1spskchili - rød, finthakket, en halv teskefuld tørret chiliflager kan også bruges
1,5dleddike - lager, hvidvinseddike eller æbleeddike kan også anvendes
1dlsukker
salt og friskkværnet peber
1tsksennepsfrø - kan undlades
1spsksalt - til at trække væden ud af agurkerne
1tskmajsmel - opløst i lidt koldt vand, kan undlades, hvis din relish ikke skal have en tyk konsistens
Fremgangsmåde
Skyl agurkerne under koldt vand, og halver dem på langs og fjern kernerne.
Skær agurkerne ud i små fine tern, og hæld dem op i en røreskål. Drys en spiseskefuld salt over agurketernene, og fordel saltet i agurkeblandingen.
Lad agurkerne stå og trække i ca. 5 minutter, og skyl så agurketernene under koldt vand i en sigte.
Lad dem dryppe godt af, og pres dem fri for væde lige inden du vender dem ned i den afkølede lage.
Hæld lagereddike, sukker, salt og peber i en lille gryde, og bring blandingen i kog. Kog lagen igennem i et par minutter indtil sukkeret er opløst, og tag gryden af varmen. Ønsker du en tykkere konsistens, kan du jævne lagen med lidt majsmel opløst i koldt vand. Jævningen skal tilsættes når lagen koger under omrøring, og koges igennem i et par minutter.
Tilsæt finthakket rødløg, finthakket chili og sennepsfrø til lagen, og lad lagen køle af i ca. 30 minutter.
Vend agurketernene og den finthakkede peberfrugt ned i den afkølede lage, og lad den færdige agurkerelish stå og trække i et par timer inden den serveres.
Opbevar den færdige relish på køl i et sylteglas.
Bemærkninger
Skal du ikke bruge agurkerelishen lige med det samme, skal du skolde glasset tilsat lidt atamon, så de fermenterede agurketern kan holde sig friske i op til 2-3 uger.Du kan også konservere din hjemmelavede relish, så holdbarheden forlænges med mange måneder.Her skal du fylde dit sylteglas op med den færdige relish til et par centimeter under kanten på glasset.Herefter skal sylteglasset henkoge tildækket i kogende vand i en gryde i ca. 10 minutter.Henkogning er en konserveringsmetode, hvor mikroorganismer bliver dræbt under processen, hvor indholdet i glasset bliver mellem 80-100 grader.
Næringsindhold
Næringsindhold
Agurkerelish
Mængde pr. portion
Calories
68
% Daglig værdi*
Fat
0.4
g
1
%
Saturated Fat
0.03
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.1
g
Monounsaturated Fat
0.1
g
Sodium
1166
mg
51
%
Potassium
157
mg
4
%
Carbohydrates
15
g
5
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
13
g
14
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
98
IU
2
%
Vitamin C
33
mg
40
%
Calcium
18
mg
2
%
Iron
0.3
mg
2
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.