Jeg husker tydeligt disse minirugbrød fra min barndom, som man kunne købe hos bageren og i skoleboden måske bedre kendt som skolerugbrød. Små miniudgaver af et almindeligt rugbrød - deraf navnet "minirugbrød". Små smagfulde minirugbrød perfekte til madpakken, eller som et hurtigt sundt snackmåltid når du er sulten for sjov.
Opskriften på disse minirugbrød er simpel og lige til at gå til. Minirugbrødene bages i en stor bradepande, som bliver skåret ud i 18-24 firkanter lige inden de sættes i ovnen på nederste rille. Godt og vel en time senere er der friskbagte minirugbrød, som kan få mundvandet til at løbe hos både store og små. Minirugbrød kan spises som de er - fx som erstatning for et stykke frugt, men de er også rigtig lækre og velegnede som små grove sandwichbrød, hvor man skærer brødet over på midten, og fylder det ud med nogle skiver pålæg eller en god skive ost.
Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn
Denne opskrift på minirugbrød er:
- Minirugbrød med revet gulerod
- Perfekte til madpakken, fisketuren og en tur ud i det grønne
- Et sundt og lækkert snackmåltid
- Identiske med de små rugbrød, som man også kender som skolerugbrød
- Legende let at fremstille i en stor bradepande
- Fryseegnet i op til tre måneder
Disse ingredienser skal du bruge:
- Rugmel
- Hvedemel
- Knækkede rugkerner
- Hørfrø
- Vand
- Frisk gær eller tørgær
- Maltøl eller hvidtøl
- Gulerod
- Salt
- Olie
Prøv lige at se opskriften på: Rugbrød med surdej
Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn
Minirugbrød uden surdej
Opskriften på disse minirugbrød eller skolerugbrød bages uden surdej, og er lige så nemme at bage som fødselsdagsboller eller pølsebrød. Så bliver det ganske enkelt ikke nemmere at bage minirugbrød til børnenes madpakke, som med statsgaranti vil elske disse små rugbrød i madpakken. Du kan selvfølgelig godt putte et par spiseskefulde surdej i dejen, hvis du ønsker en mere syrlig smag i dine minirugbrød, men personligt synes jeg disse skolerugbrød smager lige så godt uden.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Sådan bager du minirugbrød
Som sagt er det legende let at bage minirugbrød, og processen minder meget om det at bage en almindelig gærdej. Først skal du koge de knækkede rugkerner i tre deciliter vand i fem minutter, hvilket gør rugkernerne bløde. Undervejs absorberer de alt vandet, og rugkernerne får en grødlignende konsistens. Herefter opløser du gæren i den stuetempererede øl, og så skal alle de øvrige ingredienser bare vendes i dejen, og røres sammen til en ensartet rugbrødsdej.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgssnurrer
Herefter skal dejen hæve tildækket i en times tid i røreskålen, hvorefter dejen vendes ud i bradepanden. Glat dejen med en dejspartel dyppet i lidt koldt vand, og lad dejen efterhæve i ca. en time. Herefter skal du blot skære dejen ud i fx 18 eller 24 firkanter - hele vejen igennem dejen, og så skal minirugbrødene blot bages i ovnen, og køle lidt af på en rist inden de skal spises eller pakkes ned i juniors madpakke.
God bagelyst.
Ingredients
- 450 gr. økologisk rugmel
- 150 gr. økologisk hvedemel
- 200 gr. knækkede rugkerner
- 50 gr. hørfrø
- 1 dl. vand til dejen plus 3 dl. vand til de knækkede rugkerner, som skal koges
- 1 pk. frisk gær (tørgær kan også anvendes)
- 1 maltøl eller hvidtøl
- 2 revne gulerødder
- 1 spsk. salt
- 1 spsk. olie
Instructions
- Bring 3 dl. vand i kog i en lille gryde sammen med de knækkede rugkerner, og lad kernerne småkoge i 5 minutter under omrøring. Sæt gryden til side og lad blandingen køle lidt af.
- Hæld den stuetempererede øl op i en røreskål, og opløs gæren heri.
- Skræl guleroden og riv den fint på et rivejern ned i røreskålen til øllet og gæren.
- Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og rør dejen godt igennem med en grydeske eller på en køkkenmaskine.
- Lad rugbrødsdejen hæve tildækket i ca. 1 time.
- Slå rugbrødsdejen ned og vend den ned i en bradepande eller bageform beklædt med bagepapir. Opskriften passer til en bradepande på ca. 25x30 cm.
- Glat rugbrødsdejen med en dejskraber dyppet i lidt koldt vand.
- Lad rugbrødsdejen efterhæve tildækket i ca. 1 time.
- Skær dejen igennem med en skarp kniv, så der dannes 18-24 firkanter (dem der bliver til minirugbrød).
- Pensle rugbrødsdejen med lidt vand, og bag minirugbrødene ved 200° grader almindelig ovnvarme på nederste rille i 1 time.
- Sluk ovnen, og lad minirugbrødene stå i ovnen i yderligere 10 minutter ved eftervarme.
- Vend minirugbrødene ud på en bagerist, og lad dem afkøle.
- Bræk minirugbrødene fra hinanden.
- Velbekomme.
Notes
Opskriften på disse minirugbrød er fryseegnet i op til tre måneder. Minirugbrød kan serveres som mellemmåltid når du er sulten for sjov, eller som sundt og nærende brød til madpakken. Du kan også skifte hørfrøene ud med solsikkekerner eller græskarkerner.