Koldhævet pizzadej

Koldhævet pizzadej på 48 timer med kun 4 ingredienser, og en smule tålmodighed. Her får du opskriften på langtidshævet pizzadej, som du kan lave dagen i forvejen, og så lade koldhæve i køleskabet. Faktisk kan du sagtens lade dejen koldhæve i op til 72 timer, da det kun vil have en gavnlig effekt på glutennetværket, som udover bagemæssige egenskaber, også har en positiv effekt på smag og tekstur. Det er ikke raketvidenskab at lave en god pizzadej – den passer jo stort set sig selv, og kræver blot lidt tålmodighed og en velegnet meltype med højt glutenindhold. Der findes utallige opskrifter på hjemmelavet pizzadej, men denne opskrift på langtidshævet pizzadej er en af mine personlige favoritter. Koldhævet pizzadej er hele ventetiden værd, og belønningen er den mest velsmagende pizza med en sprød og luftig pizzakant.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzadej

Opskrift på koldhævet pizzadej på 48 timer

Jeg er vild med det italienske køkken, og ikke mindst pizza. Italiensk fastfood når det er bedst. Kan du virkelig lave en pizza, som smager som en ægte italiensk pizza? Selvfølgelig kan du det – ikke mindst takket være den lange fermentering på et par døgn, som virkelig skaber en smagfuld pizzadej fuld af luft og smag. Skorpen, krummen og smagen sidder lige i skabet, hvis jeg selv skal sige det. En pizzadej kan udvikles i det uendelige, men denne opskrift på langtidshævet pizzadej er gennemprøvet, og ofte en af de varianter vi laver her på matriklen.

Den lange fermentering giver et glutennetværk, som kan strækkes tyndt og bages med den klassiske kant (på italiensk cornicione), som er sprød udvendig, og luftig og blød indvendig. Cornicione er den italienske betegnelse for pizzaens kant, som ofte forveksles med skorpen, som er hele brøddelen på en pizza. Når du vælger at lade pizzadejen langtidshæve på køl, kan du reducere mængden af gær, da den lange fermenteringsproces og en god kvalitetsmel er med til at udvikle dejen i forhold til struktur, volumen og ikke mindst smag.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzasauce

Denne opskrift på koldhævet pizzadej på 48 timer er:

 • Den ultimative grundopskrift på koldhævet pizzadej
 • Hjemmelavet pizza på selv en travl hverdag – dejen skal bare laves i forvejen
 • En af mine personlige favoritter, hvor den lange fermentering virkelig lønner sig
 • Med lang fermentering, som udvikler dejens smag og tekstur

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Tipo 00 eller Manitoba hvedemel
 • Koldt vand
 • Tørgær
 • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Græsk pitabrød

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Koldhævet pizzadej på 48 timer
Hævekasse til pizzadej
Hvis du jævnligt laver hjemmelavede pizzaer, eller andet bagværk som skal koldhæve, kan jeg helt klart anbefale en hævekasse til pizzadej. Du kan sagtens anvende skåle, husholdningsfilm eller condibøtter til din dej, men en hævekasse gør håndteringen af koldhævet pizzadej til en leg. Hævekassen kan stå på en af hylderne i køleskabet, og er udstyret med et kliklåg. Når du opbevarer din dej i en hævekasse, er du sikker på et ensartet og perfekt resultat.

Hvilket bagestål er bedst i test?
Hvilket bagestål er bedst i test? Hånden på hjertet – der er ingen vindere eller tabere i denne test. Jeg sammenligner de fem mest solgte bage- og pizzastål i Danmark, hvoraf jeg selv har testet to af de fem nævnte. Testen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer, produktspecifikationer, tredjeparter og forbrugernes anmeldelser af de enkelte bagestål. Læs hele testen af de fem mest populære bagestål i Danmark.

Hvor store bliver pizzaerne?

Denne opskrift giver fire til fem store napolitanske pizzaer med en diameter på ca. 28-30 cm. og en vægt på ca. 280-290 gr. Størrelsen svarer med andre ord til en solid pizza fra din lokale pizzamand. Jeg laver altid dobbeltportion (eller tripel) af mine forskellige pizzadeje, så jeg altid er leveringsdygtig i hjemmelavede pizzaer, når naboerne inviterer selv sig på aftensmad, eller når alle vores børn og kærester melder deres ankomst. Dejen er selvfølgelig fryseegnet, og dejkuglerne skal bare pakkes ind i husholdningsfilm eller fryseposer, og så direkte i fryseren når dejen er færdighævet. Når du skal bruge dejen, skal den blot tø op ved stuetemperatur i ca. 3 timer.

God bagelyst.

Koldhævet pizzadej

Koldhævet pizzadej på 48 timer

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 25 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 690-700 gr. hvedemel
 • 4,3 dl. koldt vand
 • 0,3 tsk. tørgær (1 gr.)
 • 3 tsk. salt (20 gr.)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Rør alle ingredienserne sammen i en stor røreskål med en el-mixer (påmonteret dejkroge) eller på en køkkenmaskine. Anvender du en køkkenmaskine, skal du starte med at ælte på laveste trin indtil dejen begynder at samle sig. Fortsæt så med at ælte, indtil dejen er smidig og blød og slipper skålens kanter - tilsæt melet lidt efter lidt for at opnå den rette konsistens.
 2. Del dejen i fire lige store stykker, og stram dem op til 4 glatte dejkugler. Pak dem ind i husholdningsfilm eller placer dem i et par condibøtter eller hævekasse smurt med lidt olivenolie. Stil dejen på køl, og lad den koldhæve i minimum 48 timer.
 3. Efter 48 timer er dejen færdighævet, og klar til brug. Dejen kan opbevares på køl i 3-4 dage, hvor pizzadejen blot vil udvikle yderligere smag og tekstur.
 4. Forvarm ovnen til højeste temperatur. Hvis du benytter et bagestål, kan du med fordel anvende grillfunktionen i ovnen til at opvarme bagestålet, så stålet får lagret så meget varme som muligt inden pizzaen sættes i ovnen. Sluk for grillfunktionen minimum 10 minutter før du du sætter pizzaen ind i ovnen.
 5. Form dejkuglerne til 4 lige store pizzaer med en diameter på ca. 28-30 cm. Du kan vælge at strække eller forme dejkuglerne ved hjælp af tyngdekraft-metoden - alternativt kan du rulle dejen ud med en kagerulle, men det gør dejen mindre luftig, og uden den karakteristiske kant. Strække-metoden går ud på at flytte luften fra midten af dejen og ud til kanterne. Dette gør du ved hjælp af dine fingerspidser, hvor du skånsomt trykker dejen ud fra midten, og ud mod kanten indtil du har grundformen på en pizza.
 6. Pensle kanten på pizzaen med lidt olivenolie (det gør den ekstra gylden).
 7. Top pizzaerne med en god tomatsovs og dit favoritfyld, og bag pizzaerne skiftevis til bundene er sprøde og fyldet gyldent og lækkert. Bagetiden vil variere alt efter ovntype, og om du anvender bagesten, bagestål eller pizzasten.
 8. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Dejen er fryseegnet i op til 3 måneder, og skal tø op ved stuetemperatur i minimum 3 timer. Spar på fyldet og tomatsovsen - less is more. Med for meget tomatsovs på pizzaen, risikerer du at bunden bliver blød, mindre luftig og sprød. Derfor hold lidt igen med fyldet og den hjemmelavede tomatsovs, og brug derimod få, men gode råvarer. Gå ikke på kompromis med melet. Du bør ikke bruge almindelig hvedemel, men fx Tipo 00 hvedemel, semola durummel eller decideret pizzamel med fin formaling og et højt indhold af gluten, som gør pizzadejen ekstra elastisk, og medvirker til en sprød skorpe og lækker krumme. Du kan med fordel bage din pizza på et forvarmet bagestål eller bagesten, som giver en hurtig afbagning med en fantastisk smag og sprød skorpe. Olivenolie og lidt grønt på toppen som fx rucola eller snittet icebergsalat løfter lige den samlede smagsoplevelse, men vent med det grønne og olivenolien til pizzaen er færdigbagt.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner