Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager og mørdej
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
  • Test af køkkenudstyr
  • Opskriftsindex
  • Om “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik
Baregomad.dk
  • Madopskrifter
    • Forretter
    • Hovedretter
      • Billig aftensmad
      • Nem aftensmad
      • Simremad
      • Mormormad
      • Sund aftensmad
      • Weekendmad
    • Desserter
    • Bagværk
      • Brød med gærdej
      • Brød med bagepulver
      • Brød med surdej
      • Madbrød
      • Tærter
      • Skærekager
      • Småkager og mørdej
    • Salater og tilbehør
    • Vegetarmad og vegansk
    • Sæson
      • Grill
      • Jul
      • Nytår
      • Påske
  • Inspiration
    • Fisk og skaldyr
    • Frokostretter og tapas
    • Fjerkræ
    • Oksekød
    • Svinekød
    • Grøntsager
    • Krydret
    • Pasta, ris, bulgur og couscous
    • Sovs, dip og dressinger
    • Suppe
  • Madviden og tips
    • Bageskole
    • Fødevarer
  • Test af køkkenudstyr
  • Vinanmeldelser
    • Vintyper
      • Hvidvin
      • Rosévin
      • Rødvin
      • Mousserende vin
      • Champagne
      • Franciacorta
      • Cava
      • Crémant
      • Portvin
      • Øvrige hedvine
      • Spiritus
    • 0-99 kr.
    • 100-199 kr.
    • 200-299 kr.
    • +300 kr.
    • Skjold Burne
    • Supervin.dk
    • Gallovini
  • Om/kontakt
FødevarerInstagramMadviden og tips

Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

af Thomas fra Barego'mad 30. oktober 2020
så længe kan fødevarer holde sig
2 kommentarer
1
FacebookPinterestEmail

Fødevarer har ikke ubegrænset holdbarhed. Hverken på køl eller frost. Har du helt styr på, hvor længe dine fødevarer kan holde sig på køl eller frost. Vel og mærke ved korrekt opbevaring efter åbning. En røget laks kan fx kun holde sig et par måneder på frost, hvorimod en mager fisk som fx torsk eller sej har en holdbarhed på seks måneder eller længere. En god tommelfingerregel er, at fødevarer med et højt fedtindhold har kortere holdbarhed end fødevarer med et lavt fedtindhold. Både på køl og i fryseren.

Hygiejne og opbevaring

Det er alfa og omega, at du følger madlavningens tre hygiejne-grundregler i forhold til opbevaring, holdbarhed og ikke mindst sygdomsbakterier som fx salmonella og campylobacter. Lad os få en ting på det rene. Bakterier i dine fødevarer dør ikke ved at komme på køl eller i fryseren, men ved kogning og stegning. Med andre ord er det din håndtering af dine fødevarer, der definerer holdbarheden på køl eller frost.

De tre hygiejne-grundregler er:

  • Varm op
  • Køl ned
  • Spred ikke bakterier og vira

Opvarmning af maden

Bakterier dør kun ved kogning og stegning, og når temperaturen når op på minimum 75° grader. Det gælder al mad – også det der skal på køl eller i fryseren. Med andre ord må du ikke kun lune maden. Ved kød som fx fjerkræ er kødet gennemvarmet, når kødsaften er klar, og ikke længere rosa indeni.

Brug altid et stegetermometer

Måltider med farskød kan godt snyde nu-om-dage, idet farskødet bliver pakken sammen med en gas, der forlænger holdbarheden ude i supermarkedet. Dine frikadeller kan godt se gennemstegte ud allerede ved 55° grader, selvom de ikke er det. Derfor er det altid en god ide at anvende et stegetermometer, så du kan se om kødets kernetemperatur er +65° grader.

Hvor længe kan kød holde sig på køl

  • Hele stykker kød som fx fersk oksekød: 3-4 dage
  • Sammenkogte retter: 2-3 dage
  • Tilberedt kød: 5-6 dage
  • Kødpålæg: 2-4 dage
  • Udskåret kød i fx tern eller skiver: 1-2 dage
  • Kødfars: Anvendes samme dag
  • Tilberedt grillkød: Bør ikke gemmes på grund af bakterier fra grillen og dets omgivelser

Generelt gør det sig gældende, at alt kød bør opbevares i original emballage eller i en tætlukket lufttæt beholder. Læs altid datomærkningen angivet på emballagen, som bør følges.

Hvor længe kan kød holde sig på frost

  • Magert kød uden fedt (fx vildtkød og mørbrad): 12-15 måneder
  • Kødfars: 3-4 måneder
  • Svinekød: 3-6 måneder
  • Hele stykker kød som fx oksekød: 12 måneder
  • Magert vildt: 12-15 måneder

Hvor længe kan fjerkræ holde sig på køl

  • Fersk fjerkræ i tætlukket lufttæt emballage: 2-3 dage (se datomærkningen på emballagen)

Hvor længe kan fjerkræ holde sig på frost

  • Magert fjerkræ generelt: 8-10 måneder på grund af det lave fedtindhold

Hvor længe kan fisk holde sig på køl

  • Rå fisk og fiskefars: Anvendes samme dag
  • Fisk der er tilberedt: 1-2 dage
  • Røget fisk som fx sild, makrel og ål: 6-8 dage
  • Røget laks: 2-3 dage
  • Gravet laks: 1-2 dage

Hvor længe kan fisk holde sig på frost

  • Fiskefars: 2 måneder
  • Fed fisk som fx laks, makrel og helleflynder: 1-2 måneder
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Meget mager fisk: 3-6 måneder

Hvor længe kan grøntsager og frugt holde sig på køl

Se, smag og føl på den pågældende frugt eller grøntsag - det varierer meget alt efter hvilket køleskab du har i forhold til temperatur og fugtniveau.

Hvor længe kan grøntsager og frugt holde sig på frost

Grøntsager og frugt kan minimum holde sig på frost i 10-12 måneder - måske endnu længere, da det stort set ikke indeholder fedt og dermed ikke bliver harsk.

Hvor længe kan mejeriprodukter holde sig på køl

  • Fast skæreost og parmesan: 3-4 uger
  • Bløde oste som fx smøreost, skimmelost og feta: 4-5 dage
  • Mælk og fløde: 3-4 dage
  • Surmælksprodukter: 4-5 dage
  • Smør: Se datomærkningen på emballagen

Hvor længe kan mejeriprodukter holde sig på frost

  • Mælkeprodukter som fx mælk og fløde: 3 måneder
  • Faste oste: 3-4 måneder ( jo federe ost, jo kortere holdbarhed)

Hvor længe kan brød holde sig på køl

  • Hvedebrød som fx boller, flutes og franskbrød: 6-8 dage (opbevares bedst i en frysepose med et lille hul i ved stuetemperatur)
  • Rugbrød: 6-8 dage (opbevares bedst i en frysepose med et lille hul i ved stuetemperatur)
  • Knækbrød og kiks: Meget lang holdbarhed (opbevares bedst i en tætlukket beholder ved stuetemperatur)

Generelt bør du altid tjekke brødet grundigt for mug, da det nemt kan sprede sig til hele brødet. Er der først mug i brødet, skal du smide hele brødet ud.

Hvor længe kan brød holde sig på frost

  • Hvedebrød som fx boller, flutes og franskbrød: 2-10 måneder (afhænger af fedtindholdet i det pågældende brød)
  • Rugbrød: 8-10 måneder

Diverse fødevarer på køl

  • Frisk juice: 4-5 dage
  • Saft på karton eller flaske: 8-10 dage
  • Syltede fødevarer som fx rødbeder, agurker og asier: 6-12 måneder (forudsætter opbevaring i lufttæt beholder)

Kilder: Fødevarestyrelsen.dk og Tænk.dk.

2 kommentarer
1
FacebookPinterestEmail

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Rødbedetzatziki

Spinatroulade med laks

Karamelliserede nødder

Svinemørbrad i Riesling-drøm

Melanzana alla parmigiana

Napoleonshatte

Bageenzymer

Tiktok feta pasta

Meltyper

Hvad er forskellen på frisk gær og tørgær?

Boller i karry i ovn

Sådan bager du med tørgær

Kold bearnaisecreme

Norske skoleboller

Kan man fryse fløde?

Mørbradgryde i cremet peanutbuttersovs

Veggie-gryde med quinoa og æg

Sund kage

Hvilken olie er bedst at bage med

Kanelgifler

Flødekartofler

Græske hakkebøffer i fad

Omregn måleenheder for ingredienser

Hjemmelavet hvidløgssmør

Paprikagryde med kylling

Risalamande is

Belgiske vafler

Canelé

Spinatvafler med feta

Spinatvafler med røget laks

forrige indlæg
Banoffee pie
næste indlæg
Stuvet hvidkål

2 kommentarer

Mette bonde sørensen 21. december 2020 - 15:56

Jeg lavede din opskrift på gastrik i dag super god og nem at lave tak for opskriften og god jul 🎄

Besvar
Thomas fra Barego'mad 21. december 2020 - 19:38

Hej Mette,
Mange tak for din besked. Det glæder mig at du kunne bruge min opskrift på gastrik, og at den er super nem at lave som angivet i opskriften. Har lige selv lavet en ny portion gastrik, så jeg er klar til andesovsen juleaften. Rigtig glædelig jul til dig også.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig Annuller besvarelse

Gem mine oplysninger i denne browser til næste gang jeg ønsker at komme med en kommentar.

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Mest populære indlæg

  • 1

    Hakkebøffer i fad

  • 2

    Svampet chokoladekage

  • 3

    Søren Ryge kringle med marcipanremonce

  • 4

    Mørbrad i fad

  • 5

    Maskeret blomkål

  • 6

    Spidskålssalat

Seneste indlæg

  • Rødbedetzatziki

  • Spinatroulade med laks

  • Karamelliserede nødder

  • Svinemørbrad i Riesling-drøm

  • Melanzana alla parmigiana

  • Napoleonshatte

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Mød forfatteren bag Baregomad.dk

Thomas Udbye

Velkommen til mit fristed og madværksted, hvor jeg gerne vil dele min passion for god mad uden det kræver det sorte bælte i kogekunst. Baregomad.dk er ganske enkelt gode madoplevelser - uanset om du er til vegansk, stegt flæsk, salater, retro-bagværk eller lidt af det hele.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email
Footer Logo
  • Bloggen “Barego’mad”
  • Cookies og persondatapolitik

Ⓒ2021 - Barego'mad. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes uden tilladelse.
Tilpas cookiesomhandlende cookies eller læs mere om cookies og persondatapolitik her.

Baregomad.dk respekterer privatlivets fred
Baregomad.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedre din brugeroplevelse og til reklame. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af ip-numre til statistik, og du accepterer anvendelsen af cookies ved at klikke på "Accepter alle".
Tilpas cookiesAccepter alleAfvis alle
Cookies og persondata

Anvendelse af cookies på baregomad.dk

Baregomad.dk anvender cookies 🍪 til at huske dine indstillinger, trafikmåling, forbedret brugeroplevelse og reklamelinks. Brugen af cookies kan fx omhandle registrering af IP-numre, og du accepterer dette ved at klikke på "Accepter alle". Læs mere om brugen af cookies og hvordan du sletter dem her.
Necessary
Altid aktiveret

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Other

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

Analytics

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

Advertisement

Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.

Performance

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

Others

Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.

CookieVarighedBeskrivelse
cookielawinfo-checkbox-other1 yearNo description

Gem & Acceptér