Drømmekage fra Brovst

Drømmekage er uden tvivl en af de mest elskede klassikere indenfor bradepandekager. En svampet bradepandekage med både snasket og knasende karameliseret kokostopping. Drømmekagen fra Brovst. Det er nok sådan de fleste benævner denne velsmagende kage, som jeg personligt husker fra min barndom, og som ofte var “klassens-timekage” når der skulle hygges og snakkes stort og småt. En drøm af en kage er den ihvertfald, og er lige så populær nu som i 1960’erne, hvor kagen blev landskendt.

Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger

Opskriften på denne drømmekage er:

  • En uimodståelig klassiker indenfor bradepandekager
  • Luksusudgaven af den klassiske drømmekage med marcipan i dejen, som gør den ekstra lækker
  • Nok til en hel bradepande (25×35 cm.) og minimum 16 portionsstørrelser
  • Med knasende sprød karamelliseret kokostopping

Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie

Drømmekage fra Brovst

Østergaardskagen der blev til drømmekagen

Tæller historien sandt, kommer drømmekagen slet ikke fra Brovst oprindeligt, men fra en kvinde ved navn Marie Nielsen Højgaard, som boede i Klokkerholm i Vendsyssel. I hendes barndomshjem som hed Østergaard – deraf navnet til kagen “Østergaardskagen”, blev denne lækre kage kun bagt til særlige lejligheder, da kokosmel i starten af det 19. århundrede var ren luksus og en meget kostbar ingrediens. Historien fortæller, at det var Marie Nielsen’s barnebarn, Jytte Andersen, der i sin barndom fik lov til at bage denne kage når hun ferierede og besøgte sin mormor, der fik Østergaardskagen på Danmarkskortet.

Prøv lige at se opskriften på: Svenske kanelbullar

Den lokale husmoderforening i Brovst

Til et bagearrangement i den lokale husmoderforening i Brovst, skulle de deltagende medbringe lokale kager og opskrifter, som en bagekonsulent fra Amo så ville smage på. Åbenbart har Østergaardskagen smagt så godt, at bagekonsulenten tog opskriften med sig, og efter sigende gjorde den til Amo’s egen opskrift uden at kreditere eller belønne Jytte Andersen for dette mesterlige bagværk. Hvad der er op og ned i denne historie skal jeg lade være usagt. Fakta er at Østergaardskagen som senere hen blev til drømmekagen fra Brovst, er et mesterligt bagværk, som i dag er landskendt og elsket af de fleste danskere med en sød tand. (kilde: Samvirke.dk)

Prøv lige at se opskriften på: Snickerskage

Kan man fryse drømmekage?

Kan en drømmekage fryses ned til senere brug? Det korte svar er et stort og rungende JA. En drømmekage smager præcis lige så godt efter en tur i fryseren, som da den var nybagt. Du skal blot tage drømmekagen op af fryseren ca. fire timer før den skal serveres, så er den lige så god som nybagt. Den kan sagtens holde sig i minimum tre måneder i fryseren, men mon ikke den når at blive spist inden. Du kan evt. skære den ud i stykker inden den fryses ned, da det også vil forkorte optøningen lidt.

Prøv lige at se opskriften på: Scones med chokolade

Klassisk drømmekage med et twist

Opskriften på denne klassiske drømmekage fra Brovst er med et lille twist, idet jeg putter lidt revet marcipan i dejen. Det er så at sige en luksusudgave af den originale drømmekage, som bare smager endnu bedre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Smagen af marcipan i dejen klæder drømmekagen rigtig godt, men du kan sagtens undlade marcipanen i opskriften, hvis du ikke lige er så meget til smagen af marcipan, som i øvrigt er meget diskret og afstemt.

God fornøjelse med denne drøm af en kage.

Drømmekage fra Brovst

Drømmekage

Antal personer: 16 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 350 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 18 bedømmelser )

Ingredienser:

Selve dejen til kagen:

  • 300 gr. hvedemel
  • 100 gr. marcipan
  • 4 æg
  • 75 gr. smør
  • 150 gr. sukker
  • 60 gr. brun farin
  • 2 dl. mælk
  • 2 tsk. vaniljesukker eller 1 vaniljestang
  • 0,5 tsk. salt
  • 3 tsk. bagepulver

Karameliseret kokostopping:

  • 150 gr. smør
  • 140 gr. kokosmel
  • 225 gr. brun farin
  • 0,5 dl. mælk
  • 3 spsk. mørk sirup (kan undlades)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Opvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  2. Pisk æg, sukker, brun farin og vaniljesukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker.
  3. Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Rør godt rundt til smørret er opløst i mælken, og lad det køle lidt af.
  4. Riv marcipanen groft på et rivejern, og vend det i æggeblandingen.
  5. I en anden skål blander du nu mel, bagepulver og salt, som herefter vendes i æggemassen sammen med det smeltede smør og mælken.
  6. Rør godt rundt i dejen indtil den er fin ensartet.
  7. Beklæd en bageform eller bradepande (25x35 cm.) med bagepapir i bunden og smør på siderne.
  8. Fordel dejen jævnt i bageformen og bag den i ca. 20 minutter.
  9. Imens kagen er i ovnen, skal du nu lave fyldet,
  10. Smelt smørret i en gryde og tilsæt herefter mælk, brun farin og sirup. Lad det koge op og tag gryden af varmen.
  11. Vend kokosmelet i den smeltede smørblanding og rør godt rundt.
  12. Når kagen har bagt i 20 minutter tages kagen ud af ovnen, og fyldet fordeles jævnt ovenpå kagen.
  13. Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den færdig i yderligere 8-10 minutter.
  14. Lad den færdigbagte drømmekage køle lidt af inden du skærer den ud i stykker.

Yderligere kommentarer

Kan du ikke få nok af den knasende sprøde karamelliserede kokostopping, kan du sagtens gange fyldet op til det dobbelte, så du får en ekstra tyk topping.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Drømmekage fra Brovst

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Johnny Pedersen 7. november 2022 - 15:36

Hey 😊 I din opskrift på drømmekage står der længere oppe bradepande på 25 cm x 35 cm. I selve opskriften står der 30 cm x 40 cm. Kan du hjælpe en stakkels begynder. Jeg har en 25 cm x 35 cm. Skal man så fylden den lidt mindre og smide lidt ud ? Venlig hilsen JP

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 7. november 2022 - 16:04

Hej Johnny,
Mange tak for din besked. 25×35 cm. er den rette størrelse, og jeg får det lige ændret i opskriften – det beklager jeg. Du kan stikke en kødnål eller lille strikkepind i kagen for at kontrollere, om kagen er færdigbagt. Der må ikke sidde dej fast på kødnålen.

God bagelyst.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner