Kan grønkålsblade virkelig være sprøde som chips, og serveres med dip på et tapasbord eller som tilbehør til fx hjemmelavede frikadeller og stuvet hvidkål? Svaret er et stort og rungende ja. Grønkålschips er både sunde og så smager de bare skønt. Man kan vælge at salte sine grønkålschips eller fx forkæle dem med lidt revet parmesan inden de gratineres i ovnen, hvilket blot løfter disse krøllede grønkålsstykker til nye gastronomiske højder. De smager bare rigtig godt.
LÆS OGSÅ: Rødbedesalat med valnødder og hvidløgsmayonnaise
Denne opskrift på sprøde grønkålschips er:
- En sund og velsmagende snack med lidt dip til et glas øl eller vekomstdrink
- Et lækkert let tilbehør til fx frikadeller og stuvet hvidkål
- Velegnet som topping ovenpå vintersalater og grøntsagssuppe
- Utrolig nem at tilberede på ca. 20 minutter med kun tre ingredienser
Disse ingredienser skal du bruge:
- Grønkål
- Olivenolie
- Salt
- Friskkværnet peber
LÆS OGSÅ: Frikadellefars
Fra grønkålsrester til sprøde chips
Jeg er svært begejstret for kåltyper som fx rosenkål, rødkål, hvidkål, blomkål, spidskål, broccoli og ikke mindst grønkål. Overordnet set er kål en fantastisk grøntsag, som kan finde anvendelse i mange måltider lige fra stuvet hvidkål, grønkålssalat, rosenkålssalat til de tungere retter i vinterhalvåret. Og så selvfølgelig grønkålschips.
LÆS OGSÅ: Stuvet hvidkål
Hvis du ikke er så heldig at have en køkkenhave på din matrikel, må du ligesom jeg købe grønkål på pose i supermarkedet. Det er ofte nogle ret heftige poser på trehundrede gram eller mere, som man ikke altid får udnyttet lige godt. Det er historie fra nu af. Fremover laver du sprøde grønkålschips af dine grønkålsrester. Det minimerer dit madspild i husholdningen, og fremfor alt er grønkålschips lækre at servere til mange forskellige farsretter eller som snack over en kold øl.

Grønkål er superfood
Superlativerne og de mange sundhedssmæssige fordele står nærmest i kø, når det kommer til grønkålen som grøntsag, som er spækket med vitaminer og essentielle aminosyrer. Grønkål tilhører korsblomstfamilien, og er beslægtet med fx broccoli, rosenkål, blomkål og hvidkål. Grønkål er fra naturens side af en stærk basisk plante, og er derfor en fantastisk kilde til at stabilisere syre-base forholdet i vores meget syreholdige kost, som blandt andet forårsager diabetes, fedme og andre livsstilssygdomme. En bladgrøntsag som grønkål er spækket med magnesium, hvilket booster vores immunforsvar og evne til at bekæmpe sygdomme. Er det ikke vildt at tænke på, at blot en portion dampet grønkål indeholder 778% af det anbefalede daglige indtag af k-vitamin? Endnu en god grund til at spise mere grønkål i dagligdagen – du kan fx starte med disse grønkålschips. Kilde: Hurtigtslank.dk
LÆS OGSÅ: Grønkålssalat med æble, tranebær, appelsin og feta
Sprøde grønkålschips i ovn
Min opskrift på sprøde grønkålschips skal tilberedes i ovn, og tilberedningstiden er ca. 20 minutter alt efter ovntype og mængden af grønkålsblade på bagepladen. Grønkålsstykkerne skal så vidt muligt ligge i et lag på bagepladen, og om nødvendigt vendes en gang eller to undervejs. Denne opskrift på grønkålschips er kun vejledende, og du kan selv prøve at eksperimentere med andre krydderityper som fx tørrede chiliflager, økologisk citronskal og saft eller revet parmesan. Revet parmesan tilfører chipsene en lækker smag af umami, og citronen salter grønkålschipsene.
God fornøjelse.