Forside » Bageskole » Sådan fryser du hjemmelavet pizzadej

Sådan fryser du hjemmelavet pizzadej

Kan man fryse pizzadej

Det helt store spørgsmål til tusinde kroner - kan man virkelig fryse hjemmelavet pizzadej? Det korte svar er et stort og rungende ja. Du kan sagtens fryse din hjemmelavede pizzadej, så du i løbet af ingen tid kan forkæle dig selv og familien med den mest sprøde og velsmagende pizza. Skal vi to ikke blive enige om, at du fra dette øjeblik har købt din sidste færdiglavede pizza henne om hjørnet hos din lokale pizzabager.

Med pizzadej i fryseren sparer du både tid og penge, og kan til enhver tid diske op med de mest lækre pizzaer toppet med dit favoritfyld. Når du først har oplevet, hvor nemt og bekvemt det er at fryse pizzadej, går du aldrig tilbage til den intetsigende frysepizza henne i supermarkedet, eller for den sags skyld den dyrere udgave henne hos den lokale pizzabager.

Prøv lige at se opskriften på: Pizzadej

Sådan fryser du hjemmelavet pizzadej

Først og fremmest skal du have en god grundopskrift på pizzadej, som er hele forudsætningen for en god og vellykket pizza. Dernæst skal du tage stilling til, om du vil fryse din pizzadej før eller efter fermenteringsprocessen - det vil sige før eller efter gæren har haft sin virkning i dejen. Jeg vil anbefale dig at fryse din pizzadej ned efter hævning, da dejen så blot skal tø op i køleskabet natten over, når lysten til pizza melder sig. Med andre ord skal du lade dejen hæve færdig, hvorefter den fryses ned i portionsstørrelser eller en størrelse der svarer til en almindelig bageplade. Du kan fryse dejen ned i fryseposer, hævekasse (reklamelink) eller condibøtter (reklamelink). Det bliver ikke nemmere.

  1. Følg instruktionerne i opskriften, og lad din pizzadej hæve færdig - uanset om det er hævning ved stuetemperatur eller koldhævning.
  2. Når din dej er færdighævet ifølge opskriften, skærer du dejen ud i portionsstørrelser og strammer dejkuglerne op. En normal portionsstørrelse ligger mellem 225-280 gram dej. Ønsker du at fryse udrullet pizzadej svarende til en hel bageplade, skal du rulle dejen ud på et stykke bagepapir, og så rulle dej og bagepapir sammen til en roulade.
  3. Oliere dejkuglerne ind i lidt olivenolie (så hænger dejen ikke fast i emballagen), og læg dejen ned i en condibøtte eller frysepose. Lav en lille note til dig selv med angivelse af dato, og hvorvidt dejen er færdighævet.
  4. Læg dejen i fryseren.
Hævekasse til pizzadej

Sådan skal du tø din pizzadej op

Du kan godt tø frossen pizzadej op ved stuetemperatur, men det bedste resultat opnår du ved at tø dejen op på køl natten over. Når du lader din dej tø op i køleskabet, får gærcellerne stille og roligt lov til at "vågne", hvilket sætter gang i fermenteringsprocessen.

  1. Tag dejkuglerne ud af fryseren, og kom dem over på en meldrysset bageplade eller hævekasse (som kan stå på hylden i køleskabet). Jeg anvender altid semolina mel (reklamelink) til mine hævekassser på grund af den gode kornstørrelse, og er også helt ideel til at drysse på køkkenbordet, når dejkuglerne skal formes til pizzaer. Dæk dejen til på bagepladen med husholdningsfilm (anvender du hævekasser med låg er dette ikke nødvendigt), og stil nu dejen på køl i minimum 8-12 timer.
  2. Tag den optøede dej ud af køleskabet 1 time før den skal anvendes, så den kan nå at få stuetemperatur.
  3. Nu er du klar til at forme dejkuglerne, og toppe dem med dit favoritfyld og hjemmelavet pizzasauce.

Hvor længe kan pizzadej holde sig i fryseren

Hjemmelavet pizzadej har ikke ubegrænset holdbarhed i fryseren, og gærdej bør generelt ikke opbevares længere end 3 måneder på frost. Når dejen først har været frossen og optøet, må dejen ikke genfryses.

Ofte stillede spørgsmål angående frysning af pizzadej

Jeg vil anbefale dig at fryse din pizzadej ned efter hævning, da dejen så blot skal tø op i køleskabet natten over, når lysten til pizza melder sig. Med andre ord skal du lade dejen hæve færdig, hvorefter den fryses ned i portionsstørrelser eller en størrelse der svarer til en almindelig bageplade. Du kan fryse dejen ned i fryseposer, hævekasse (reklamelink) eller condibøtter (reklamelink). Det bliver ikke nemmere.

Du kan godt tø frossen pizzadej op ved stuetemperatur, men det bedste resultat opnår du ved at tø dejen op på køl natten over. Når du lader din dej tø op i køleskabet, får gærcellerne stille og roligt lov til at "vågne", hvilket sætter gang i fermenteringsprocessen.

Hjemmelavet pizzadej og gærdej har ikke ubegrænset holdbarhed i fryseren, og bør generelt ikke opbevares længere end 2-3 måneder på frost. Når dejen først har været frossen og optøet, må dejen ikke genfryses.

Ja, det kan du sagtens. Du kan vælge at dele dejen i portionsstørrelser, og stramme dejen op til kugler, og så lægge hver enkelt dejkugle ned i en frysepose eller hævekasse, hvis den kan være i fryseren. Udrullet pizzadej kan du rulle sammen omkring et stykke bagepapir, som så kommer ind i en stor frysepose. Det mest optimale er at tø dejen op på køl natten over, men du kan også tø pizzadejen op ved stuetemperatur, hvor det tager ca. 2-3 timer for en kugle dej at tø op.

Koldhævning er alfa og omega for en god pizzadej, og du bør altid vælge koldhævning, hvis du har tiden til det. Når du lader pizzadejen koldhæve natten over på køl, får dejen god tid til at udvikle smag, glutennetværk og ikke mindst struktur. Et godt glutennetværk gør arbejdet med pizzadejen til en leg, hvor det at strække og forme dejen bliver meget nemmere. Koldhævning giver også en luftigere krumme, og de eftertragtede luftlommer i skorpen på pizzaen.

Nej. Det kan ikke anbefales at genfryse pizzadej, som allerede har været frossen og optøet.

God bagelyst.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *