Vaniljekranse

Ingen jul uden vaniljekranse i hjemmet. Indrømmet, vaniljekranse er nok min favoritsmåkage af alle småkager. Lige så lang tid jeg kan huske tilbage i min barndom. Jeg husker det som var det i går. Min mormor og jeg stod i hendes lille køkken og bagte vaniljekranse. Vaniljekranse, som sad lige i skabet rent smagsmæssigt, men som jeg husker det, var lidt besværlige at tilberede. De blev tilberedt ud fra hendes mors gamle opskrift, hvor man skulle ligge dejen i køleskabet, og så efterfølgende køre dejen igennem en kødhakker og forme den til en lang pølse. Efterfølgende skulle man så skære pølsen i små stykker og forme vaniljekransene på bagepladen. Det tog sin tid, men var hele indsatsen værd.

Prøv lige at se opskriften på: Scones med chokolade

Opskrift på sprøjtevenlige vaniljekranse

Forleden faldt jeg over en video, som Mette Blomsterberg har lavet i for ugebladet Søndag. En video, hvori Mette Blomsterberg afslører opskriften på nogle helt uimodståelige vaniljekranse. Vaniljekranse, som man kan fremtrylle på en times tid og som er så nemme at forme takket være en stofsprøjtepose med en stor stjernetyl. Tricket består i, at man aftenen forinden sætter smørret ud på køkkenbordet, så det er godt blødt næste dag. Herefter kører man dejen godt varm og smidig i en køkkenmaskine eller med en håndmixer, så man står med en smidig vaniljekranse dej – lige til at sprøjte ud på en bageplade med en mellemstor stjernetyl.

Prøv lige at se opskriften på: Fedtebrød

Denne opskrift på vaniljekranse er:

  • Den ultimative opskrift på hjemmelavede vaniljekranse med mandelmel
  • Meget velegnet til sprøjtepose, som er nem at sprøjte ud på bageplade med stjernetyl
  • En af julens helt store klassikere
  • Skræddersyet til ikke at flade ud under bagningen

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Lyst rørsukker
  • Smør
  • Flormelis
  • Æg
  • Vaniljestænger eller vaniljesukker
  • Mandler

Prøv lige at se opskriften på: Æbleskiver

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Luksus vaniljekranse
Vaniljekranse med mandler

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Prøv lige at se opskriften på: Fedtebrød

Julens småkager dikterer vaniljekranse

Ingen jul uden hjemmelavede vaniljekranse. Julen er forbundet med mange traditioner, og i mange hjem er småkager og konfekt en del af julehyggen – ikke mindst duften af de friskbagte julesmåkager som fx brunkager, pebernødder og klejner. Her i huset er vaniljekranse familiens klare favorit, og nej – de er ikke spor besværlige at fremstille. En sprøjtepose med stjernetyl og en blød og smidig dej gør hele processen til en leg.

Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen

Smør, smør og atter smør

Det er smørret der gør’et! Sådan lyder et gammelt slogan i en reklame for smør, som berettiger anvendelsen af rigeligt smør. Margarine er bandlyst i bagværk – også i disse fantastiske vaniljekranse, som er sprøde med sprød på. Få, men gode råvarer gør hele forskellen. I opskriften anvender jeg også rørsukker i stedet for hvidt sukker, da det både er sundere og tilfører mere smag til småkagerne.

En vaniljestang koster i dag en mindre formue, og selvfølgelig kan vaniljesukker også bruges, men ægte vaniljekorn tilfører nu lige det ekstra til hjemmelavede vaniljekranse. Ikke at forglemme mandelmelet, som også giver en fantastisk smag til disse småkager. Mandelmelet kan du købe færdigt, men jeg plejer altid at blende mandlerne med min Bamix stavblender, som har en smart minihakker der kan trylle mandler om til det fineste mandelmel. Du behøver ikke smutte mandlerne, da skallen blot tilfører endnu mere smag og samtidig giver vaniljekransene et smukt rustikt præg.

Prøv lige at se opskriften på: Brændte mandler

Den rette temperatur gør den store forskel

At sprøjte vaniljekranse med en sprøjtepose og stjernetyl kan gå hen og blive til den rene leg, hvis du blot gør nogle få, simple forberedelser. Smørret kan du med fordel tage ud af køleskabet aftenen forinden, så det er rigtig blødt når det skal piskes sammen med sukkeret. Disse små praktiske forberedelser sikrer en samarbejdsvillig og smidig dej, som du med lethed kan sprøjte ud til de fineste kranse med flotte riller. Du kan med fordel stille de tyllede vaniljekranse i fryseren inden bagning, så de kommer til at stå knivskarpe under afbagningen. Du kan også opbevare bagepladerne udendørs, hvis det er koldt eller i fryseren, hvilket forebygger at vaniljekransene vil flyde ud i ovnen. Det er også vigtigt, at røre smørret og sukkeret godt sammen inden de øvrige ingredienser tilsættes, hvilket er med til at bevare de flotte riller i dejen under afbagningen.

God bagelyst.

Vaniljekranse

Vaniljekranse

Antal personer: 75-100 stk. Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 520 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 422 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 500 gr. hvedemel
  • 350 gr. lyst rørsukker
  • 375 gr. smør, stuetemperatur
  • 2 spsk. flormelis
  • 2 æg
  • 2 hele vaniljestænger eller 5-6 tsk. vaniljesukker
  • 160 gr. mandler, blendet til mandelmel

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  2. Flæk vaniljestængerne på langs og skrab kornene ud med en kniv. Mos vaniljekornene sammen med et par spsk. sukker på et skærebræt, så kornene bliver skilt ad og ikke klumper sammen i dejen. Anvender du vaniljesukker, skal du bare piske det sammen med smørret og sukkeret.
  3. Rør sukker, det stuetempererede smør og vaniljekornene godt sammen med en håndmixer eller med piskeris på en køkkenmaskine.
  4. Tilsæt de to æg og ælt dem godt ind i dejen.
  5. Vend mandelmel og hvedemel ned i skålen til de øvrige ingredienser, og ælt dejen glat og ensartet. Kom dejen op i en sprøjtepose med en stjernetyl størrelse 10, og sprøjt fine runde vaniljekranse på bagepapiret med en diameter på ca. 5 cm.
  6. Bag vaniljekransene i midten af ovnen til de er let gyldne i ca. 9-10 minutter. Hold godt øje med dem hele tiden, og vend bagepladen efter 5 min., så afbagningen bliver helt perfekt.
  7. Træk bagepapiret med de færdigbagte vaniljekranse ud på en bagerist, og lad dem køle helt af inden de lægges ned i en tætlukket kagedåse.
  8. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan med fordel stille de tyllede vaniljekranse i fryseren inden bagning, så de kommer til at stå knivskarpe under afbagningen. Du kan også opbevare bagepladerne udendørs, hvis det er koldt eller i fryseren, hvilket forebygger at vaniljekransene vil flyde ud i ovnen. Det er også vigtigt, at røre smørret og sukkeret godt sammen inden de øvrige ingredienser tilsættes, hvilket er med til at bevare de flotte riller i dejen under afbagningen.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

1 kommentar

Mette 15. december 2019 - 18:23

Ingen jul uden vanilje kranse, og denne opskrift er den bedste af slagsen????????

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner