Jeg elsker i ny og næ en god bøf af oksekød, men trangen til kød bliver mindre og mindre i takt med, at vi her i huset får øjnene op for nye spændende alternativer til måltider uden kød. Og tro mig. Vegetarmåltider er alt andet end kedelige og smagløse. Det er denne opskrift på portobello bøffer med avocado chimichurri et levende bevis på. Saftige bøffer af portobello svampe på grill eller grillpande, som vendes i en krydret marinade. Et super lækkert plantebaseret alternativ til grillsæsonen, men hvor du med statsgaranti får en smagsoplevelse af de store. Er du klar? Lad portobello svampene trække i marinanden imens du laver chimichurrien og quinoasalaten. Fyr op for grillen eller din grillpande, og grill portobello bøfferne. Værsgo, så er der serveret.
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat
Denne opskrift på portobello bøffer med avocado chimichurri er:
- Mundvandsdrivende lækre portobellosvampe på grill eller grillpande
- Antiinflammatorisk kost
- Grillede vegetarbøffer af portobellosvampe i lækker marinade
- Sund og velsmagende aftensmad uden kød
Disse ingredienser skal du bruge:
- Portobellosvampe
- Rapsolie
- Olienolie
- Balsamicoeddike
- Hvidvinseddike
- Soyasauce
- Rødvinseddike (æble- eller sherryeddike kan også anvendes)
- Akaciehonning
- Hvidløg
- Mild paprika
- Røget paprika
- Stødt spidskommen
- Modne avocadoer
- Persille
- Frisk mynte
- Rødløg
- Rød chili eller tørrede chiliflager
- Tørret oregano
- Citronsaft
- Quinoa
- Grønne bønner (haricots verts)
- Edamame bønner (sojabønner)
- Agurk
- Cherrytomater
- Parmesan
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat med bacon
Prøv lige at se opskriften på: Laksesalat
Sådan koger du quinoa
Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:3 – fx 1 dl. quinoa til 3 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.
Sådan gør du:
- Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
- Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
- Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
- Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
- Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
- Server quinoaen varm eller kold.
God fornøjelse.
Ingredients
- Portobello bøffer:
- 6-8 portobellosvampe
- Marinade til portobello bøffer:
- 3 spsk. rapsolie
- 2 spsk. balsamicoeddike
- 2 spsk. soyasauce
- 1 spsk. akaciehonning
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 1 tsk. mild paprika
- 0,5 tsk. røget paprika
- 0,5 tsk. stødt spidskommen
- 0,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Avocado chimichurri:
- 2 modne avocadoer, udkernet og skåret i små tern
- 1 bdt. persille, finthakket (stilkene skal også anvendes, da de smager rigtig godt)
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 0,5 rødløg, finthakket
- 0,5 rød chili, finthakket (kan erstattes med 0,25 tsk. tørrede chiliflager)
- 1 tsk. tørret oregano
- 2 spsk. frisk mynte, finthakket
- 1,5 dl. olivenolie
- 0,25 dl. rødvinseddike eller æbleeddike (sherry eddike kan også anvendes)
- 2 spsk. friskpresset citronsaft
- 0,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Quinoasalat med parmesan:
- 1,5 dl. quinoa (ukogt)
- 400 gr. grønne bønner (haricots verts)
- 150 gr. edamame bønner (sojabønner)
- 1 rødløg, finthakket
- 1 agurk, halveret på langs og udkernet
- 350 gr. cherrytomater, halveret
- 75 gr. parmesan, tynde flager brækket i rustikke stykker
- Salt
- Friskkværnet peber
- Dressing til quinoasalat:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. hvidvinseddike
- 2 fed hvidløg, finpresset
- Saften fra en økologisk citron
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
Portobello bøffer:
- Fordel portobello bøfferne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensle portobellosvampene med marinaden, og sørg for at få penslet svampene grundigt på alle sider - også bunden med de mange lameller. Lad marinaden trænge ind i svampene i ca. 5 minutter, og gå videre med at lave chimichurri og quinoasalat.
- Opvarm en grillpande eller en grill, og steg de marinerede portobellosvampe ved høj varme i ca. 2-3 minutter på hver side, eller til de begynder at karamellisere med en gylden stegeskorpe. Pensle svampene med den resterende marinade under tilberedningen, hvilket forstærker smagen i svampene.
- Top de grillede portobello bøffer med avocado chimichurrien, og server straks portobellosvampene med den lækre quinoasalat eller andet tilbehør som fx bønnesalat.
- Velbekomme.
Marinade til portobello bøffer:
- Rør alle ingredienserne til marinaden sammen i en lille røreskål.
Avocado chimichurri:
- Rør alle ingredienserne (vent med avocadoen) til chimichurrien sammen i en røreskål, og smag den til med salt, citronsaft og chili.
- Tilsæt avocado og vend det forsigtigt rundt i chimichurrien.
Quinoasalat med parmesan:
- Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 15 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
- Bring et par liter vand i kog i en stor gryde, og kog bønnerne i letsaltet vand i ca. 3 minutter under låg.
- Tilsæt edamame bønnerne, og lad dem koge med i yderligere 1 minut.
- Hæld vandet fra gryden, og afkøl de to slags bønner under koldt vand i en sigte. Lad bønnerne dryppe af, og vend dem ned i en stor røreskål eller salatskål.
- Pil rødløget og hak det fint.
- Udkern agurken og halver den på langs. Skær herefter agurken ud i små tern eller både.
- Skyl tomaterne under koldt vand, og halver dem på midten.
- Skær eller bræk parmesanen i rustikke mundrette flager eller stykker.
- Hæld den let afkølede quinoa ned i en stor røre- eller salatskål, og vend alle de øvrige ingredienser til salaten ned til quinoaen.
- Krydre med salt og masser af friskkværnet peber, og hæld dressingen ud over salaten. Vend det hele forsigtigt rundt med en dejskraber eller grydeske.
Dressing til quinoasalat:
- Bland alle ingredienserne til dressingen i en lille skål, og smag dressingen til med salt, citron og hvidvinseddike. Dressingen skal rent smagsmæssigt være til den syrlige side.