Agurkerelish

Agurkerelish er den ultimative topping til hotdog, burger, sandwich, pålæg og grillmad. Ja, anvendelsesmulighederne er nærmest uudtømmelige, når det kommer til disse små lynsyltede agurketern. Hjemmelavet agurkerelish er utrolig nem at tilberede, og kræver kun ganske få ingredienser. Resultatet er de mest velsmagende knasende agurketern, som kan løfte hverdagens frikadelle, madpakke eller påskebordet til nye kulinariske højder. Det er surt med bid i, og et mush-have i køleskabet, hvis jeg selv skal sige det. Jeg foretrækker en forholdsvis grov relish, hvor du med det blotte øje kan se hvad der er hvad, og samtidig har noget at tygge på. Du kan også rive agurken groft på et rivejern, eller blende grøntsagerne til en grov mos – bare du sørger for at dræne agurken for væde som beskrevet i opskriften.

Relish består kort og godt af syltede grøntsager, frugter eller krydderurter, og anvendes i stor stil som tilbehør og smagsforstærker til mange måltider. I USA er de meget begejstrede for de syltede agurketern, som er en populær smagsforstærker ovenpå hotdogs og i burgere. Har du et par agurker tilovers i køleskabet, eller er du leveringsdygtig i agurker fra eget drivhus, så er agurkerelish en oplagt måde at få bugt med de overskydende agurker – til glæde for hele familien.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzasauce

Denne opskrift på agurkerelish er:

  • Utrolig nem at tilberede
  • Velegnet som topping ovenpå hotdog, flæskestegssandwich, sandwich og burger
  • Helt ideel som tilbehør til påskebordet – fx som topping ovenpå frikadeller
  • Som skabt til grillmad om sommeren

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Agurker
  • Rødløg
  • Gul peberfrugt
  • Rød mild chilipeber
  • Lagereddike (hvidvinseddike eller æbleeddike kan også anvendes)
  • Sukker
  • Sennepsfrø (kan undlades eller erstattes med en lille teskefuld hele peberkorn)

Prøv lige at se opskriften på: Romesco sauce

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter – lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Agurkerelish
Agurkerelish

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Opskrift på hjemmelavet agurkerelish

Hjemmelavet relish med agurker er utrolig nem at tilberede, og kræver en minimal indsats i køkkenet. Agurkerne skal skylles grundigt under koldt vand, halveres på langs og udkernes. Skær herefter agurkerne ud i så små tern som muligt, og hæld dem op i en røreskål. Salt agurketernene med en spiseskefuld salt, og fordel saltet i agurkeblandingen. Lad nu agurkerne stå og trække i ca. 5 minutter, og skyl så agurkerne under koldt vand i en sigte, og lad dem dryppe godt af.

Bring lagereddike, sukker, salt og peber i kog i en lille gryde, og kog lagen igennem i et par minutter indtil sukkeret er opløst. Ønsker du en tyk relish, kan du jævne lagen med lidt majsmel opløst i koldt vand – jævningen skal tilsættes når lagen koger, og skal koges igennem i et par minutter. Tilsæt nu det finthakkede rødløg, chili og sennepsfrø til lagen, og lad lagen køle af i en halv times tid. Til sidst skal du vende agurketernene og den finthakkede peberfrugt ned i den afkølede lage, og så skal agurkerelishen stå og trække i minimum et par timer inden den serveres.

God fornøjelse.

Agurkerelish

Agurkerelish

Antal personer: 6-8 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 25 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.4/5
( 87 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 2 agurker, halveret på langs og udkernet
  • 1 rødløg, finthakket
  • 1 gul peberfrugt, udkernet og finthakket
  • 1 spsk. rød mild chilipeber, finthakket (en halv teskefuld tørret chiliflager kan også bruges)
  • 1,5 dl. lagereddike (hvidvinseddike eller æbleeddike kan også anvendes)
  • 1 dl. sukker
  • 0,25 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 tsk. sennepsfrø (kan undlades)
  • 1 spsk. salt (til at trække væden ud af agurkerne)
  • 1 tsk. majsmel opløst i lidt koldt vand (kan undlades, hvis din relish ikke skal have en tyk konsistens)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Skyl agurkerne under koldt vand, og halver dem på langs og fjern kernerne.
  2. Skær agurkerne ud i små fine tern, og hæld dem op i en røreskål. Drys en spiseskefuld salt over agurketernene, og fordel saltet i agurkeblandingen. Lad agurkerne stå og trække i ca. 5 minutter, og skyl så agurketernene under koldt vand i en sigte. Lad dem dryppe godt af, og pres dem fri for væde lige inden du vender dem ned i den afkølede lage.
  3. Hæld lagereddike, sukker, salt og peber i en lille gryde, og bring blandingen i kog. Kog lagen igennem i et par minutter indtil sukkeret er opløst, og tag gryden af varmen. Ønsker du en tykkere konsistens, kan du jævne lagen med lidt majsmel opløst i koldt vand. Jævningen skal tilsættes når lagen koger under omrøring, og koges igennem i et par minutter.
  4. Tilsæt finthakket rødløg, finthakket chili og sennepsfrø til lagen, og lad lagen køle af i ca. 30 minutter.
  5. Vend agurketernene og den finthakkede peberfrugt ned i den afkølede lage, og lad den færdige agurkerelish stå og trække i et par timer inden den serveres.
  6. Opbevar den færdige relish på køl i et sylteglas. Skal du ikke bruge agurkerelishen lige med det samme, skal du skolde glasset tilsat lidt atamon, så de fermenterede agurketern kan holde sig friske i op til 2-3 uger. Du kan også konservere din hjemmelavede relish, så holdbarheden forlænges med mange måneder. Her skal du fylde dit sylteglas op med den færdige relish til et par centimeter under kanten på glasset. Herefter skal sylteglasset henkoge tildækket i kogende vand i en gryde i ca. 10 minutter. Henkogning er en konserveringsmetode, hvor mikroorganismer bliver dræbt under processen, hvor indholdet i glasset bliver mellem 80-100° grader.
  7. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Hvis du ønsker en agurkerelish med en tykkere konsistens, kan du jævne lagen imens den koger med lidt majsmel opløst i koldt vand.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner