Forside » Salater og tilbehør » Agurkesalat

Agurkesalat

billede med agurkesalat

Opskrift på gammeldags agurkesalat som mormor lavede den. Fremstil den klassiske agurkesalat på blot 10 minutter, nemmere bliver det ikke.

Hjemmelavet agurkesalat. Old-school. Klassisk. Gammeldags. Præcis som min mormor lavede den.

Sprød. Syrlig. Sur. Sød. Krydret. Det perfekte tilbehør. Et must-have i enhver husholdning. Hjemmelavet agurkesalat.

Glem alt om færdiglavet agurkesalat. Indsatsen er minimal. Belønningen stor.

5 gode grunde til at lave din egen agurkesalat

  1. Det er rigtig nemt - færdig på 10 minutter
  2. Det smager hundrede gange bedre end det købte
  3. Du kan selv kreere din helt egen personlige agurkesalat
  4. Den perfekte hjertestarter til fødevarer, der trænger til et smagsmæssigt boost
  5. Du slipper for tilsætningsstoffer i maden

Se også de populære opskrifter:

Opskrift på nem agurkesalat

billede med agurkesalat

Agurkesalat

5 fra 1 stemme
Opskrift på gammeldags agurkesalat som mormor lavede den. Fremstil den klassiske agurkesalat på blot 10 minutter, nemmere bliver det ikke.
Udskriv Facebook Pinterest
RetSalat
KøkkenDansk
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid5 minutter
Samlet tid15 minutter
Antal10 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 3 agurker - mellemstore
  • 3 dl eddike - lager
  • 3 dl vand
  • 3 dl sukker
  • 2 kviste dild - eller 1 tsk. dildfrø
  • 15 sorte peberkorn
  • salt - og evt. lidt tørret chili

Sådan gør du

  • Start med at koge eddike, sukker, vand og krydderier op i en gryde. Tag gryden af varmen når eddikelagen har været oppe at koge.
  • Skyl agurkerne og skær dem i meget fine skiver. Det optimale er at anvende en mandolin, så du får helt ensartede skiver.
  • Læg agurkeskiverne op i en skål, og drys dem med lidt salt.
  • Lad agurkeskiverne trække i ca. 15-20 min. i skålen, så de får lov til at smide lidt væske.
  • Vrid forsigtigt agurkerne i hænderne, så det meste af væden kommer ud af skiverne, og læg dem herefter ned i den afkølede eddikelage.
  • Lad agurkeskiverne trække i en 2-3 timer inden servering. Agurkesalat kan holde sig i en måneds tid i eddikelagen på køl.

Noter

Hjemmelavet agurkesalat kan anvendes til en lang række måltider.
Prøv fx at tilsætte lidt tørret chili, nelliker eller koriander til opskriften, hvis du vil have en endnu mere krydret agurkesalat.
Du kan også nøjes med salt, peber og sukker, og så tilføje et par spsk. fiskesauce til eddikelagen.
Det smager rigtig godt til fx fiskefrikadeller eller andre asiatiske måltider.

Næringsindhold

Næringsindhold
Agurkesalat
Mængde pr. portion
Kalorier
17
% Daglig værdi*
Fedt
 
0.1
g
0
%
Mættet fedt
 
0.01
g
0
%
Flerumættet fedt
 
0.002
g
Enkelumættet fedt
 
0.001
g
Natrium
 
3
mg
0
%
Kalium
 
82
mg
2
%
Kulhydrater
 
4
g
1
%
Kostfibre
 
0.4
g
2
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
0.4
g
1
%
Vitamin A
 
43
IU
1
%
Vitamin C
 
2
mg
2
%
Calcium
 
10
mg
1
%
Jern
 
0.1
mg
1
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Agurkesalat som min mormor lavede den

Jeg husker tydeligt min mormors hjemmelavede agurkesalat. Tilbehøret, der altid var et fast indslag på middagsbordet. Både når der var grydestegt kylling, svinekam eller forloren hare på menuen.

Mine bedsteforældre havde deres eget drivhus i haven. Et lille hyggeligt "glashus" omkranset af store timian buske.

Med andre ord var de selvforsynende med de mest velsmagende grøntsager. Ikke mindst agurker hele sommeren igennem.

Agurker, som aldrig var gået gennem EU's nåleøje når det kommer til krumning og udseende. Vist nok den type af agurker der benævnes slangeagurker.

Agurken som kan anvendes til det hele. Også syltning. Denne opskrift på agurkesalat minder rigtig meget om min mormors udgave.

Knasende. Sød. Syrlig. Sur. Og med dejlige krydrede aromaer fra peberkornene og de tørrede dildfrø. Ren nostalgi fra ens barndom.

Hjertestarter til mange måltider

Agurkesalat er såre simpel at tilberede. På mindre end 10 minutter kan du fremstille disse herlige syltede agurkeskiver, som kan agere hjertestarter for selv den mest triste og grå leverpostejmad.

En vaskeægte smagsforstærker med et utal af anvendelsesmuligheder. Det perfekte tilbehør.

Som topping til en hjemmelavet hotdog eller burger.

Den perfekte ledsager til en sprød svinekam, grydestegt kylling eller nogle klassiske frikadeller.

Agurkesalat

3 kommentarer til “Agurkesalat”

  1. Jane Dahl Jensen

    Jeg har lige lavet din agurkesalat, kan jeg undgå at der kommer kerner ud a agurken når den er kommet i eddikelagen ?

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Jane,
      Mange tak for din besked. Umiddelbart har jeg aldrig oplevet, at kernerne falder ud af agurkeskiverne, når de er kommet i eddikelagen. Hvis det er hjemmedyrkede agurker, kan nogle sorter godt have større kerner end dem man finder i supermarkedet, men nej - kan ikke umiddelbart se, at man kan undgå det helt. Har som sagt personligt aldrig oplevet det, når vi sylter agurker.

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Tak fordi du bruger denne opskrift på mormors agurkesalat. Kom også gerne med din bedømmelse af den.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.