Hjemmelavet tærtebund

En hjemmelavet tærtedej er den halve vej til en vellykket madtærte. Denne grundopskrift giver en sprød og velsmagende tærtebund, som danner basis for alle madtærter med kød, grøntsager og æggemasse. Jeg laver altid mine madtærter med grahamsmel, som tilfører smag og ikke mindst fuldkorn til tærtebunden. Du kan også anvende andet fuldkornsmel eller lave tærtebunden af helt almindeligt hvedemel. En hjemmelavet tærtebund smager langt bedre end de færdiglavede i supermarkedet, og dejen kan samles på få minutter.

Opskrift på hjemmelavet tærtedej til madtærter

Du kan samle en tærtedej med både smør og olie, men personligt foretrækker jeg smør, hvilket gør tærtebunden ekstra sprød og knasende. Hvis du ønsker at erstatte de 120 gram smør i opskriften med en neutral madlavningsolie, skal du anvende ca. en deciliter olie. Neutral madlavningsolie er fx raps-, solsikke- og vindruekerneolie, som er meget smagsneutral og velegnet til bagning. Denne grundopskrift på hjemmelavet madtærtedej kan rulles ud på en let meldrysset bordplade, men kan også trykkes ud direkte i tærteformen. Ruller du dejen ud med en kagerulle, kan du forsigtigt rulle dejen op på kagerullen, og så lægge den forsigtigt ned i bageformen. Laver du tærtebunden med smør, har den som sagt godt af at hvile lidt på køl inden den rulles ud, men det er ikke nødvendigt, hvis du anvender madlavningsolie.

Prøv lige at se opskriften på: Mazarinkage

Denne opskrift på hjemmelavet tærtedej er:

 • Den ultimative opskrift på tærtedej der ikke smuldrer
 • En nem grundopskrift på en sprød madtærte, som er nem at samle og rulle ud
 • Langt bedre end den færdige tærtedej i supermarkedet
 • Med ganske få basisingredienser, som du næsten altid har på lager

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvedemel
 • Grahamsmel
 • Smør
 • Koldt vand
 • Salt

Prøv lige at se opskriften på: Tærte med laks

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Hjemmelavet tærtebund
Vejen til en sprød bund er forbagning, og at du prikker huller i bunden med en gaffel, så bunden kan få luft og ikke buler op under bagningen. Uanset om du anvender smør eller olie i dejen, er det ikke nødvendigt at smøre tærteformen eller anvende bagepaprir, da der er rigeligt med fedtstof i tærtedejen. Lad tærten hvile i tærteformen i minimum fem minutter, inden du evt. vender tærten ud på et skærebræt eller en stor tallerken.

Prøv lige at se opskriften på: Quinoatærte med bacon og porre

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Hvor længe kan en tærtedej holde sig på køl?

Dejen til en madtærte har en holdbarhed på minimum 2-3 dage på køl i en tætlukket beholder. Dejen skal som udgangspunkt hvile sig på køl i minimum 30 minutter, når den er samlet, så udvikling af gluten kan holdes på et minimum. Det er vigtigt, at tærtedejen bliver pakket ind i husholdningsfilm, så den ikke bliver tør, hvilket vil få den til at smuldre, når den skal rulles ud.

Hvorfor smuldrer min tærtedej?

Din tærtedej vil smuldre, hvis du har brugt for meget mel eller for lidt smør eller olie. Har du svær ved at samle dejen, kan du tilsætte en spiseskefuld koldt vand ad gangen, indtil dejen har den rette konsistens. Dejen skal samles hurtigt, og gerne på en foodprocessor, hvor dejen undgår at blive alt for varm.

Kan tærtedej fryses?

Ja. Du kan sagtens fryse både ubagt og forbagt tærtedej. Du kan som udgangspunkt godt fryse dejen ned som én stor kugle dej, men det vil forlænge optøningsprocessen væsentligt. Jeg plejer at rulle dejen ud til den ønskede tykkelse, og så lægge dejen op i en smurt tærteform, som så kommer i fryseren tildækket med husholdningsfilm. Du kan også rulle dejen flad på et stykke bagepapir, og så rulle dejen sammen til en roulade med bagepapiret omkring sig.

God fornøjelse.

Hjemmelavet tærtebund

Hjemmelavet tærtedej

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 425 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 62 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 120 gr. hvedemel
 • 80 gr. grahamsmel
 • 120 gr. smør, skåret i små tern
 • 2-3 spsk. koldt vand
 • 0,5 tsk. salt

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Bland mel og salt i en røreskål, og smuldre smørret i melet.
 2. Samle hurtigt dejen med koldt vand og rul dejen ud på en meldrysset bordplade, så den passer til en tærteform med en diameter på ca. 24 cm. Du kan også trykke dejen ud direkte i en smurt tærteform med klør fem.
 3. Rul forsigtigt dejen om kagerullen, og læg den ned i tærteformen.
 4. Prik tærtebunden med en gaffel.
 5. Dæk tærten med husholdningsfilm, og stil dejen på køl i minimum en halv time.
 6. Forvarm ovnen til 225 grader almindelig over- og undervarme, og forbag tærten midt i ovnen i ca. 10 minutter.
 7. Når tærten er forbagt, er den klar til at blive fyldt med tærtefyldet.
 8. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner