Jeg er hverken vegetar eller veganer, men har virkelig fået øjnene op for kødfrie måltider, som gang på gang overrasker meget positivt, og ofte smager lige så godt eller bedre end lignende måltider med kød. Det vil hele familien bakke mig op i. Og så gør det vel ikke noget, at det også gør noget godt for klimaet og vores eget helbred, hvis vi lige reducerer vores indtag af kød, som især på vores breddegrader antager astronomiske proportioner.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk lasagne med hvidkål og kartofler
Kødbaseret sovs uden kød
Pasta med hjemmelavet bolognese sovs smager rigtig godt, og er en kødbaseret sovs i det italienske køkken, som anvendes til mange forskellige pastaretter. Så hvordan vil en kødfri udgave af den klassiske bolognese sovs så smage? Helt uden den fyldige tekstur af hakket kød og smagen af umami. Jeg kan allerede nu godt afsløre, at den veganske udgave på klassisk bolognese sovs gør alle mine fordomme til skamme, og leverer en lækker smagfuld kødfri oplevelse, som på mange måder overgår den klassiske kødbaserede udgave.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk thai rød karry med kikærter
Denne opskrift på vegansk bolognese er:
- 100% vegansk og kødfri
- Spækket med velsmag og umami
- Sund aftensmad på 30 minutter
- Glutenfri
- Mættende og med kødlignende tekstur
Prøv lige at se opskriften på: Veganergryde
Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød
Sund vegansk bolognese med røde linser
Det herlige ved denne opskrift på vegansk bolognese med linser er de få simple ingredienser, som dette skønne måltid i virkeligheden kræver. Du skal ikke først ud i en specialbutik, og indkøbe de første tyve forskellige veganske produkter, men kan stort set komponere denne kødfrie bolognese sovs med de basisvarer lige har liggende.
Nå ja, så gør det vel heller ikke noget, at din tilstedeværelse i køkkenet ikke kræver flere timer bag gryderne, men kan klares på tredive minutter, så du selv på en travl hverdag kan servere hjemmelavet vegansk mad for familien. Mættende. Sundt. Kødfrit. Og spækket med smagen af umami til trods for at dette måltid aldrig har set skyggen af kød.
Prøv lige at se opskriften på: Chili sin carne
Smager lige så godt som spaghetti bolognese
Jeg kan godt lide klassisk spaghetti bolognese med den traditionelle kødsovs, men må blankt erkende, at denne veganske udgave sagtens kan gøre det ud for den klassiske kødsovs. De mange grøntsager, linser, krydderier og valnødder giver bolognese sovsen masser af fylde og smag, og de hakkede tomater, tomatpuré, gærflager og champignon tilfører retten masser af umami, så den til forveksling minder om den originale udgave.
Jeg er begejstret.
Ingredients
- 2 løg
- 250 gr. hvidkål
- 300-400 gr. champignon eller svampe
- 4 gulerødder
- 1 broccoli
- 2 fed hvidløg
- 1 stor dåse tomatpuré
- 2 ds. hakkede tomater
- 200 gr. røde linser
- 2 dl. grøntsagsbouillon
- 3 spsk. økologiske gærflager (affiliatelink)
- 2 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. mild paprika
- 1 tsk. røget paprika
- 1 tsk. oregano
- 1 tsk. basilikum
- 50-75 gr. grofthakkede valnødder (kan undlades)
- 2 spsk. økologisk rørsukker
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Hak løg og hvidløg fint.
- Rens champignonerne under koldt vand, og skær dem i tynde strimler.
- Rens broccolien under koldt vand og skær stokken fra. Hak broccolibuketterne groft.
- Opvarm lidt olie i en stor gryde, og steg løgene klare i en 2-3 minutter ved forholdsvis høj varme.
- Tilsæt champignonerne og sauter dem på panden indtil de begynder at blive bløde.
- Hæld linserne ned i gryden sammen med din varme grøntsagsbouillon, hakkede tomater, tomatpuré, gærflager, spidskommen, paprika og de grofthakkede valnødder. Lad nu blandingen simre ved svag varme i ca. 10 minutter, og rør rundt i gryden undervejs. Bliver bolognese sovsen for tyk, kan du tilsætte lidt mere grøntsagsbouillon.
- Tilsæt nu rørsukker og det grofthakkede broccoli, og lad bolognese sovsen simre videre i 5-6 minutter eller til linserne er færdigkogte. Rør rundt i gryden med jævne mellemrum.
- Smag bolognese sovsen til med salt og friskkværnet peber.
- Kog pastaen efter anvisningerne på pakken, og server den færdigkogte pasta i skåle toppet med din veganske bolognese sovs og evt. lidt friskrevet vegansk parmesan og friskhakkede krydderurter.
- Velbekomme.
Notes
Vegansk bolognese sovs kan sagtens holde sig frisk på køl i op til 3 dage, og er også fryseegnet. Det er en smagssag hvorvidt du vil blende den færdige bolognese sovs, så du får en ensartet sovs uden grove grøntsagsstykker.
Hej.
Hvornår skulle kål og gulerod i?
Smagte ellers rigtig godt.
Hej Kjersti,
Tak for din tilbagemelding på opskriften. Gulerødder og kål skal i samtidig med champignonerne, og beklager at det ikke fremgår i opskriften - det får jeg rettet med det samme. Men godt at resultatet blev godt.
Venlig hilsen
Thomas