Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Jeg står altid med alt for meget piskefløde imellem jul og nytår, hvor jeg har købt fløde ind i rå mængder til rene foræringspriser. Det drejer sig ofte om flere liter fløde, som jeg så fryser ned til senere brug. Det er mad- og ressourcespild at hælde fløde ud i vasken, da det sagtens kan gøre gavn på et senere tidspunkt.
Frys fløden ned til senere brug
Du må aldrig mere smide overskydende fløde ud. Fløde kan sagtens fryses ned, og egner sig bedst til brug i madlavning efter frysning. Det vil kort og godt sige alle opskrifter, hvor piskefløde normalt indgår som fx i mørbradgryde, mørbrad a la creme, mørbrad i fad og meget andet. Piskefløde kan godt skille, når det bliver frosset ned, men du kan stadigvæk piske flødeskum og anvende det i fx hjemmelavet is (det kan sommetider blive lidt grynet i konsistensen), men det har ikke nogen indflydelse på det færdige resultat, som hverken kan ses eller smages i isen.
Prøv lige at se opskriften på: Risalamande cheesecake
Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.
Prøv lige at se opskriften på: Risalamande
Opbevaring af piskefløde på frost
Piskefløde og andre mælkeprodukter tager nemt smag fra de øvrige fødevarer i fryseren, og derfor er det vigtigt, at du benytter en frysepose eller anden lufttæt opbevaringsboks. Jeg køber altid en halv liter fløde af gangen, men selv i en seriøs mormorsovs er en halv liter piskefløde lige i overkanten – med mindre der skal laves flødesovs til den helt store guldmedalje. Derfor fryser jeg altid fløde ned i isterningeposer, da jeg så altid lige kan spæde sovsen eller gryderetten op ved hjælp af frosne flødeterninger (og lidt gastrik, så sidder sovsen lige i skabet rent smagsmæssigt). Det er nemt og bekvemt, og du kan dosere mængden meget præcis, når du først har et overblik over hvor mange terninger der bliver ud af fx en halv liter fløde, eller kender vægten på en flødeterning.
Fryseegnet emballage:
- Fryseposer
- Isterningeposer
- Isterningebakker isoleret i en lufttæt pose
Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.
Prøv lige at se opskriften på: Risengrød under dynen
Sådan fryser du flødeskum
Hvis fløden skal anvendes i en gryderet eller indgå i en syndig mormorsovs, kan du bare fryse fløden ned i en isterninge- eller frysepose. Skal du derimod bruge rigtig flødeskum, vil jeg anbefale dig at piske fløden til en let og luftig flødeskum inden du fryser den ned, da det er med til at forebygge dannelsen af iskrystaller i fløden. Tø flødeskummet op i køleskabet, og pisk det let igennem inden det skal anvendes i fx bagværk eller i en kop varm kakao. Flødeskum kan også sagtens anvendes i sovse og gryderetter, så det er lidt et temperamentsspørgsmål hvilken metode du foretrækker. Og husk altid at skrive dato på din fløde inden du fryser den ned.
Har du smagt min Daim islagkage?
Du kan godt kombinere optøet flødeskum med friskpisket flødeskum til hjemmelavet is. Optøet flødeskum kan godt være lidt grynet i konsistensen, men bliver det blandet sammen med friskpisket flødeskum, bliver resultatet en vellykket cremet flødeis med en perfekt konsistens. Se hvordan du laver Daim islagkage her.