Veggie-gryde med quinoa og æg er plantebaseret aftensmad, som både er mættende og sund budget-venlig aftensmad. Det er en kødfri one-pot vegetarisk gryderet spækket med grøntsager, som både er velsmagende og meget nem at tilberede. Veggie-gryde er grøntsagsgryde på den helt store klinge - spækket med grøntsager, som er camoufleret i en skøn krydret tomatsovs.
Prøv lige at se opskriften på: Bagt aubergine i cremet tomatsovs
Denne opskrift på veggie-gryde med quinoa og æg er:
- Lækker og velsmagende simreret spækket med grøntsager
- Nem plantebaseret aftensmad uden kød
- Mættende, sund og meget budget-venlig aftensmad
- En god kødfri gryderet til ugens madplan
- Et farveorgie af basisgrøntsager og få krydderier
Disse ingredienser skal du bruge:
- Kartofler
- Gulerødder
- Rødløg
- Hvidløg
- Porrer
- Quinoa
- Æg
- Røget paprika
- Grøntsagsbouillon
- Tomatsovs (passata)
- Tørret chili
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Pasta alla Norma
Er veggie-gryde med quinoa og æg sund for dig?
Denne herlige gryderet er spækket med grøntsager, og er virkelig en lækker måde at spise grøntsager på. Jeg taler altså om grøntsager i rå mængder, og med risiko for at blive mæt og få en masse vitaminer og fibre indenbords. Det lyder ikke så tosset vel? Opskriften på veggie-gryde er vejledende, og kan udbygges med mange andre grøntsager alt efter hvad du lige har liggende i hjemmet.
Prøv bare lige at se disse grøntsager:
- Løg. Løg er også høj i antioxidanter, herunder quercetin. I en undersøgelse blev det vist, at quercetin-rig løgskindekstrakt signifikant reducerede systolisk blodtryk. Regelmæssigt at spise løg kan også fremme hjertesundheden ved at reducere høje triglyceridniveauer og sænke inflammation.
- Rød peberfrugt. En rød peberfrugt er en super sund grøntsag, hvor blot en enkelt rød peberfrugt dækker mere end 100% af dit daglige C-vitamin behov. Peberfrugt er også rig på kostfibre og B6-vitamin. C-vitamin er vigtigt for dannelsen af collagen, der blandt andet indgår i vores bindevæv, knogler og tænder.
- Hvidløg. Hvidløg er rigtig sundt, og er gennem årtusinder blevet brugt som krydderi og naturlægemiddel. Hvidløg modvirker inflammation og infektioner, og kan reducere forkølelsessymptomer med op til 70% sammenlignet med placebo. Hvidløg kan sænke dit blodtryk, og nedsænke kolesterolet.
- Kartofler. Kartofler er sunde, og gemmer på en masse sunde kostfibre, vitaminer og mineraler. Samtidig indeholder kartofler meget C-vitamin, og er en vigtig kilde til blandt andet B-vitaminer. Ved du godt, at blot 250 gram kartofler med skræl dækker halvdelen af dit dagsbehov?
- Gulerødder. Gulerødder er en af de sundeste grøntsager du kan putte i munden, og placerer sig i toppen af pyramiden over grøntsager. En almindelig gulerod indeholder kun 25-30 kalorier, men indeholder en lang række sunde vitaminer, som blandt andet er gavnlige for synet, forebyggelse af kræft og regulering af blodsukkeret.
Ingredienserne i denne skønne veggie-gryde er kun vejledende og til inspration, og kan sagtens udbygges med andre grøntsager som fx squash, auberginer og vinterrodfrugter som fx pastinak og persillerod.
God fornøjelse.
Ingredients
- 750 gr. kartofler, skrællet og skåret i mundrette stykker eller tern
- 500 gr. gulerødder, skrællet og skåret i mundrette stykker eller tern
- 2 rødløg, pillet og skåret i små tern
- 3 fed hvidløg, fintpresset
- 3 porrer, skyllet og skåret i fingertykke skiver
- 100 gr. quinoa
- 4 æg
- 3 dl. grøntsagsbouillon, 1 hel bouillonterning opløst i kogende vand
- 650-700 gr. tomatsovs (passata)
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. stødt kanel
- 2,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Olie
- Pynt:
- Persille, grofthakket
Instructions
- Opvarm lidt olie i en stor gryde, og steg grøntsagerne ved forholdsvis høj varme i 5-6 minutter. Rør godt rundt i grøntsagerne undervejs.
- Tilsæt grøntsagsbouillon, tomatsauce, hvidløg, salt og peber, og lad veggie-gryden simre videre under låg i 15 minutter.
- Vend porrerne og quinoaen ned i retten sammen med krydderierne. Lad retten simre videre under låg i 10 minutter.
- Tag låget af gryden og lav 4 fordybninger i overfladen, og slå herefter et æg ud i hver fordybning.
- Læg låget på gryden og lad retten simre videre i 7-8 minutter eller indtil æggehviden er hvid og blommen stadigvæk lidt blød i konsistensen.
- Tag gryden af varmen og pynt veggie-gryden med grofthakket persille.
- Velbekomme.
Notes
Du kan evt. servere lidt madbrød til din veggie-gryde som fx naanbrød, hvidløgssnurrer eller ostebrød med krydderier som pull-apart. Veggie-gryden kan opbevares på køl i 2-3 dage i en tætlukket opbevaringsboks, og er fryseegnet i op til 4 måneder, men undlad at fryse evt. æg med.