Grønkålssuppe er en af mine store favoritter, når det kommer til fyldige, mættende grøntsagssupper - med en stor tyk streg under "grøn", for mere farverig suppe skal man lede længe efter. Denne opskrift på grønkålssuppe er så mættende, at den sagtens kan serveres som et hovedmåltid ledsaget af et stykke madbrød. Suppen er spækket med smag, vitaminer og velvære, og er comfort food med god samvittighed, som med et trylleslag kan gøre selv den mest triste og våde vinterdag lidt mere spiselig. En vaskeægte efterårs- og vintersuppe, som samtidig er utrolig nem at tilberede, da du nu til dags kan købe frisk grønkål på pose, som både er skyllet og grofthakket. Med andre ord kan du servere denne herlige suppe på selv den mest fortravlede hverdag, da den kan stå klar på bordet i løbet af en halv time.
Prøv lige at se opskriften på: Kartoffel porresuppe
Opskrift på grønkålssuppe
Der findes mange forskellige udgaver af hjemmelavet grønkålssuppe, og jeg har efterhånden spist mig igennem adskillige liter grønkålssuppe - nogle bedre end andre. Generelt er jeg glad for mættende grøntsagssupper, og denne grønne farverige suppe lavet på grønkål, løg og kartofler er helt klart en af favoritterne. Denne opskrift er blevet til med familien som prøveklude, og er nu en af vores foretrukne grøntsagssupper i vinterhalvåret, som for en stund fremkalder lidt ekstra varme og velvære i kroppen. Og et stort smil på læben.
Opskriften i korte træk
Start med at pille og hakke løgene fint, og svits dem i lidt olie ved middelhøj varme. Skræl kartoflerne og skær dem ud i rustikke stykker, og vend kartoflerne ned til løgene i gryden, og lad dem stege med i et par minutter. Tilsæt bouillon, sherry- eller æbleeddike, timian, salt og friskkværnet peber, og lad suppen småkoge under låg i ca. 20 minutter. Imens suppen småkoger kan du tilberede grønkålen, som skal skylles og hakkes (med mindre du har købt en pose færdighakket grønkål). De grofthakkede grønkålsblade skal koge med i ca. 5-6 minutter, hvorefter suppen skal blendes med en stavblender eller i en almindelig blender. Her på matriklen foretrækker vi en fin pureret suppe, hvorimod andre foretrækker en mere rustik grønkålssuppe - det styrer du med stavblenderen. Suppen smages til med piskefløde, salt, peber og eventuelt lidt mere sherry- eller æbleeddike. Lyder det ikke nemt og lækkert?
Prøv lige at se opskriften på: Stegt flæsk i ovn
Denne opskrift på grønkålssuppe er:
- En af mine personlige favoritter på en sund og mættende grøntsagssuppe
- Utrolig nem at tilberede med ganske få ingredienser
- Med friske grønkålssblade
- Med sprødristede baconskiver og græskarkerner
- Fryseegnet
Disse ingredienser skal du bruge:
- Frisk grønkål
- Løg
- Bagekartofler
- Hvidløg
- Frisk eller tørret timian
- Hønse- eller grøntsagsbouillon
- Piskefløde 38% (ris- eller havremælk kan fx også anvendes)
- Sherry- eller æbleeddike
Prøv lige at se opskriften på: Hokkaidosuppe
Prøv lige at se opskriften på: Grøntsagssuppe
Sådan klargør du frisk grønkål
Grønkålen er uden tvivl en af de mest velkendte kålsorter, som gennem årtusinder er blevet dyrket og udviklet af mennesker, og findes i dag i et utal af sorter. Grønkålen som vi danskere kender den, er en vintergrøntsag som er i sæson fra august til februar måned. Selv når køkkenhaven er indhyllet i et tyndt snelag, knejser grønkålen sig majestætisk op af jorden med sin tykke lodrette stok, og sin imponerende krone af stængler og krøllede grønkålsblade. Rå grønkålsblade er forholdsvis seje og trevlede, og skal hakkes, koges eller stuves før de bliver spiselige.
Trin 1:
Skyl grønkålen grundigt under koldt vand, og sørg for at få alle jordrester og eventuelle insekter skyllet ud af de krøllede blade. Det er nemmere at skylle og rense grønkålsbladene imens stænglerne sidder på stokken.
Trin 2:
Riv de krøllede blade af stænglerne.
Trin 3:
Slyng grønkålen i en salatslynge eller rent viskestykke.
Trin 4:
Opbevar grønkålen på køl indtil den skal bruges. Holdbarheden på køl er minimum 2-3 uger.
Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
Vinterens spinat
Grønkålsplanten bliver kaldt for "vinterens spinat", og er en rigtig lækker vinterkål, som er i sæson fra august til februar måned. Sukkerindholdet i grønkål stiger efterhånden som temperaturen falder henover vinteren, og får først sin fulde smagsaroma efter den første frost (kilde: havenyt.dk). Grønkål har et lavt energiindhold, og er den kålsort med det højeste indhold af kalcium og C-vitamin, og er desuden rig på vitaminerne A, B, E og K. Vitaminerne er med til at styrke både knogler, øjne og immunforsvar, og har samtidig en gavnlig effekt på fx forhøjet blodtryk. Grønkål er med andre ord en rigtig sund og velsmagende grøntsag, som har utrolig mange anvendelsesmuligheder, og som fremfor alt er meget mere end stuvet grønkål, som mange danskere associerer grønkålsplanten med fra den danske julemad.
God fornøjelse.
Ingredients
- 300-350 gr. grønkål (inklusiv stængler)
- 1 stort løg, finthakket
- 2 bagekartofler, skrællet og skåret i rustikke stykker
- 4 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk. frisk timian (1 tsk. tørret timian kan også bruges)
- 1 liter hønsebouillon (grøntsagsbouillon kan også anvendes)
- 2 dl. piskefløde 38%
- 2 spsk. sherry- eller æbleeddike
- 2 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Forslag til topping:
- Sprøde baconskiver eller parmaskinke, tilberedt i ovn
- Græskarkerner
- Cremefraiche
- Små æbletern
Instructions
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft, og steg baconskiverne sprøde på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg de færdigstegte baconskiver ovenpå en stor tallerken beklædt med køkkenrulle, så overskydende fedt kan opsuges.
- Pil løget og hak det fint.
- Pil hvidløgsfeddene og hak dem fint.
- Skræl kartoflerne og skær dem i rustikke stykker.
- Opvarm lidt olie i en stor gryde og svits hvidløg og løg i 2-3 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
- Vend kartoflerne ned til løgene i gryden, og lad dem stege med på panden i 2-3 minutter.
- Tilsæt bouillon, sherryeddike, timian, salt og friskkværnet peber, og lad nu suppen småkoge under låg i ca. 20 minutter, eller indtil kartoflerne er helt møre.
- Imens suppen koger skyller du grundigt de krøllede blade på grønkålen under koldt vand. Riv de krøllede blade af grønkålsstokkene , og hak bladene groft med en stor kniv.
- Kom de grofthakkede grønkålsblade ned i suppen til de øvrige grøntsager, og lad dem koge med i yderligere 5-6 minutter.
- Blend suppen fint med en stavblender (alternativt hæld suppen ned i en blender og tilbage i gryden).
- Tilsæt piskefløden og lad grønkålssuppen koge igennem i et par minutter.
- Smag suppen til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere sherry- eller æbleeddike.
- Velbekomme.
Notes
Server den varme grønkålssuppe med sprødstegte baconskiver (sprødstegt parmaskinke kan også anvendes), græskarkerner, små æbletern og et par skiver madbrød. Suppen er fryseegnet med en holdbarhed på minimum 2-3 måneder. Rester af grønkålssuppe må gerne genopvarmes, hvis suppen har været kølet hurtigt ned, og suppen bliver varmet grundigt igennem inden servering.