Forside » Grill » Kylling på grill (nem opskrift på grillet kylling)

Kylling på grill (nem opskrift på grillet kylling)

kylling på grill grillet kylling

Sådan laver du kylling på grill. Du lykkes med denne opskrift til gas- eller kulgrill, hvor kyllingen marineres med en lækker marinade.

Kylling på grill er noget af det bedste grillmad, og her får du opskriften på den perfekte grillkylling.

For der er nu ikke noget som at stå og tilberede sin mad i det fri. Måske med en kold øl eller et godt glas vin i hånden.

Det ligger i vores natur og genetik - du ved, det der med at vi finder det hyggeligt og trygt at tilberede mad over åben ild.

Det giver en vis tilfredsstillelse i vores digitale hverdag nu til dags. Uanset om vi så kun har stået for tilberedningen, og hentet ingredienserne i det lokale supermarked.

Forår og sommer er grill-sæson. Sådan var det ihvertfald engang. I dag griller vi hele året rundt.

Mange har efterhånden fået opført et decideret udekøkken, hvor man i læ for naturens elementer kan stå og hygge sig med sit monstrøse udvalg af rygeovne, kuglegrill, gasgrill, kulgrill ...ikke at forglemme pizzaovnen.

Så grill-sæson, ja tak. Vi er så klar!

Se også: Flæskesteg (opskrift på langtidsstegt flæskesteg i ovn)

Sådan tilbereder du kylling på grill:

  • Køb en dansk kylling på 1600-2000 gr. med en ordentlig kødkvalitet
  • Grill altid din kylling ved indirekte varme og sæt ikke kyllingen i grillen før den er varm
  • Brun kyllingen ved 250° grader i 10-15 min. på grillen
  • Reguler temperaturen ned til 175-200° grader, og grill kyllingen i yderligere 60-70 min.
  • Kyllingen er klar, når knoglen i låret kan rokkes løs eller har en kernetemperatur på ca. 75° grader
  • Pensl kyllingen regelmæssigt under tilberedningen, hvis du ikke anvender et rotisseri
  • Lad den færdigtilberedte kylling hvile i ca. 10 min. inden den parteres

Se også: Stegt flæsk i ovn (mormors opskrift på ovnstegt flæsk)

Køb dansk kylling og i en ordentlig kvalitet

Det kan godt være du har den fedeste og mest veludstyrede grill i hele nabolaget, men hvad hjælper det, hvis du går ned på ingredienserne. Få simple ingredienser, som gør den store forskel.

Køb derfor danske kyllinger med en ordentlig kødkvalitet, og fra en producent der værdsætter nærhedsprincippet og har en holdning til høj kvalitet i sine fødevarer.

I min verden er en kylling på 1200 gr. fra din lokale discount-pusher no-go. "No-go" som i "det-gør-du-bare-ikke".

Der er ganske enkelt en verden til forskel på kvaliteten og madoplevelsen, hvis du ofrer 50% mere og køber en ordentlig dansk kylling på 1600-2000 gr.

En kylling der har haft det godt, og hvor producenten vægter dyrevelfærd og kvalitet højere end profitoptimering. Besværet og indsatsen er den samme. Men belønningen tidobbelt.

Se også: Sommer kartoffelsalat

Grillmad er mere end pølser og hakkedrenge

Sommetider har vi det med at dvæle ved de samme vaner og rutiner. Indrømmet. Jeg kender det alt for godt selv.

Men ofte er det ikke ret meget vi skal rykke os for at gå nye veje. Få os en på opleveren.

Vi danskere har rykket os gevaldigt indenfor det seneste årti, når det kommer til kogekunst i det fri på en grill.

Pølser kommer stadigvæk på grillen, men ofte i egenskab som en lille "dessertpølse". Den der lige runder grillmåltidet af, og definitivt besegler appetitten en gang for alle. Ihvertfald for en stund.

Se også: Frikadeller (nem opskrift på fars til danske frikadeller)

Fra fastfood til slowfood

Grillmad er gået fra at være traditionel fastfood til at gå mere og mere i retning af slowfood. Vi tager os tid til at forberede og tilberede maden. Især når det kommer til tilberedning af kød.

Lavere temperaturer. Længere tilberedningstid. Mere mørt kød og større oplevelser. At grille en kylling er en mellemting mellem fast- og slowfood.

Man kan godt tilberede en kylling ved lavere temperaturer end de nævnte 200° grader, men bruningen i starten er stadigvæk afgørende for det endelige resultat.

Kylling på grill er good-food. Uanset hvordan du vælger at tilberede den. Blot du vælger kyllingen med hjertet, og ikke med tegnedrengen.

Opskrift til kylling på grill

kylling på grill grillet kylling

Kylling på grill (nem opskrift på grillet kylling)

5 fra 1 stemme
Sådan laver du kylling på grill. Du lykkes med denne opskrift til gas- eller kulgrill, hvor kyllingen marineres med en lækker marinade.
Udskriv Facebook Pinterest
RetGrill
KøkkenDansk
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid1 time 20 minutter
Samlet tid1 time 40 minutter
Antal6 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Kyllinger

  • 2 stk. kylling - ferske, store på ca. 1600 gram/stk.
  • salt og friskkværnet peber

Marinade

  • 1 håndfuld timian - stor
  • 1 håndfuld persille - stor
  • 1 citron - økologisk
  • citronsaft - fra 1 citron
  • 3 fed hvidløg
  • salt og friskkværnet peber
  • 0,5 tsk chili - tørret
  • 0,5 dl rapsolie

Sådan gør du

Grillet kylling

  • Start med at tænde for din grill, og lad temperaturen komme op på ca. 250 grader.
  • Imens grillen bliver klar skyller du de to kyllinger grundigt under kold vand, og sørg for at de er helt fri for evt. rester af indvolde og blodrester fra slagtningen.
  • Hak krydderurterne groft og riv citronskallen på et rivejern. De tre fed hvidløg presses med en hvidløgspresser. Pres saften fra den revne citron ned i en skål og tilsæt rapsolien.
  • Bland nu alle ingredienserne godt sammen i skålen.
  • Med din pege- og langefinger løsner du nu brystskindet på kyllingen, så du får en god lomme mellem kød- og skindsiden.
  • Fordel nu marinaden med krydderurterne i denne lomme og hvis du har lidt tilovers kan du fordele resten af marinaden indvendigt i kyllingen. Herefter giver du kyllingerne en god omgang salt og friskkværnet peber ovenpå skindet og indvendig i skroget.

Tilberedningsmetode

  • Man kan grille og tilberede en kylling på mange måder. Uanset hvilken måde du vælger, er det altid en god ide at starte ud med hård varme i 10-15 minutter, så kyllingerne bliver brunet af. Denne bruning er med til at holde på saften i kødet.
  • Herefter regulerer du varmen til ca. 200 grader, og er godt på vej til at få et par saftige veltilberedte kyllinger til bords.
  • Nogle personer foretrækker at grille deres kylling på grill i et fad. Andre er tilhængere af den klassiske "piphans-på-dåse"-tilberedningsmetode, hvor man sætter en øldåse op i enden på kyllingen. Jeg har forsøgt mig frem med alle metoder, men er stor tilhænger af at anvende et rotisseri, når den fx står på grillet kylling.
  • Hvis du anvender et rotisseri, behøver du ikke selv pensle kyllingerne under tilberedningen, da fedt og saft løbende fordeler sig på skindet imens de roterer stille og roligt i grillen. Tilbereder du dem derimod i et fad bør du ved jævne mellemrum pensle dem med lidt af saften i fadet, så de forbliver saftige.

Hvornår er din kylling på grill klar?

  • Uanset hvilken tilberedning du vælger, skal kyllingen have ca. 65-80 minutter ved 200 grader alt efter vægt. Kyllingen er færdig når kødsaften er helt klar, og når du kan fornemme at knoglen i låret giver sig, hvis du står og rokker lidt med det.
  • Har du et stegetermometer er det en god ide at kontrollere kernetemperaturen, som skal ligge på ca. 75 grader for at være på den sikre side. Pas på med ikke at stikke stegetermometeret ind i en knogle, da det ikke giver et retvisende billede af temperaturen.

Noter

Når kyllingen er færdig tilberedt og kødsaften er helt klar, parteres den og du kan som prikken over i'et tilsætte lidt flagesalt og lidt friskhakket persille.
Kylling på grill kan du fx servere sammen med nogle halverede krydrede kartofler, som har været en tur i ovnen og en lækker græsk salat med masser af feta, solmodne tomater og sorte oliven.

Næringsindhold

Næringsindhold
Kylling på grill (nem opskrift på grillet kylling)
Mængde pr. portion
Kalorier
691
% Daglig værdi*
Fedt
 
52
g
80
%
Mættet fedt
 
14
g
88
%
Flerumættet fedt
 
15
g
Enkelumættet fedt
 
20
g
Kolesterol
 
251
mg
84
%
Natrium
 
977
mg
42
%
Kalium
 
605
mg
17
%
Kulhydrater
 
2
g
1
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
0.5
g
1
%
Protein
 
50
g
100
%
Vitamin A
 
2470
IU
49
%
Vitamin C
 
18
mg
22
%
Calcium
 
37
mg
4
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

2 kommentarer til “Kylling på grill (nem opskrift på grillet kylling)”

  1. Kylling på gril:
    En yderst lække måde at få kylling på.
    Den var saftig og lækker krydret.
    Så bliver en kylling ikke bedre.
    Tak for mad ????????

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.