvede. Hveden dengang og i dag kan ikke sammenlignes, da hveden gennem årtusinder er blevet forædlet og forfinet med det ene formål, at få et større glutenindhold.
Fra urhvede til industriel hvede
Gluten er lig med bedre hæveevne og store luftige brød. Under denne forædlingsproces er næringsprofilen for hvede desværre blevet langt dårligere, da hvede i dag slet ikke indeholder den samme mængde mineraler og vitaminer, og ikke mindst har vi mennesker svært ved at fordøje den industrielle hvede, som i dag har en dårlig ernæringsprofil, hvis du køber det første og det bedste mel på hylden i supermarkedet. Du har måske selv oplevet oppustethed eller ondt i maven, når du har spist fødevarer fremstillet af almindelig hvede. Det er der heldigvis råd for, ved at udskifte almindelig hvede med andre urhvedesorter som fx Ure, der er kendetegnet ved at have en god bagekvalitet, og som i kombination med fx spelt er god for fordøjelsen.
Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage
Kornets opbygning
Korn består af forskellige dele, som rent ernæringsmæssigt er forskellige i forhold til indholdet af vitaminer, mineraler, proteiner, stivelse og fedt. Skallen på et korn har ingen næringsværdi, men er alligevel god for fordøjelsen. Kimen er meget rig på fedt og proteiner, hvorimod melkernen er opbygget af stivelse og protein, som varierer i sammensætning alt efter kornsort.
Et korn består af fire dele:
- Den ydre skal - er rig på fibre og mineraler (ca. 8%)
- Aleuron-laget - indeholder fedt, vitaminer og mineralstoffer (ca. 6%). Det er frøhvidens yderste cellelag i kornet.
- Kim - er rig på vitaminer, proteiner og fedt (ca. 3%)
- Frøhvide/melkerne - er rig på stivelse og protein (ca 83%)
Prøv lige at se opskriften på: Belgiske vafler
Mel og bageegenskaber
Melets gode bageegenskaber afhænger af glutenkvaliteten, som er et protein der findes i frøhviden i kornet, og som mange i dag forbinder med god hæveevne og luftig krumme. Jo større hæveevne og mere luftigt brød, jo bedre. Det går desværre ud over ernæringsprofilen, som også står beskrevet i afsnittet "Fra urhvede til industriel hvede". Hvede med gode bageegenskaber, og en god ernæringsprofil er ikke uopnåeligt - du skal blot fremover købe dit mel hos en lille økologisk møller, som stenkværner melet og maler kimen med. Det gør jeg selv, og der er en verden til forskel på fx industrielt hvedemel og stenkværnet urhvedemel.
Prøv lige at se opskriften på: Grovboller
Bageevne
Glutennetværket består af en masse tynde tråde i dejen, som gør dejen elastisk og sikrer volumen og form under bageprocessen. Når mel kommer i kontakt med væske som fx vand eller mælk, dannes det såkaldte glutennetværk i dejen, som holder på den luft der bliver skabt af gærcellerne. Glutenindholdet afhænger af dyrkningsforhold og genetikken i den pågældende kornsort. Så indholdet af gluten og bageevne er to sider af samme sag. Som udgangspunkt bør du gå efter hvedemel med et så højt glutenindhold som muligt, men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt supplere med fuldkornsmel eller andre kornsorter, som har stor indflydelse på det færdige bageresultat i forhold til smag og ernæringsværdi.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelsnurrer
Udmalingsgrad
Inden kornet kan blive til mel, skal kornet afspidses, valses og males. Afspidsningen kan foregå på en afskaller eller spidsemaskine, hvor man fjerner de mørke ender på kernerne, hvilket giver et lysere mel. Industriel hvede bliver ofte vasket i centrifuge, som også fjerner de mørke ender på kernerne. Ved fuldkornsmel indgår hele kornet, hvorfor afspidsningen er overflødig. Udmalingsgraden fortæller med andre ord, hvor meget af kornet der indgår i det færdige mel. Fuldkornsmel har en udmalingsgrad på 100%, da hele kornet er malet med i melet bestående af skal, aleuron-lag, kim og frøhvide. Ved industrielt hvedemel er udmalingsgraden ca. 70%, da alle skaldele - herunder kimen, bliver sorteret fra. Jo højere udmalingsgrad, jo flere vitaminer, mineraler og kostfibre indeholder melet.
Ved formaling af hvede får du fx disse meltyper:
- Hvedemel
- Fuldkornshvedemel
- Grahamsmel
- Knækkede hvedekerner
- Durumhvedemel
- Hvedeklid
- Hvedekim
Prøv lige at se opskriften på: Gulerodsbrud
Er fuldkorn sundt?
Ja. Fuldkorn er sundt, og gavnlig for din personlige sundhed. Jeg er stor fan af fuldkornsprodukter, og tænker næsten altid fuldkorn ind i madbrød som fx mine grov go'e fantasiboller eller svampede grovboller. Fuldkorn indeholder alle de gode vitaminer, mineraler og fedtstoffer fra kornet, da alle dele indgår i det færdige fuldkornsmel.
Fuldkornsmel består af hele eller forarbejdede kerner, som man så maler til fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100%. Fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100% kan fx være grahamsmel, rugmel og hvid hvede. Man kan ikke altid se, om et brød er bagt på fuldkorn, da formalingsgraden afspejler møllerens sten. Jo grovere stenkværn, jo grovere mel, så du kan ikke altid med det blotte øje se på et brød, om det er bagt på fuldkorn. Fuldkorn har ofte en høj formalingsgrad, hvor det indgår i almindelige brødtyper som fx rugbrød, boller og andet lyst brød, og kan kendes på det gule fuldkornsmærke.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Fakta om fuldkorn:
- Fuldkorn er rig på vitaminer, mineraler og kostfibre
- Fuldkorn er godt for fordøjelsen, og giver dig en god mæthedsfornemmelse
- Fuldkorn stabiliserer blodsukkeret (forebyggelse af diabetes)
- Mindsker risikoen for visse kræftformer og hjertekarsygdomme
Det anbefales fra sundhedsmyndighederne, at man dagligt spiser minimum 75 gram fuldkorn. Det svarer til en portion havregryn og to skiver rugbrød. Anbefalingerne er baseret på de officielle kostråd.
Oversigt over de mest anvendte meltyper:
Hvedemel
Hvedemel består af fintformalede hvedekerner uden skaldele og kim, som er vigtig for at danne gluten. Gluten har stor indflydelse på elasticiteten i en dej, som også kaldes for glutennetværk. Hvedemel kan bestå af flere forskellige hvedesorter som fx Dacke og Uhre. Hvedemel er den kornsort med de bedste bageegenskaber, og det er også derfor hvedemel indgår i langt de fleste bageopskrifter. Skallen på almindelig hvede er rød, og rent smagsmæssigt smager hvedemel ikke af så meget, hvilket er årsagen til at man ofte kombinerer hvedemel med fuldkornsmel og andre usigtede kornsorter. Udmalingsgraden for hvedemel ligger typisk omkring 70-75%, og er derfor lav på kostfibre.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk hvedemel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Hvid hvede
Hvid hvede fremstilles af korn fra en speciel hvedesort, som er lys i skallen og deraf navnet hvid hvede. Hvid hvede er finformalet fuldkornsmel, som både indeholder skaldele og kim, hvor de fleste mineraler, vitaminer og fibre findes. Det bedste bageresultat opnås ved at blande almindelig hvedemel med hvid hvede i blandingsforholdet 50:50, hvor hvid hvede tilfører en rigtig god smag og struktur til brødet. Ernæringsmæssigt har hvid hvede et højt indhold af kostfibre.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk hvid hvedemel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Ølandshvedemel
Ølandshvede er en gammel nordisk kornsort, som oprindeligt blev dyrket på Øland i Sverige. Ølandshvede har et meget højt indhold af gluten og protein, hvilket giver dette nordiske fuldkornsmel unikke bageegenskaber med en fantastisk let sødlig smag, som i strukturen minder om speltmel, og rent udseendemæssigt om hvede med en flot gylden farve. Ølandshvede giver saftige rustikke brød, men på grund af den bløde glutenstruktur og melets evne til at optage store mængder væsker, må Ølandshvede ikke efterhæve for længe, og egner sig derfor godt til hævning i kurve eller forme, eller som supplerende meltype i boller og andet bagværk.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk ølandshvedemel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Durummel
Durummel er fin fuldkornsmel med en udmalingsgrad på 100%, hvor hele kornet bliver brugt - herunder skaller og kim, hvor sidstnævnte er rig på fedt, vitaminer og mineraler. Durumhvede er en meget hård hvedesort, som oprindelig stammer fra Middelhavslandene, og er beslægtet med hvedesorten emmer, som er en af de ældste kornsorter man har. Durummel dyrkes i dag i Skandinavien, og har et ekstra højt indhold af gluten sammenlignet med almindelig hvedemel. Durummel er gullig i farven, og har en kraftigere og mere hård konsistens end almindelig hvedemel. Det ekstra høje proteinindhold har en ekstra god vandbindingsevne, og gør det derfor muligt at lave en meget blød dej med et elastisk glutennetværk - perfekt til foccaciabrød, pasta og pizzabunde.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk durummel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Fuldkornshvedemel
Fuldkornshvedemel er rigtig sundt, og alle delene fra kornet indgår i fuldkornshvedemel. Fuldkornshvedemel er lavet af korn på hvede, som både indeholder skaldele og kim, hvor de fleste mineraler, vitaminer og fibre findes. Udmalingsgraden ved fuldkorn er 100%, og har dermed en rigtig høj ernæringsværdi sammenlignet med almindelig hvedemel , som har en udmalingsgrad på ca. 70%. Man kan godt bage brød udelukkende med fuldkornshvedemel, men det kræver at melet ligger i blød i en times tid, og at det blandes med et syrnet mælkeprodukt som fx kærnemælk eller yoghurt, som gør dejen smidig og krummen svampet. Det optimale bageresultat opnås ved at blande almindelig hvedemel med fuldkornshvedemel i blandingsforholdet 50:50. Fuldkornshvedemel tilfører mere smag, struktur og kostfibre til brødet.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk fuldkornsmel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Rugmel
Rug er en populær og robust kornsort, som mange forbrugere forbinder med dansk rugbrød. Rugmel fremstilles af kornsorten rug, og består af fintformalede rugkerner, hvor skaldele og kim ikke er frasigtet. Rug har en udmalingsgrad på 100%, og har derfor en rigtig høj ernæringsmæssig værdi. Rugmelets protein danner stort set ikke gluten, og derfor er det nødvendigt at tilsætte hvedemel, gær eller surdej for at forbedre rugmelets bageevne. Rugbrød bages ofte med surdej, som både tilfører smag og hæveevne til det klassiske danske rugbrød med surdej. Rugmel har et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler, og kan med fordel supplere andre meltyper i forholdet 1:5 med fx hvedemel, fuldkornshvedemel og speltmel i stort set al slags grovbrød som fx grovboller og grov go'e fantasiboller.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk rugmel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Rugkerner
Rug og rugmel kender du garanteret fra det danske rugbrød fremstillet på surdej, men du kan også anvende hele rugkerner i fuldkornsrugbrød og andre typer grovbrød. Det gælder for alle kerner og frø som skal indgå i bagværk, at de skal lægges i blød (ca. 12 timer) i koldt vand, eller have et lynhurtigt opkog på en 2-3 minutter lige inden anvendelse. Rugkerner er som mange andre kerner meget hårde i konsistensen, og skal derfor udblødes eller have et opkog før kernerne mister deres hårdhed. Du kan dog købe poppede rugkerner, som kan anvendes direkte fra posen uden de skal sættes i blød først.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologiske rugkerner fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Speltmel
Speltmel er en genetisk blanding mellem de to kornsorter emmer og enkorn, og har været dyrket i mere end 4000 år. Speltmel har tidligere været den vigtigste kornsort til fremstilling af brød, og har en let nøddeagtig smag og sødme i forhold til hvedemel. Frøskallen på spelt er tykkere end på normale hvedesorter, og kan derfor holde på flere næringsstoffer, hvilket afspejler sig i den gode smag. Speltmel er fuldkornsmel, og har en udmalingsgrad på 100%, hvor både skaller og kim bliver anvendt. Du kan købe speltmel som sigtet mel (fintformalet frasigtet skaller og kim) og som usigtet mel (fintformalet og ikke frasigtet skaller og kim). Sigtet speltmel har ikke det samme høje indhold af gluten som almindelig hvedemel, da glutenproteinerne ikke er lige så kraftige, og derfor skal der heller ikke arbejdes så meget med dejen. Du kan sagtens bage brød og kager af ren speltmel, men mængdemæssigt skal du bruge mindre speltmel end hvedemel, da speltmel suger mere vand til sig.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk speltmel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Grahamsmel
Grahamsmel er fuldkornsmel, og laves af korn fra hvede. Grahamsmel er fintformalet mel og har en udmalingsgrad på 100%, idet hele kornet bliver brugt inklusiv skaller og kim. Set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er grahamsmel rig på kostfibre, vitaminer og mineraler. Grahamsmel ser finere ud i konsistensen end fuldkornshvedemel, men det skyldes blot den finere formaling. Du kan godt bage med ren grahamsmel, men det kræver lidt syre i form af et syrnet mælkeprodukt som fx yoghurt eller kærnemælk, som holder på fugtigheden i dejen og gør dejen elastisk. Grahamsmel har en bedre bageevne end fuldkornshvedemel, men ikke lige så god som almindelig hvedemel. Derfor kan du med fordel anvende grahamsmel sammen med hvedemel i blandingsforholdet 50:50, hvor hvedemelet forstærker dejens hæveevne og elasticitet. Du kan fx lave grahamsboller, hvor du blander hvedemel og grahamsmel i blandingsforholdet 50:50, og erstatter halvdelen af væsken med lidt kærnemælk, skyr eller anden yoghurt.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk grahamsmel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Sigtemel
Sigtemel består af både rug og hvede, og er en fintformalet meltype frasigtet alle skaldele og kim. Hvedemel og rug blandes typisk i blandingsforholdet 50:50, men kan selvfølgelig variere. Bageevnen er god, brødet bliver lyst og du kan sagtens bage med ren sigtemel, men det kan også anvendes som smagsgiver og konsistens i bageopskrifter med hvedemel, hvor rugen i sigtemelet øger smagen i brødet. Jeg mindes at have smagt sigtebrød i min barndom hos mine bedsteforældre, som fremstår som en let syrligt, sødmefuldt brød med god brødsmag. Rent ernæringsmæssigt er sigtemel ikke så rig på kostfibre, mineraler og vitaminer sammenlignet med fx rugmel, da udmalingsgraden for sigtemel ligger på ca. 70-80%.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk sigtemel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Havremel
Havremel er utrolig populær i det glutenfrie køkken, da havremel stort set er fri for gluten. Havremel er fra naturens side af glutenfri, men da havre ofte produceres side om side med hvedemarker, får havren faktisk tilført en lille smule gluten. Skal dit havremel derfor være helt glutenfri, skal du købe glutenfri havremel. Havremel har nogle unikke egenskaber i brød, da det blandt andet giver en god sammenhængskraft i dejen. Samtidig er havremel rig på fedt og proteiner, og er perfekt til at skabe en blød og rund tekstur, som giver et lækkert svampet bageresultat. Rent faktisk kan du lave dit eget havremel, og det kræver kun havregryn og en blender eller kaffekværn. Hæld din havregryn op i blenderen eller kaffekværnen, og kværn indtil havren er fintmalet.
[penci_button link="https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=sk%C3%A6rtoft+m%C3%B8lle&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=26690&paid=26690" icon="" icon_position="left" radius="0px" size="standard" text_color="#FFFFFF" background="#ff530d5" text_hover_color="#313131" hover_bgcolor="#F5F5F5" nofollow="1" id="submit" class="submit" target="_blank"]Køb økologisk havremel fra Skærtoft Mølle hos med24.dk[/penci_button]
Det rigtige mel skaber det gode brød
Mel er ikke bare mel, og hvornår har du sidst bagt med friskmalet mel? Økologisk af slagsen, og forarbejdet efter gamle håndværksmæssige traditioner, hvor melet i posen er gyldent gult i farven. Hvor kornet bliver malet efter gamle produktionsmetoder, og hvor bageresulatet er i top med en fantastisk smag. Det er vel i bund og grund det vi alle sammen stiler efter, når vi med vores bagestål og køkkenmaskiner kaster os ud i jagten på det gode brød.
Og det perfekte bageresultat starter med det rigtige mel. Med mel som smager af noget. Økomølleriet Krage gør det nemt med stenformalede melblandinger, som bliver leveret lige til døren. Oplev det store udvalg af økologiske meltyper fra Skærtoft Mølle (reklamelink).
Jeg håber du kan svare mig på følgende 🤞
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, om sigtemel kan karakteriseres som værende 50 % fuldkornsmel? Der er jo rugmel i men skallerne er sorteret fra. Altså, når jeg laver sigtebrød med rent sigtemel, er det så et brød, hvor halvdelen består af fuldkornsmel eller er det i virkeligheden et rent hvidt brød uden fuldkorn?
Hej Morten,
Tak for dit relevante spørgsmål vedrørende sigtemel. Sigtemel er ikke fuldkornsmel, og betegnes som hvidt mel, da alle de gode fuldkorns-dele fra rug- og hvedemel bliver sigtet fra. Så 100% hvidt mel, men en rigtig god meltype til bagning af brød.
Venlig hilsen
Thomas