Forside » Salater og tilbehør » Agurkerelish

Agurkerelish

hjemmelavet agurkerelish

Agurkerelish er den ultimative topping til hotdog, burger, sandwich, pålæg og grillmad. Her er den nemme opskrift på lynsyltede agurketern.

Hjemmelavet agurkerelish er utrolig nem at tilberede, og kræver kun ganske få ingredienser.

Resultatet er de mest velsmagende knasende agurketern, som kan løfte hverdagens frikadelle, madpakke eller påskebordet til nye kulinariske højder.

Det er surt med bid i, og et mush-have i køleskabet, hvis jeg selv skal sige det. Jeg foretrækker en forholdsvis grov relish, hvor du med det blotte øje kan se hvad der er hvad, og samtidig har noget at tygge på.

Du kan også rive agurken groft på et rivejern, eller blende grøntsagerne til en grov mos - bare du sørger for at dræne agurken for væde som beskrevet i opskriften.

Se også de skønne opskrifter på:

Opskrift på nem agurkerelish

hjemmelavet agurkerelish

Agurkerelish

5 fra 1 stemme
Agurkerelish er den ultimative topping til hotdog, burger, sandwich, pålæg og grillmad. Her er den nemme opskrift på lynsyltede agurketern.
Udskriv Facebook Pinterest
RetTilbehør
KøkkenDansk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid45 minutter
Samlet tid1 time
Antal8 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 2 agurker - halveret på langs og udkernet
  • 1 rødløg - finthakket
  • 1 gul peberfrugt - udkernet og finthakket
  • 1 spsk chili - rød, finthakket, en halv teskefuld tørret chiliflager kan også bruges
  • 1,5 dl eddike - lager, hvidvinseddike eller æbleeddike kan også anvendes
  • 1 dl sukker
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 tsk sennepsfrø - kan undlades
  • 1 spsk salt - til at trække væden ud af agurkerne
  • 1 tsk majsmel - opløst i lidt koldt vand, kan undlades, hvis din relish ikke skal have en tyk konsistens

Sådan gør du

  • Skyl agurkerne under koldt vand, og halver dem på langs og fjern kernerne.
  • Skær agurkerne ud i små fine tern, og hæld dem op i en røreskål. Drys en spiseskefuld salt over agurketernene, og fordel saltet i agurkeblandingen.
  • Lad agurkerne stå og trække i ca. 5 minutter, og skyl så agurketernene under koldt vand i en sigte.
  • Lad dem dryppe godt af, og pres dem fri for væde lige inden du vender dem ned i den afkølede lage.
  • Hæld lagereddike, sukker, salt og peber i en lille gryde, og bring blandingen i kog. Kog lagen igennem i et par minutter indtil sukkeret er opløst, og tag gryden af varmen. Ønsker du en tykkere konsistens, kan du jævne lagen med lidt majsmel opløst i koldt vand. Jævningen skal tilsættes når lagen koger under omrøring, og koges igennem i et par minutter.
  • Tilsæt finthakket rødløg, finthakket chili og sennepsfrø til lagen, og lad lagen køle af i ca. 30 minutter.
  • Vend agurketernene og den finthakkede peberfrugt ned i den afkølede lage, og lad den færdige agurkerelish stå og trække i et par timer inden den serveres.
  • Opbevar den færdige relish på køl i et sylteglas.

Noter

Skal du ikke bruge agurkerelishen lige med det samme, skal du skolde glasset tilsat lidt atamon, så de fermenterede agurketern kan holde sig friske i op til 2-3 uger.
Du kan også konservere din hjemmelavede relish, så holdbarheden forlænges med mange måneder.
Her skal du fylde dit sylteglas op med den færdige relish til et par centimeter under kanten på glasset.
Herefter skal sylteglasset henkoge tildækket i kogende vand i en gryde i ca. 10 minutter.
Henkogning er en konserveringsmetode, hvor mikroorganismer bliver dræbt under processen, hvor indholdet i glasset bliver mellem 80-100 grader.

Næringsindhold

Næringsindhold
Agurkerelish
Mængde pr. portion
Kalorier
68
% Daglig værdi*
Fedt
 
0.4
g
1
%
Mættet fedt
 
0.03
g
0
%
Flerumættet fedt
 
0.1
g
Enkelumættet fedt
 
0.1
g
Natrium
 
1166
mg
51
%
Kalium
 
157
mg
4
%
Kulhydrater
 
15
g
5
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
13
g
14
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
98
IU
2
%
Vitamin C
 
33
mg
40
%
Calcium
 
18
mg
2
%
Jern
 
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Hvad er en relish?

Relish består kort og godt af syltede grøntsager, frugter eller krydderurter, og anvendes i stor stil som tilbehør og smagsforstærker til mange måltider.

I USA er de meget begejstrede for de syltede agurketern, som er en populær smagsforstærker ovenpå hotdogs og i burgere.

Har du et par agurker tilovers i køleskabet, eller er du leveringsdygtig i agurker fra eget drivhus, så er agurkerelish en oplagt måde at få bugt med de overskydende agurker - til glæde for hele familien.

Denne opskrift på agurkerelish er:

  • Utrolig nem at tilberede
  • Velegnet som topping ovenpå hotdog, flæskestegssandwich, sandwich og burger
  • Helt ideel som tilbehør til påskebordet - fx som topping ovenpå frikadeller
  • Som skabt til grillmad om sommeren
Agurkerelish

Opskrift på hjemmelavet agurkerelish

Hjemmelavet relish med agurker er utrolig nem at tilberede, og kræver en minimal indsats i køkkenet. Agurkerne skal skylles grundigt under koldt vand, halveres på langs og udkernes.

Skær herefter agurkerne ud i så små tern som muligt, og hæld dem op i en røreskål.

Salt agurketernene med en spiseskefuld salt, og fordel saltet i agurkeblandingen.

Lad nu agurkerne stå og trække i ca. 5 minutter, og skyl så agurkerne under koldt vand i en sigte, og lad dem dryppe godt af.

Bring lagereddike, sukker, salt og peber i kog i en lille gryde, og kog lagen igennem i et par minutter indtil sukkeret er opløst.

Ønsker du en tyk relish, kan du jævne lagen med lidt majsmel opløst i koldt vand - jævningen skal tilsættes når lagen koger, og skal koges igennem i et par minutter.

Tilsæt nu det finthakkede rødløg, chili og sennepsfrø til lagen, og lad lagen køle af i en halv times tid.

Til sidst skal du vende agurketernene og den finthakkede peberfrugt ned i den afkølede lage, og så skal agurkerelishen stå og trække i minimum et par timer inden den serveres.

3 kommentarer til “Agurkerelish”

  1. Har i dag lavet din agurkerelish, og hold da op hvor blev den lækker, mums.
    Brugte æblecider eddike, og jævnede den med 2 tsk. Meizenamel, den blev helt tilpas til hotdogs som vi fik.

  2. Jeg ved godt at det ikke er en ny opskrift, men jeg faldt først over den på Pinterest for nylig.
    Og den er fantastisk. Den er blevet en go-to til alle retter, kolde som varme, som kan bruge lidt umph. Den er jo også nem at lave og det tager ingen tid.
    Så tak for at dele

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.