Forside » Viden om mad » Skeppshult støbejernspande

Skeppshult støbejernspande

Skeppshult støbejernspande

Skeppshult støbejernspande er svensk køkkenudstyr i verdensklasse for feinschmeckere og folk, der værdsætter god mad forarbejdet med det bedste værktøj.

Indrømmet, jeg elsker godt værktøj af en god kvalitet - lige meget om det er til køkkenet eller til værkstedet. Et godt stykke værktøj gør bare ens arbejde hundrede gange nemmere og resultatet bliver perfekt fremfor middelmådigt.

Et stykke værktøj, som man anvender meget ofte i køkkenet, er stegepanden.

Jeg har igennem tiderne haft adskillige stegepander - både den fra Ikea og stegepanden til +1000 kr. fra specialbutikken. Ingen af disse har formået, at levere et tilfredsstillende stegeresultat.

Forløsning

Jeg er dog endelig langt om længe kommet i sikker havn med min Skeppshult støbejernspande.

Efter utallige frustrationer og fortvivlelse over, at en stegepande ikke kan stege jævnt og med en ensartet overfladetemperatur, kom jeg en efterårsdag endelig i mål.

Efter længere tids søgen og research på nettet, fandt jeg frem til et lille svensk familieforetagende, beliggende i Skeppshult, Sverige.

Familieforetagendet Skeppshult har rødder tilbage til 1906, hvor de den dag i dag stadigvæk praktiserer de stolte støberitraditioner, som deres forfædre praktiserede for mere end 100 år siden.

Skeppshult er:

  • kvalitet
  • tradition
  • verdensklasse
  • miljøvenlig
  • uopslidelig
  • en sikker investering
  • - kort sagt, en ven for livet!

Sverige har ikke længere Saab,
men så har de Skeppshult

Hvis der er ting, som svenskerne stadigvæk kan være stolte over, så er det at familien Skeppshult, som den dag i dag laver nogle af verdens bedste støbejerns produkter, er et levende bevis på, at outsourcing til Kina og masseproduktion ikke er vejen frem til succes.

Traditionsbundne dyder, en sjælden set ildhu og håndværk i særklasse, er afgørende faktorer for, at et familieforetagende i 2015 i Skeppshult,

Sverige, kan overleve i en ellers nådesløs verden, hvor alting masseproduceres til den lavest tænkelige pris - uden skelen til kvaliteten og holdbarheden.

Skeppshult stegepande støbejern
Det unikke håndtag sikrer nem og skånsom håndtering

Unikt aftryk på hver enkel pande

Nøjagtig som i 1906, bliver der den dag i dag formet en unik støbejernsform i hårdtpresset sand til hver enkel pande.

1500 grader varmt jern bliver hældt ned i hver enkelt støbeform, hvorefter man efter hærdning smadrer støbeformen og genbruger sandet.

Man står nu tilbage med en støbejernspande, som med sit karakteristiske udseende med den lidt ruflede overflade, som stammer fra sandet, skal igennem hænderne på en Skeppshult medarbejder, ægte håndværk.

Det næste skridt er slibning i hånden, bund drejning og sprængning for at producere den rette struktur i overfladen, inden støbejerns panden bliver indkogt i 300 grader varmt rapsolie fra Österlen i Sverige.

Behandlingen med indkogning i rapsolie er med til at beskytte panden og give den dens nonstick belægning.

Til sidst bliver håndtaget skruet på og efter et sidste kvalitetstjek, bliver dette unikke produkt pakket ned og sendt ud til en kommende Skeppshult ejer.

Miljøvenligt alternativ til andre pander

En Skeppshult støbejerns pande er et miljørigtigt og sundt alternativ til de mange plastbelagte aluminiums pander, som dominerer de fleste køkkener i dag. 

Skeppshult's støbejern kan modstå meget høje temperaturer, hvor bundene på panderne er konkave for at kompensere for den metal ekspansion når disse opvarmes, således de ikke bliver runde under opvarmning.

Skeppshult stegepande støbejern
Den indkogte støbejernsoverflade har en nonstick belægning med økologisk rapsolie fra Osterlen.

 Skeppshult - stegepandens Bentley

Med en Skeppshult støbejernspande ved hånden, er du sikret en trofast og loyal makker i køkkenet - også om 30, 40 og 50 år. 

En investering i en Skeppshult stegepande, er en investering for livet. Med den rette omhu, vedligeholdelse og kærlighed, kommer du aldrig til at skulle købe en ny stegepande.

En Skeppshult stegepande er stort set uopslidelig og bliver kun bedre med alderen.

Skeppshult produkter anvendes over hele verden af professionelle kokke og køkkener, som for længst har set de unikke kvaliteter og egenskaber, som det svenske sorte støbejern har at byde på. 

En Skeppshult stegepande er køkkenets Bentley. Klassisk, elegant, robust og oser lang væk af kvalitet og klasse.

 Tåler tæsk og daglig brug

En Skeppshult stegepande tåler dagligt brug og tæsk i køkkenet. Du opfordres faktisk til at bruge metalredskaber på deres produkter fremfor plastik, da støbejernskvaliteten for disse produkter simpelthen er unik.

En Skeppshult støbejernspande tåler at komme i ovnen helt op til 260 grader. Der er stort set ikke det du ikke kan gøre ved din Skeppshult støbejernspande.

Begynder den at hænge lidt med mulen og se lidt trist ud, kan en omgang groft køkkensalt, som man drysser ud på panden under hård varme og en efterfølgende omgang indtørring i rapsolie, får den til at se ud som ny.

Akilleshælen

Hvad kryptonit er for Superman, er sulfo det for en Skeppshult støbejernspande.

Man må aldrig, gentager aldrig, vaske sin Skeppshult støbejernspande af i sulfo eller anden sæbe.

En Skeppshult pande er fra fabrikkens side af indkogt i rapsolie med henblik på at give panden en nonstick overflade.

Benytter man affedtningsmidler såsom sulfo, vil denne imprægnering forsvinde og overfladen vil miste sin nonstick belægning.

Heldigvis kan man altid gøre skaden god igen, da man kan indkoge sin pande i en ny omgang rapsolie, som vil give overfladen sin nonstick belægning tilbage igen.

Skeppshult støbejernspande stegepande
Skeppshult Professional støbejernspanden med en diameter på hele 36 cm.

Variant og type

Min støbejernspande er fra Skeppshult's "Professional" serie og den største i kategorien med en diameter på hele 36 cm. Vi er en sammenbragt familie, hvor der tit skal laves mad til syv personer i husstanden. Enten kan man bruge to stegepander - dobbelt så meget rengøring og ikke ens stegning, eller også kan man vælge en Skeppshult støbejernspande med en diameter på hele 36 cm. og en kampvægt på den gode side af syv kilo.

Indrømmet, det er en stor pande, som absolut ikke egner sig til luftakrobatik over komfuret, men har det bedst med hele sin kampvægt jævnt fordelt på hele komfurets overflade.

Mine erfaringer med Skeppshult

Det er ikke mindre end en fantastisk stegepande. Når du først lige har vænnet dig til at bruge en støbejernspande fremfor en aluminiumspande, går du aldrig tilbage til en aluminiumspande.

Denne pande med en diameter på hele 36 cm. dækker næsten to kogeplader.

Men med et induktionskomfur ved hånden, tænder man jo bare for begge blus, som sikrer en jævn varmefordeling over hele panden og så er man kørende.

At stege et kg. frikadellefars er ingen sag og den sprøde stegeskorpe, som en støbejernspande skaber, er ikke mindre end unik og stærk vanedannende.

Der er så mange fordele ved at have en støbejernspande. Du kan bruge metalredskaber, den holder varmen rigtig længe og fordeler den jævnt ud over det store stegeareal.

Panden tåler, at komme direkte i ovnen, hvis du skal have en ret gratineret e.lign. Den kræver ingen opløsningsmidler ved rengøring, men blot en børste og varmt vand.

Når du står med din Skeppshult støbejernspande i hånden, kan du mærke, at du her har med et unikt kvalitetsprodukt at gøre, som aldrig vil svigte.

Panden oser af kvalitet og klasse. Af en sjælden håndværksmæssig udførelse, som kun Skeppshult familien er i stand til at skabe.

Opvejer kvaliteten og egenskaberne den forholdsvis høje pris?

Ja, ganske enkelt!! Kvaliteten og udførelsen - ikke mindst den fornøjelse man får ved at stå og stege med en Skeppshult støbejernspande, er ganske enkel uovertruffen.

Jeg håber, at jeg på sigt kan få mulighed for at købe andre Skeppshult produkter, som kan erstatte de industrielle aluminiumsprodukter, som desværre er standard værktøjet i rigtig mange hjem verden over.

Et indblik i Skeppshult støbeprocessen


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *