Forside » Svinekød » Jægerschnitzel

Jægerschnitzel

jægerschnitzel med jægersovs

Her får du opskriften på jægerschnitzel med jægersovs og brasede kartofler, som tyskerne laver den med panering, smørstegning og krydret sovs.

Jægerschnitzel er tyskernes svar på danskernes stegt flæsk med persillesovs, og ligger allerøverst på en delt førsteplads sammen med den helt almindelige schnitzel.

En paneret jægerschnitzel med jægersovs er solid tysk bondekost. Vaskeægte mormormad. Her skal du ikke tænke på kalorier og fedtprocenter.

Jeg mener paneret jægerschnitzel med jægersovs og brasede kartofler er jo ikke hverdagskost, så dette gudemåltid skal du nyde med god samvittighed.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på jægerschnitzel

jægerschnitzel med jægersovs

Jægerschnitzel

5 fra 1 stemme
Her får du opskriften på jægerschnitzel med jægersovs og brasede kartofler, som tyskerne laver den med panering, smørstegning og krydret sovs.
Print Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenTysk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal4 personer
Skrevet afThomas

Ingredienser

Jægerschnitzel

  • 4 skinkeschnitzler - svinemørbrad eller kalveschnitzel er også meget velegnet
  • rasp
  • hvedemel
  • 1 æg - sammenpisket
  • salt og friskkværnet peber
  • smør - til stegning

Jægersovs

  • 150 g bacon - i tern
  • 1 stort løg - finthakket
  • 250 g champignon - i tynde skiver
  • 2 spsk tomatkoncentrat
  • 1 tsk paprika
  • 1 spsk hvedemel
  • 1,5 dl hvidvin - kan erstattes med vand, men giver en god smag til jægersovsen
  • 1 dl vand
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 1 tsk sukker
  • 1 bouillonterning - grøntsags- eller kalvebouillon
  • 1 dl piskefløde - eller madlavningsfløde
  • 0,5 tsk timian - tørret, eller et par kviste frisk timian
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Jægerschnitzel

  • Jeg tager udgangspunkt i svinemørbrad, da det er denne udskæring jeg oftest anvender til jægerschnitzel og wienerschnitzel. Har du købt skinkeschnitzel eller kalveschnitzel springer du bare videre til punkt 4.
  • Start med at afpudse de to svinemørbrad fri for fedt, hinder og den store sølvsene.
  • Skær svinemørbraden ud i to eller tre stykker (alt efter hvor stor en jægerschnitzel du ønsker at servere).
  • Lav et snit på langs ca. ⅔ ned gennem kødstykkerne, og vend derefter kødet om med skæresiden ned mod skærebrættet. Læg noget husholdningsfilm eller en frysepose hen over kødet, og bank det ud til et stort stykke kød med en tykkelse på 1-1½ cm. - det må ikke blive for tyndt, da kødet så bliver hurtigere tørt under stegningen. Du kan enten bruge en kødhammer eller forsigtigt med din håndrod.
  • Pisk æggene sammen i en dyb tallerken, og hæld henholdsvis mel og rasp op i to andre tallerkener.
  • Dup kødet lidt med et stykke køkkenrulle, og vend så jægerschnitzlerne i først mel, så æg og til sidst rasp. Sørg for at der kommer rasp på alle sider og kanter.
  • Læg de panerede jægerschnitzler på et skærebræt, og lad paneringen sætte sig lidt.
  • Smelt smørret og lidt rapsolie på en stor pande ved forholdsvis høj varme og lad fedtstoffet bruse af.
  • Overvej at stege jægerschnitzlerne af flere omgange på panden, da de fylder godt på en almindelig stegepande. Du kan opvarme ovnen til 100° grader og lægge de færdigstegte schnitzler i et fad tildækket med staniol, så de holder sig varme imens du steger alt kødet.
  • Brun kødet i det varme smør i 1-2 minutter på hver side, så de får en flot gylden sprød stegeskorpe.
  • Skru ned for varmen og lad dem stege videre i 1-2 minutter på hver side. Sørg for at der er godt med fedtstof på panden.
  • Læg de færdigstegte jægerschnitzler til side i et fad eller lignende.

Jægersovs

  • Opvarm lidt olie eller smør i en gryde, og steg baconternene let gyldne ved forholdsvis høj varme i 5-6 minutter.
  • Hak løget i så små tern, og skær champignonerne ud i tynde skiver efter du har skyllet og renset dem under koldt vand.
  • Hæld de finthakkede løg og champignonskiver ned i gryden til baconternene, og lad det hele stege videre i ca. 5 minutter eller til løgene er klare og lidt bløde i konsistensen.
  • Tilsæt tomatpuré og hvedemel til gryden og rør alle ingredienserne sammen.
  • Tilsæt hvidvin, vand, fløde, krydderier, sukker, hvidvinseddike og bouillonterning, og lad sovsen simre videre under låg i ca. 5-8 minutter eller til den er tyknet.
  • Smag jægersovsen til med salt og peber og tilsæt eventuelt lidt mere fløde eller vand hvis sovsen er for tyk i konsistensen.
  • Server den færdige jægersovs til de færdigstegte jægerschnitzler og brasede kartofler.

Bemærkninger

Du kan med fordel koge kartoflerne til de brasede kartofler dagen forinden og opbevare dem på køl, da du opnår det bedste stegeresultat med kolde kartofler.
Jægersovsen kan du også godt lave i forvejen, hvis du ikke vil stå med alle tingene på en gang.

Næringsindhold

Næringsindhold
Jægerschnitzel
Mængde pr. portion
Kalorier
485
% Daglig værdi*
Fedt
 
21
g
32
%
Mættet fedt
 
11
g
69
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
2
g
Enkelumættet fedt
 
6
g
Kolesterol
 
176
mg
59
%
Natrium
 
2417
mg
105
%
Kalium
 
1018
mg
29
%
Kulhydrater
 
24
g
8
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
6
g
7
%
Protein
 
49
g
98
%
Vitamin A
 
895
IU
18
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Calcium
 
71
mg
7
%
Jern
 
3
mg
17
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på tysk schnitzel er:

  • Paneret skinkechnitzel med krydret jægersovs, brasede kartofler og garniture
  • Ægte tysk bondekost og mormormad
  • Stort set det samme som wienerschnitzel, men serveres med en lækker krydret jægersovs
  • En dansk fortolkning af den tyske "Jägerschnitzel" med krydret champignonsovs
  • Forholdsvis billig aftensmad og nem tilberedning

Anvend altid rigeligt med smør til stegning

Rigeligt med smør på panden når du skal stege jægerschnitzler. Så er det sagt. Det er ganske enkelt vejen til det perfekte stegeresultat uden din panering brænder på.

Jeg kan nemt bruge en hel pakke smør, når jeg både skal stege jægerschnitzel og brasede kartofler, så vær ikke fedtet med smørret. Brødrene Price vil helt sikkert give mig ret.

Og nej - rigeligt smør på panden feder ikke mere end lidt smør. Steg schnitzlerne ved middelhøj varme, så de får en flot stegeskorpe og paneringen bliver mættet.

Start altid med at hælde lidt raps- eller solsikkeolie på panden inden du tilsætter smørret, da smørret så kan gå højere op i stegetemperatur inden det branker.

Disse kødtyper er velegnede til jægerschnitzel

Når du nu har besluttet dig for, at der skal jægerschnitzel og jægersovs på menuen, kommer vi til det store spørgsmål - "Hvilken udskæring skal jeg vælge til jægerschnitzel?".

Spørger du en tysker, vil han med statsgaranti sige skinkeschnitzel, men personligt foretrækker jeg svinemørbrad.

Det er faktisk min svigermors fortjeneste, at jeg i dag anvender svinemørbrad til både wienerschnitzel og jægerschnitzel, da hun altid har brugt denne udskæring schnitzler med eller uden panering i rasp.

Velegnede kødtyper til jægerschnitzel:

  • Skinkeschnitzel (inderlår)
  • Kalveschnitzel (tyksteg, filet eller inderlår)
  • Svinemørbrad

God fornøjelse und zum Wohl.

6 kommentarer til “Jægerschnitzel”

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Alex,
      Mange tak for din besked og interesse for opskriften på jægerschnitzel 🙂 Tysk schnitzel med brasede kartofler er altid et hit, og en af mine personlige favoritter, når der skal et stykke kød på tallerkenen. Håber du synes om resultatet og velbekomme.

      Hilsen
      Thomas

  1. Hej ! Jeg er ikke vild med tomatsmagen, jeg synes at den er for intens og for sød, og det er generelt i retter hvor der skal bruges ds. Pure ell. Pasta- hvad tænker du, at jeg kan gøre omkring dette i F.eks. din jægersovs? Selv tænkte jeg kun at bruge 1 spiseske pure, men vil det ændre noget. Det er ikke fordi der ikke må være noget smag af tomat, bare ikke så intens og sød. Jeg har samme problem med koteletter i fad, synes det hele smager af ds. tomat.

    Håber du kan give mig lidt fif 🙂

    Mvh. Charlotte

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Charlotte,
      Mange tak for din kommentar. Det er lidt en smagssag med tomatsmagen, og man kan jo altid justere smagen i forhold til mængden af tomatpuré eller tomatpasta. Du kan evt. tilføje noget æble- eller balsamicoeddike, som går ind og spiller op mod den søde tomatsmag med sin syrlige og friske smag. Du kan også tilsætte noget oksekødsbouillon - alternativt grøntsagsbouillon, og så nøjes med fx en eller to teskefulde tomatpuré.

      Håber du kan bruge mine fif til noget 🙂

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Wow en opskrift. Jeg erstattede tomatpuré med soltørrede tomater tilsat en anelse chili, som jeg stavblendede. Det var rigtigt godt.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.