Hæld vand og surdej (eller gær) ned i en stor røreskål, og opløs surdejen (eller gæret) i vandet med en grydeske eller piskeris.
Tilsæt de forskellige meltyper, salt og honning.
Ælt dejen godt på en køkkenmaskine ved middel hastighed i ca. 10 minutter, eller til dejen kan bestå glutentesten (fugt dine fingre i lidt koldt vand, og træk i et stykke dej - kan dejen trækkes papirstyndt, er dejen færdigæltet). Dejen skal være elastisk, glat og blank. Du kan også ælte dejen med en el-pisker påmonteret dejkroge, men det kræver lidt ekstra tålmodighed.
Kom dejen til dine kommende brusebadsboller i en beholder med låg smurt ind i olie.
Lad dejen stå på køkkenbordet i en times tid, og sæt den herefter på køl i minimum 12 timer. Beholderen skal være så stor, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse.
Dagen efter når dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse, hælder du forsigtigt dejen ud på en meldrysset bordplade.
Opvarm ovnen til 275 grader almindelig ovnvarme.
Spænd dejen op med en dejskærer så den ligner en stor roulade, og skær så dejen over på langs i to lige store stykker.
Vend din dejskærer i lidt mel, og del hver af de to store portioner dej i fem lige store stykker.
Spænd hver enkelt brusebadsbolle op med din dejskærer, som du har vendt i lidt mel, og placer bollerne et stykke bagepapir. Gentag processen indtil du ikke har mere dej tilbage.
Har du et bagestål, overfører du bagepapiret på din kombispade, og sætter bollerne ind i ovnen ovenpå det varme bagestål. Har du en almindelig bageplade, kan du med fordel opvarme bagepladen i ovnen imens du skærer dejen ud til boller.
Du kan evt. pensle brusebadsbollerne med et sammenpisket æg.
Bag bollerne ved 275 grader i 10 minutter, hvorefter du skruer ned for varmen til 230° grader, og bager dem færdige i yderligere 15-20 minutter, eller til bunden på bollerne lyder hul og de er mørke og gyldne.
Køl dine boller af på en rist inden de skal serveres.
Bemærkninger
Brusebadsbollerne er fryseegnede i op til tre måneder.De kan optøs natten over, og skal så blot opvarmes i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 5 minutter.Forskellige meltyper absorberer vand forskelligt, så mængden af mel i opskriften er kun vejledende, og skal måske justeres med mere eller mindre mel.Hvis du har ekstra god tid, kan du blande vand, surdej og mel sammen i en røreskål, og så lade blandingen stå et par timer inden du tilsætter de øvrige ingredienser og ælter dejen færdig.Det kaldes autolyse, og er med til at fremme dannelsen af et stærkt glutennet i dejen.
Næringsindhold
Næringsindhold
Brusebadsboller
Mængde pr. portion
Calories
282
% Daglig værdi*
Fat
1
g
2
%
Saturated Fat
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.5
g
Monounsaturated Fat
0.1
g
Sodium
762
mg
33
%
Potassium
113
mg
3
%
Carbohydrates
59
g
20
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
1
IU
0
%
Vitamin C
0.004
mg
0
%
Calcium
19
mg
2
%
Iron
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.