Koteletter i fad. Fadkoteletter tilberedt i ovn. En elsket klassiker, som er med til at definere det danske køkken, og som jeg forbinder med hjemmelavet mormormad. Et forholdsvis simpelt måltid bestående af svinekoteletter, grøntsager, bacon og cocktailpølser, som tilberedes i et ildfast fad i ovnen. Ikke at forglemme sovsen, som indkapsler hele måltidet, og som er som skabt til ris eller hjemmelavet kartoffelmos. Det er derfor i dybeste respekt for denne yndede nationale klassiker, at jeg kaster mig ud i at lave en nyfortolkning med et twist. Koteletter i fad med whiskysauce. Det er fadkoteletter på steroider. En luksusudgave, som med sin krydrede flødesovs kan tryllebinde langt de fleste madsjæle med hang til hjemmelavet mormormad.
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Opskrift på koteletter i fad med whiskysauce
Koteletter i fad med whiskysauce er en nyfortolkning af de klassiske fadkoteletter, som er nem og velsmagende aftensmad for hele familien. Den lækre whiskysovs binder hele retten sammen, som tilfører fadretten et lækkert krydret twist. Du kan sagtens servere retten for børn, da alkoholen fordamper under tilberedningen. Det er et måltid som er nem at tilberede, og som smager helt fantastisk. Jeg vælger at servere koteletterne med ris, men hjemmelavet kartoffelmos er også meget velegnet, da tilbehøret skal kunne absorbere den lækre whiskysovs.
Rent tilberedningsmæssigt er der ikke den store forskel i forhold til de klassiske koteletter i fad. Koteletterne skal brunes og baconternene steges sprøde. Svampene og champignonerne skal svitses ved høj varme indtil de har smidt det meste af deres væske, og de øvrige grøntsager sauteres inden madlavningsfløden og de mange krydderier tilsættes. Smag sovsen til og hæld whiskysovsen ovenpå koteletterne i fadet. Voila.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad i fad med pikant flødesovs
Denne opskrift på koteletter i fad med whiskysauce er:
- Klassiske koteletter i fad i nyfortolket luksusudgave
- Spækket med smag, saftige koteletter og masser af grøntsager
- Velegnet som luksus-hverdagsmad eller lækker gæstemad i weekenden
- Nem at tilberede i en stor pande eller gryde, og så en tur i ovnen i et ildfast fad
- Med en mundvandsdrivende lækker whisky-flødesovs
Disse ingredienser skal du bruge:
- Koteletter af gris uden ben
- Bacontern
- Svampe- og champignoner (eller en af delene)
- Løg
- Hvidløg
- Rød peberfrugt
- Forårsløg
- Tomatpuré
- Madlavningsfløde
- Grøntsagsbouillonterning
- Whisky
- Mild paprika
- Røget paprika
- Cayennepeber (kan undlades)
- Æbleeddike
- Rørsukker
- Muskatnød
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld
Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet whiskysauce
Mormorsovs med et twist af whisky
Alkohol kan løfte mange måltider til nye højder rent smagsmæssigt, og whisky er ingen undtagelse. Den gyldenbrune drik tilføjer masser af smag og dybde til maden, og tilfører samtidig smagsnoter af malt, røg og salt, som kun bliver større med whiskyens alder og ikke mindst whisky-typen. Den perfekte madlavnings-whisky behøver ikke koste en formue, og det vil være synd at bekoste en meget dyr whisky til madlavningen, da den skal nydes i sin rene udgave. Mange kokke sammenligner det at bruge whisky med det at bruge salt, da det får smagen frem i alle de øvrige ingredienser i retten. Under tilberedningen koncentrerer fordampningen af alkoholen bygmalten, og sukkeret i spiritussen bliver karamelliseret.
Bourbon har en tendens til at være sød, og vil tilføre retten en varieret smag af karamel, vanilje og nødder. Skotsk whisky eller bare "Scotch" er røget i smagen, og tilfører måltidet lejrbålsstemning af røg, som jeg tænker kan sammenlignes lidt med røget paprika. Personligt kan jeg godt lide den lidt røgede smag i retten, som komplimenterer de øvrige krydderier og ikke mindst tomatpuréen. Mængden af whisky i retten er et temperamentsspørgsmål, men smag sovsen til og find den rette smag.
God fornøjelse.
Ingredients
- 4 koteletter af gris uden ben
- 200 gr. bacontern, sprødstegte
- 500 gr. svampe- og champignoner, skåret i kvarte stykker
- 2 løg, skåret i tynde både
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 1 rød peberfrugt, skåret i rustikke mundrette stykker
- 2-3 forårsløg, skåret i tynde skiver
- 140 gr. tomatpuré
- 5 dl. madlavningsfløde
- 1 dl. kogende vand og 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 dl. whisky
- 1 spsk. mild paprika
- 0,5 tsk. røget paprika
- 0,25 tsk. cayennepeber (kan undlades)
- 2 spsk. æbleeddike (alternativt et par spiseskefulde gastrik)
- 1 spsk. rørsukker
- Lidt friskrevet muskatnød
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Steg baconternene sprøde i en stor gryde, og læg de færdigstegte bacontern op i en skål.
- Steg koteletterne ved forholdsvis høj varme i et par minutter på hver side i det resterende fedtstof fra baconternene, og krydre kødet med salt og friskkværnet peber. Læg de brunede koteletter over i det ildfaste fad. Koteletterne skal brunes, og ikke gennemsteges, da de bliver stegt færdige i ovnen.
- Svits svampene og champignonerne ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 4-5 minutter, eller til de har smidt det meste af deres væske. Læg champignonerne og svampene over i det ildfaste fad ovenpå koteletterne.
- Hæld lidt mere olie ned i gryden, som du lige har svitset champignonerne i, og sauter løg, hvidløg, peberfrugt og forårsløg i 2-3 minutter ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
- Vend madlavningsfløde, grøntsagsbouillon, whisky, tomatpuré, mild paprika, røget paprika, muskatnød, cayennepeber, salt, friskkærnet peber, æbleeddike og rørsukker ned i gryden til alle grøntsagerne, og bring det hele i kog under jævnlig omrøring. Smag whiskysovsen til med salt, friskkværnet peber og evt. mere æbleeddike og sukker.
- Fordel whiskysovsen i det ildfaste fad ovenpå de brunede koteletter, og sæt fadet i ovnen i ca. 25-30 minutter.
- Imens retten er i ovnen, kan du tilberede tilbehøret som fx kan være ris, bulgur eller kartoffelmos.
- Velbekomme.
Notes
Æbleeddike og rørsukker tilfører retten sødme og syre, som giver en god dybde og balance. Du kan også bruge gastrik, som er deen ultimative smagsforstærker til justering af din sovs, gryderet, suppe eller simreret. Koteletter i fad med whiskysovs er fryseegnet i op til tre måneder, og kan holde sig frisk på køl i minimum et par dage. Du kan også bruge andre grøntsager som fx gulerod, squash, broccoli og selleri.