Få den bedste opskrift på den klassiske drømmekage fra Brovst med marcipan i bunden og knasende sprød karamelliseret kokos på toppen.
Drømmekage er uden tvivl en af de mest elskede klassikere indenfor bradepandekager.
En svampet bradepandekage med både snasket og knasende karameliseret kokostopping. Drømmekagen fra Brovst.
Det er nok sådan de fleste benævner denne velsmagende kage, som jeg personligt husker fra min barndom, og som ofte var "klassens-timekage" når der skulle hygges og snakkes stort og småt.
En drøm af en kage er den i hvert fald, og er lige så populær nu som i 1960'erne, hvor kagen blev landskendt.
Se også skønne bageopskrifter på:
Opskrift på drømmekage
Denne drømmekage er:
- En uimodståelig klassiker indenfor bradepandekager
- Luksusudgaven af den klassiske drømmekage med marcipan i dejen, som gør den ekstra lækker
- Nok til en hel bradepande (25x35 cm.) og minimum 16 portionsstørrelser
- Med knasende sprød karamelliseret kokostopping
Østergaardskagen der blev til drømmekagen
Taler historien sandt, kommer drømmekagen slet ikke fra Brovst oprindeligt, men fra en kvinde ved navn Marie Nielsen Højgaard, som boede i Klokkerholm i Vendsyssel.
I hendes barndomshjem som hed Østergaard - deraf navnet til kagen "Østergaardskagen", blev denne lækre kage kun bagt til særlige lejligheder, da kokosmel i starten af det 19. århundrede var ren luksus og en meget kostbar ingrediens.
Historien fortæller, at det var Marie Nielsen's barnebarn, Jytte Andersen, der i sin barndom fik lov til at bage denne kage når hun ferierede og besøgte sin mormor, der fik Østergaardskagen på Danmarkskortet.
Den lokale husmoderforening i Brovst
Til et bagearrangement i den lokale husmoderforening i Brovst, skulle de deltagende medbringe lokale kager og opskrifter, som en bagekonsulent fra Amo så ville smage på.
Åbenbart har Østergaardskagen smagt så godt, at bagekonsulenten tog opskriften med sig, og efter sigende gjorde den til Amo's egen opskrift uden at kreditere eller belønne Jytte Andersen for dette mesterlige bagværk.
Hvad der er op og ned i denne historie skal jeg lade være usagt. Fakta er at Østergaardskagen som senere hen blev til drømmekagen fra Brovst, er et mesterligt bagværk, som i dag er landskendt og elsket af de fleste danskere med en sød tand. (kilde: Samvirke.dk).
Kan man fryse drømmekage?
Kan en drømmekage fryses ned til senere brug? Det korte svar er et stort og rungende JA.
En drømmekage smager præcis lige så godt efter en tur i fryseren, som da den var nybagt.
Du skal blot tage drømmekagen op af fryseren ca. fire timer før den skal serveres, så er den lige så god som nybagt.
Den kan sagtens holde sig i minimum tre måneder i fryseren, men mon ikke den når at blive spist inden.
Du kan evt. skære den ud i stykker inden den fryses ned, da det også vil forkorte optøningen lidt.
Klassisk drømmekage med et twist
Opskriften på denne klassiske drømmekage fra Brovst er med et lille twist, idet jeg putter lidt revet marcipan i dejen.
Det er så at sige en luksusudgave af den originale drømmekage, som bare smager endnu bedre, hvis det overhovedet kan lade sig gøre.
Smagen af marcipan i dejen klæder drømmekagen rigtig godt, men du kan sagtens undlade marcipanen i opskriften, hvis du ikke lige er så meget til smagen af marcipan, som i øvrigt er meget diskret og afstemt.
God fornøjelse med denne drøm af en kage.
Hey 😊 I din opskrift på drømmekage står der længere oppe bradepande på 25 cm x 35 cm. I selve opskriften står der 30 cm x 40 cm. Kan du hjælpe en stakkels begynder. Jeg har en 25 cm x 35 cm. Skal man så fylden den lidt mindre og smide lidt ud ? Venlig hilsen JP
Hej Johnny,
Mange tak for din besked. 25x35 cm. er den rette størrelse, og jeg får det lige ændret i opskriften - det beklager jeg. Du kan stikke en kødnål eller lille strikkepind i kagen for at kontrollere, om kagen er færdigbagt. Der må ikke sidde dej fast på kødnålen.
God bagelyst.
Venlig hilsen
Thomas
Tak fordi du bager denne drømmekage fra Brovst. Kom gerne med din vurdering af opskriften.