Forside » Kager » Drømmekage

Drømmekage

drømmekage fra brovst opskrift

Få den bedste opskrift på den klassiske drømmekage fra Brovst med marcipan i bunden og knasende sprød karamelliseret kokos på toppen.

Drømmekage er uden tvivl en af de mest elskede klassikere indenfor bradepandekager.

En svampet bradepandekage med både snasket og knasende karameliseret kokostopping. Drømmekagen fra Brovst.

Det er nok sådan de fleste benævner denne velsmagende kage, som jeg personligt husker fra min barndom, og som ofte var "klassens-timekage" når der skulle hygges og snakkes stort og småt.

En drøm af en kage er den i hvert fald, og er lige så populær nu som i 1960'erne, hvor kagen blev landskendt.

Se også skønne bageopskrifter på:

Opskrift på drømmekage

drømmekage fra brovst opskrift

Drømmekage

5 fra 1 stemme
Få den bedste opskrift på den klassiske drømmekage fra Brovst med marcipan i bunden og knasende sprød karamelliseret kokos på toppen.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid45 minutter
Samlet tid1 time
Antal16 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Selve dejen til drømmekage

  • 300 g hvedemel
  • 100 g marcipan
  • 4 æg
  • 75 g smør
  • 150 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 2 dl mælk
  • 2 tsk vaniljesukker - eller 1 vaniljestang
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 tsk bagepulver

Karameliseret kokostopping

  • 150 g smør
  • 140 g kokosmel
  • 225 g brun farin
  • 0,5 dl mælk
  • 3 spsk mørk sirup - kan undlades

Sådan gør du

  • Opvarm din ovn til 180 grader varmluft.
  • Pisk æg, sukker, brun farin og vaniljesukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Rør godt rundt til smørret er opløst i mælken, og lad det køle lidt af.
  • Riv marcipanen groft på et rivejern, og vend det i æggeblandingen.
  • I en anden skål blander du nu mel, bagepulver og salt, som herefter vendes i æggemassen sammen med det smeltede smør og mælken.
  • Rør godt rundt i dejen indtil den er fin ensartet.
  • Beklæd en bageform eller bradepande (25x35 cm.) med bagepapir i bunden og smør på siderne.
  • Fordel dejen jævnt i bageformen og bag den i ca. 20 minutter.
  • Imens kagen er i ovnen, skal du nu lave fyldet,
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt herefter mælk, brun farin og sirup. Lad det koge op og tag gryden af varmen.
  • Vend kokosmelet i den smeltede smørblanding og rør godt rundt.
  • Når kagen har bagt i 20 minutter tages kagen ud af ovnen, og fyldet fordeles jævnt ovenpå kagen.
  • Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den færdig i yderligere 8-10 minutter.
  • Lad den færdigbagte drømmekage køle lidt af inden du skærer den ud i stykker.

Noter

Kan du ikke få nok af den knasende sprøde karamelliserede kokostopping, kan du sagtens gange fyldet op til det dobbelte, så du får en ekstra tyk topping.

Næringsindhold

Næringsindhold
Drømmekage
Mængde pr. portion
Kalorier
379
% Daglig værdi*
Fedt
 
16
g
25
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Transfedt
 
0.5
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Kolesterol
 
73
mg
24
%
Natrium
 
422
mg
18
%
Kalium
 
105
mg
3
%
Kulhydrater
 
54
g
18
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
34
g
38
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
437
IU
9
%
Calcium
 
51
mg
5
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne drømmekage er:

  • En uimodståelig klassiker indenfor bradepandekager
  • Luksusudgaven af den klassiske drømmekage med marcipan i dejen, som gør den ekstra lækker
  • Nok til en hel bradepande (25x35 cm.) og minimum 16 portionsstørrelser
  • Med knasende sprød karamelliseret kokostopping
Drømmekage fra Brovst

Østergaardskagen der blev til drømmekagen

Taler historien sandt, kommer drømmekagen slet ikke fra Brovst oprindeligt, men fra en kvinde ved navn Marie Nielsen Højgaard, som boede i Klokkerholm i Vendsyssel.

I hendes barndomshjem som hed Østergaard - deraf navnet til kagen "Østergaardskagen", blev denne lækre kage kun bagt til særlige lejligheder, da kokosmel i starten af det 19. århundrede var ren luksus og en meget kostbar ingrediens.

Historien fortæller, at det var Marie Nielsen's barnebarn, Jytte Andersen, der i sin barndom fik lov til at bage denne kage når hun ferierede og besøgte sin mormor, der fik Østergaardskagen på Danmarkskortet.

Den lokale husmoderforening i Brovst

Til et bagearrangement i den lokale husmoderforening i Brovst, skulle de deltagende medbringe lokale kager og opskrifter, som en bagekonsulent fra Amo så ville smage på.

Åbenbart har Østergaardskagen smagt så godt, at bagekonsulenten tog opskriften med sig, og efter sigende gjorde den til Amo's egen opskrift uden at kreditere eller belønne Jytte Andersen for dette mesterlige bagværk.

Hvad der er op og ned i denne historie skal jeg lade være usagt. Fakta er at Østergaardskagen som senere hen blev til drømmekagen fra Brovst, er et mesterligt bagværk, som i dag er landskendt og elsket af de fleste danskere med en sød tand. (kilde: Samvirke.dk).

Kan man fryse drømmekage?

Kan en drømmekage fryses ned til senere brug? Det korte svar er et stort og rungende JA.

En drømmekage smager præcis lige så godt efter en tur i fryseren, som da den var nybagt.

Du skal blot tage drømmekagen op af fryseren ca. fire timer før den skal serveres, så er den lige så god som nybagt.

Den kan sagtens holde sig i minimum tre måneder i fryseren, men mon ikke den når at blive spist inden.

Du kan evt. skære den ud i stykker inden den fryses ned, da det også vil forkorte optøningen lidt.

Klassisk drømmekage med et twist

Opskriften på denne klassiske drømmekage fra Brovst er med et lille twist, idet jeg putter lidt revet marcipan i dejen.

Det er så at sige en luksusudgave af den originale drømmekage, som bare smager endnu bedre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.

Smagen af marcipan i dejen klæder drømmekagen rigtig godt, men du kan sagtens undlade marcipanen i opskriften, hvis du ikke lige er så meget til smagen af marcipan, som i øvrigt er meget diskret og afstemt.

God fornøjelse med denne drøm af en kage.

Drømmekage fra Brovst

3 kommentarer til “Drømmekage”

  1. Johnny Pedersen

    Hey 😊 I din opskrift på drømmekage står der længere oppe bradepande på 25 cm x 35 cm. I selve opskriften står der 30 cm x 40 cm. Kan du hjælpe en stakkels begynder. Jeg har en 25 cm x 35 cm. Skal man så fylden den lidt mindre og smide lidt ud ? Venlig hilsen JP

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Johnny,
      Mange tak for din besked. 25x35 cm. er den rette størrelse, og jeg får det lige ændret i opskriften - det beklager jeg. Du kan stikke en kødnål eller lille strikkepind i kagen for at kontrollere, om kagen er færdigbagt. Der må ikke sidde dej fast på kødnålen.

      God bagelyst.

      Venlig hilsen
      Thomas

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.