Der hører sig fødselsdagsboller til en rigtig fødselsdag. Hjemmebagte fødselsdagsboller bagt på ægte smør og mælk. Ikke noget med boller uden mel, eller med masser af gulerødder, kerner og frø. Næh nej, her skal der rigtige boller på bordet, for man har jo kun fødselsdag en gang om året. Skønne, nybagte boller – direkte fra ovnen i selskab med varm kakao og flødeskum.
Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger
Denne opskrift på fødselsdagsboller er:
- Den bedste opskrift på bløde svampede fødselsdagsboller bagt på smør
- De perfekte boller til fødselsdage og eftermiddagskaffen
- Med sprød gylden skorpe og luftig krumme
- Nem og lige til at gå til
- Fryseegnet i minimum tre måneder
Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags æblekage
Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.
Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie
Rigtige fødselsdagsboller bagt på smør
Se det er rigtige fødselsdagsboller og en rigtig fødselsdag. Jeg fik disse skønne boller første gang hos et vennepar, hvor konen i huset havde bagt disse boller på en ganske almindelig søndag, hvor vi var inviteret over til kaffe.
Allerede da vi kom ind ad hoveddøren, mødte der os en fortryllende duft af hjemmebag. Opskriften på disse boller havde konen for år tilbage fået af sin svigerinde. En opskrift på de mest fantastiske fødselsdagsboller, som alle gæster roser til skyerne.
Denne søndag lykkedes det mig at få opskriften listet fra hende. En simpel opskrift, som siden da har været fast bagværk til alle fødselsdage i hjemmet. Og som har vakt stor glæde og begejstring hos alle.
God bagelyst.

Ingredienser:
- 1200 gr. hvedemel
- 7 dl. fingervarm mælk (fingervarmt vand kan også bruges)
- 1,5 tsk. salt
- 150 gr. rørsukker
- 150 gr. smør
- 2 pk. gær (100 gr.)
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Opvarm mælken til ca. 40° grader.
- Fordel gæren ned i en skål og tilsæt mælken.
- Rør godt rundt med en grydeske, så gæren bliver helt opløst.
- Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og ælt det hele godt sammen. Jeg plejer at ælte dejen i ca. 10 minutter på min køkkenmaskine. Dejen skal være lind og blød og kun lige akkurat slippe din finger, når du stikker den i dejen.
- Sæt dejen til hævning et lunt sted i en times tid. Efter endt hævning skal du nu forme bollerne. Enten kan tage dejen ud på bordet og skære den i 20-24 dele, eller også blot tage en klump af gangen og forme den til fine runde boller.
- Opvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Sæt nu bagepladerne med bollerne til efterhævning i ca. 30 minutter.
- Pensl herefter bollerne med et sammenpisket æg eller mælk.
- Efter endt hævning skal fødselsdagsbollerne bages i ca. 10 minutter. Hold øje med bollerne i ovnen - de skal være fine gyldne og bunden skal lyde hul, når man banker på den.
- Verdens bedste fødselsdagsboller er nu klar til servering.
Det smarte trick
Et lille trick - ta' en lille glasskål og hæld lidt smagsneutral olie i - fx rapsolie. Fordel lidt af olien på dine hænder og form nu bollerne. Dette lille trick gør, at du kan lave dejen rigtig smidig og stadig lidt klæbrig, og samtidig forme bollerne uden de klistrer sig fast på fingrene.
Yderligere kommentarer
Fødselsdagsbollerne er fryseegnet, og kan holde sig på frost i op til tre måneder. Du kan evt. udskifte lidt af hvedemelet med andre grove meltyper som fx grahamsmel, ølandshvede eller fuldkorns hvedemel.
2 kommentarer
Hej.
Jeg vil gerne komme med et lille tip til, hvordan man “pensler” sine boller med feks mælk:
Kom mælken i en lille sprayflaske og spray den på. Så trykker man ikke dejen og de bliver fine runde.
Duer ikke til ægge strygelse, da det er for tykt til at komme ud af flasken.
Hej Jette,
Det er da et super godt indspark, som jeg endnu ikke selv har prøvet, men kan godt se det smarte i at sprøjte mælken på fremfor at pensle og trykke i dejen.
Det tip er værd at huske – mange tak 😊 Dejligt med ny inspiration.
Hilsen
Thomas