Forside » Frokost, brunch og tapas » Sådan koger du æg

Sådan koger du æg

koge æg tider

Se her hvordan du koger det perfekte æg. Med kogetid på blødkogte, smilende og hårdkogte æg, så æggene altid sidder lige i skabet.

Kunsten at koge æg. Her får du de korrekte kogetider på henholdsvis blødkogt æg, smilende æg og hårdkogt æg.

Dermed er du sikker på altid at have de perfekt kogte æg, der bliver præcist som du ønsker dem.

Kogetiderne er ud fra størrelse M/L, hvilket er den normale for æg i de danske butikker. Mindre æg skal koges lidt kortere tid, mens større æg selvfølgelig skal have lidt længere tid.

For at undgå æg der sprækker, kan du med fordel tage æggene ud af køleskabet 10-15 minutter før de skal bruges, så de får lidt mere stuetemperatur. Det er et godt tip.

Og husk så at koge dine æg uden for meget vand i gryden. God fornøjelse.

Se også de populære opskrifter på:

Kogetider på æg

koge æg tider

Sådan koger du æg

5 fra 1 stemme
Se her hvordan du koger det perfekte æg. Med kogetid på blødkogte, smilende og hårdkogte æg, så æggene altid sidder lige i skabet.
Udskriv Facebook Pinterest
RetMorgenmad
KøkkenDansk
Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Samlet tid15 minutter
Antal4 personer
ForfatterBaregomad

Ingredienser

  • 4 æg

Sådan gør du

Forbered

  • Kom ca. en halv deciliter koldt vand i en gryde og kog det op. Husk at bruge en gryde med låg, hvor låget slutter helt tæt til gryden.
  • Læg æggene ned i det kogende vand og læg låget på.

Kogetid

  • Blødkogt æg: 5 minutter
  • Smilende æg: 7 minutter
  • Hårdkogt æg: 9 minutter

I koldt vand

  • Straks efter kogetiden hældes koldt vand over de kogte æg. Derefter skal trække som følgende:
  • Blødkogte æg: Tages op med det samme.
  • Smilende æg trækker et minuts tid i det kolde vand.
  • Hårdkogte æg i længere tid, gerne 10-12 minutter.

Næringsindhold

Næringsindhold
Sådan koger du æg
Mængde pr. portion
Kalorier
63
% Daglig værdi*
Fedt
 
4
g
6
%
Mættet fedt
 
1
g
6
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
164
mg
55
%
Natrium
 
62
mg
3
%
Kalium
 
61
mg
2
%
Kulhydrater
 
0.3
g
0
%
Sukker
 
0.2
g
0
%
Protein
 
6
g
12
%
Vitamin A
 
238
IU
5
%
Calcium
 
25
mg
3
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Yderligere info om kogning af æg

Skal du koge flere end de 4 æg, skal du bruge lidt mere vand. Men generelt skal der ikke anvendes meget vand, da dampen jo også koger ægget.

Af hygiejnemæssige årsager skal du ikke vaske æggene inden kogning. Det kan få bakterier til at trænge gennem æggeskallen.

Har du meget beskidte æg, kan de med forsigtighed børstes rene, men uden brug af vand.

Tjek om æg er for gammelt?

Du kan nemt tjekke om dine æg er friske eller for gamle.

Læg et æg i et glas med koldt vand, og hvis det synker til bunds er ægget friskt. Flyder det derimod ovenpå, skal du kassere det. Det er et nemt trick til at kontrollere friskheden på æg.

1 kommentar til “Sådan koger du æg”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.