Forside » Viden om mad » Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

så længe kan fødevarer holde sig

Fødevarer har ikke ubegrænset holdbarhed. Hverken på køl eller frost. Har du helt styr på, hvor længe dine fødevarer kan holde sig på køl eller frost. Vel og mærke ved korrekt opbevaring efter åbning. En røget laks kan fx kun holde sig et par måneder på frost, hvorimod en mager fisk som fx torsk eller sej har en holdbarhed på seks måneder eller længere. En god tommelfingerregel er, at fødevarer med et højt fedtindhold har kortere holdbarhed end fødevarer med et lavt fedtindhold. Både på køl og i fryseren.

Hygiejne og opbevaring

Det er alfa og omega, at du følger madlavningens tre hygiejne-grundregler i forhold til opbevaring, holdbarhed og ikke mindst sygdomsbakterier som fx salmonella og campylobacter. Lad os få en ting på det rene. Bakterier i dine fødevarer dør ikke ved at komme på køl eller i fryseren, men ved kogning og stegning. Med andre ord er det din håndtering af dine fødevarer, der definerer holdbarheden på køl eller frost.

De tre hygiejne-grundregler er:

  • Varm op
  • Køl ned
  • Spred ikke bakterier og vira

Opvarmning af maden

Bakterier dør kun ved kogning og stegning, og når temperaturen når op på minimum 75° grader. Det gælder al mad - også det der skal på køl eller i fryseren. Med andre ord må du ikke kun lune maden. Ved kød som fx fjerkræ er kødet gennemvarmet, når kødsaften er klar, og ikke længere rosa indeni.

Brug altid et stegetermometer

Måltider med farskød kan godt snyde nu-om-dage, idet farskødet bliver pakken sammen med en gas, der forlænger holdbarheden ude i supermarkedet. Dine frikadeller kan godt se gennemstegte ud allerede ved 55° grader, selvom de ikke er det. Derfor er det altid en god ide at anvende et stegetermometer, så du kan se om kødets kernetemperatur er +65° grader.

  • Magert kød uden fedt (fx vildtkød og mørbrad): 12-15 måneder
  • Kødfars: 3-4 måneder
  • Svinekød: 3-6 måneder
  • Hele stykker kød som fx oksekød: 12 måneder
  • Magert vildt: 12-15 måneder

  • Fersk fjerkræ i tætlukket lufttæt emballage: 2-3 dage (se datomærkningen på emballagen)

  • Magert fjerkræ generelt: 8-10 måneder på grund af det lave fedtindhold

  • Rå fisk og fiskefars: Anvendes samme dag
  • Fisk der er tilberedt: 1-2 dage
  • Røget fisk som fx sild, makrel og ål: 6-8 dage
  • Røget laks: 2-3 dage
  • Gravet laks: 1-2 dage

  • Fiskefars: 2 måneder
  • Fed fisk som fx laks, makrel og helleflynder: 1-2 måneder
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Meget mager fisk: 3-6 måneder

Se, smag og føl på den pågældende frugt eller grøntsag - det varierer meget alt efter hvilket køleskab du har i forhold til temperatur og fugtniveau.

Grøntsager og frugt kan minimum holde sig på frost i 10-12 måneder - måske endnu længere, da det stort set ikke indeholder fedt og dermed ikke bliver harsk.

  • Fast skæreost og parmesan: 3-4 uger
  • Bløde oste som fx smøreost, skimmelost og feta: 4-5 dage
  • Mælk og fløde: 3-4 dage
  • Surmælksprodukter: 4-5 dage
  • Smør: Se datomærkningen på emballagen

  • Mælkeprodukter som fx mælk og fløde: 3 måneder
  • Faste oste: 3-4 måneder ( jo federe ost, jo kortere holdbarhed)

  • Hvedebrød som fx boller, flutes og franskbrød: 6-8 dage (opbevares bedst i en frysepose med et lille hul i ved stuetemperatur)
  • Rugbrød: 6-8 dage (opbevares bedst i en frysepose med et lille hul i ved stuetemperatur)
  • Knækbrød og kiks: Meget lang holdbarhed (opbevares bedst i en tætlukket beholder ved stuetemperatur)

Generelt bør du altid tjekke brødet grundigt for mug, da det nemt kan sprede sig til hele brødet. Er der først mug i brødet, skal du smide hele brødet ud.

  • Hvedebrød som fx boller, flutes og franskbrød: 2-10 måneder (afhænger af fedtindholdet i det pågældende brød)
  • Rugbrød: 8-10 måneder

  • Frisk juice: 4-5 dage
  • Saft på karton eller flaske: 8-10 dage
  • Syltede fødevarer som fx rødbeder, agurker og asier: 6-12 måneder (forudsætter opbevaring i lufttæt beholder)

Kilder: Fødevarestyrelsen.dk og Tænk.dk.

2 kommentarer til “Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren”

  1. Mette bonde sørensen

    Jeg lavede din opskrift på gastrik i dag super god og nem at lave tak for opskriften og god jul 🎄

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Mette,
      Mange tak for din besked. Det glæder mig at du kunne bruge min opskrift på gastrik, og at den er super nem at lave som angivet i opskriften. Har lige selv lavet en ny portion gastrik, så jeg er klar til andesovsen juleaften. Rigtig glædelig jul til dig også.

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *