Annonce
Braiserede svinekæber

Kød så mørt som blødt smør, og efter min mening noget af det lækreste kød du kan komme i nærheden af. Jeg taler selvfølgelig om braiserede svinekæber, som er den lækreste simreret du kan opstøve nord for Alperne. Tidligere en glemt og overset udskæring på grisen. I dag en yderst populær spise i de danske køkkener og på landets restauranter. Svinekæber er kort og godt en fantastisk udskæring, som indenfor de seneste år har tryllebundet mange danskere. Det er mormormad på steroider. Den ultimative gæstemad. Opulent hverdagsmad. Wellness for sjæl og smagsløg. Smørmøre kødstykker, som nærmest smelter på tungen.

Min opskrift på svinekæber har jeg valgt at braisere i en mørk øl og ufiltreret æblemost, men du kan også sagtens braisere i fx rødvin og hvidvin – det færdige resultat er bare et helt andet rent smagsmæssigt, men kødet bliver stadigvæk mørt som smør. Braiserede svinekæber er en af mine personlige favoritter, og et stensikkert hit som gæstemad, der kan tilberedes inden gæsterne ankommer. Svinekæber er simremad, som kræver lidt tålmodighed og langtidstilberedning på minimum et par timer. Belønningen kommer tifoldig tilbage i form af mundvandsdrivende lækre kødstykker, og en uforglemmelig sovs, som sender dig i den syvende madhimmel.

Prøv lige at se opskriften på: Fanøgryde

Denne opskrift på braiserede svinekæber er:

  • Den ultimative opskrift på braiserede svinekæber i øl og æblemost
  • En gudespise, som fluks sender dig i den syvende madhimmel
  • En utrolig nem og velsmagende simreret, som stort set passer sig selv under tilberedningen
  • Det lækreste kød du kan komme i nærheden af, og som kan tygges med øjenbrynene

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svinekæber
  • Gulerødder
  • Knoldselleri
  • Løg
  • Hvidløg
  • Mørk øl (fx stout, brown ale og porter)
  • Oksebouillon
  • Æblemost
  • Timiankviste
  • Laurbærblade
  • Smør eller olie

Prøv lige at se opskriften på: Paprikagryde

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Svinekæber pudset fri for sener
Svinekæber stammer fra grisens kæber, og er en stor tyggemuskel ved kæbeleddet, som grisen bruger til at tygge med. Svinekæber benævnes også svinekæbeklumper, og er et hårdt kødstykke, som efter et par timers tilberedning kan forvandles til det møreste kød. Du skal pudse kæberne fri for den store sølvsene på begge sider af kødet, og hvis du køber kødet hos slagteren, kan du garanteret få vedkommende til at afpudse kødstykkerne.

Braiserede svinekæber med øl
Server de braiserede svinekæber med hjemmelavet kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter skåret i små tern. Rodfrugterne skal bare skrælles og skæres i små tern, og herefter vendes i lidt olivenolie på en bageplade beklædt med bagepapir. Krydre rodfrugterne med salt og friskkværnet peber, og bag dem møre i en forvarmet ovn på 200° varmluft i ca. 20 minutter.

Kan man fryse fløde?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Læs her hvordan.

Prøv lige at se opskriften på: Forloren hare

Opskrift på braiserede svinekæber

Svinekæber kan tilberedes på mange måder, og du kan braisere kødet i både hvidvin, rødvin, øl, bouillon og æblemost. Jeg sværger mest til braiserede svinekæber med øl og æblemost, som virkelig tilfører kødet og sovsen en fantastisk smag. Den ufiltrerede æblemost tilfører sødme og syre, og den mørke øl giver en dyb og intens smag, som forplanter sig i kødet og ikke mindst kogelagen, som efterfølgende reduceres til en uforglemmelig sovs. Tilberedningen kræver ikke det store gastronomiske kørekort, og det sværeste er afpudsningen af svinekæberne, som kræver en skarp kniv og en rolig hånd. Køber du kødet hos slagteren, kan du nok overtale ham til at pudse kæberne for dig, men det er altså ikke så svært, når du først kommer i gang med afpudsningen. Resten af tilberedningen er ren hygge, og retten passer stort set sig selv på komfuret, hvor den bare skal stå og småsimre i et par timer.

God fornøjelse.

Braiserede svinekæber

Braiserede svinekæber

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 331 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 12 svinekæber, afpudset for fedt, sener og hinder
  • 3 store gulerødder, skrællet og skåret i store rustikke stykker
  • 250-300 gr. knoldselleri, skrællet og skåret i rustikke mundrette stykker
  • 2 løg, pillet og skåret i tykke både
  • 4 fed hvidløg
  • 5 dl. mørk øl (fx stout, brown ale og porter)
  • 4 dl. oksebouillon
  • 3 dl. æblemost (ufiltreret æblemost)
  • 3-4 kviste timian
  • 3 laurbærblade
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Smør til stegning (rapsolie kan også anvendes)
  • Grofthakket persille til pynt

Sovs:

  • Reduceret fond fra svinekæberne
  • 1,25 dl. piskefløde
  • Madlavningskulør
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. lidt majsstivelse opløst i koldt vand til jævning af sovsen

Kartoffelmos:

  • 1,2 kg. bagekartofler, skrællet og skåret i rustikke tern
  • 1 dl. kogevand fra kartoflerne (mælk eller madlavningsfløde kan også anvendes)
  • 150 gr. smør
  • Salt

Forslag til tilbehør:

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Puds svinekæberne fri for sølvsenen og hinder. Det er vigtigt, at du fjerner den store hvide sølvsene på begge sider af kæberne, da det ellers vil få svinekæberne til at krølle sammen under tilberedningen.
  2. Skræl gulerødder og knoldselleri og skær dem i rustikke mundrette stykker.
  3. Pil løg og hvidløg, og skær løgene ud i tykke både.
  4. Opvarm lidt olie eller smør i en stor gryde, og brun svinekæberne ved høj varme i et par minutter på hver side, eller til de har fået en gylden stegeskorpe. Læg de brunede svinekæber over på en tallerken.
  5. Sauter gulerødder, knoldselleri, løg og hvidløg i det resterende fedtstof fra svinekæberne i gryden, og tilsæt evt. lidt mere smør eller olie. Steg løgene klare og bløde i ca. 5 minutter, eller til grøntsagerne begynder at få en lys stegeskorpe.
  6. Læg de brunede svinekæber tilbage i gryden til grøntsagerne, og tilsæt øl, oksebouillon, æblemost, timiankviste og laurbærblade.
  7. Læg låg på gryden og lad nu retten småsimre ved svag varme i ca. 2 timer. Byt lidt rundt på kæberne undervejs, så alle kødstykkerne får lige meget varme. Kontroller om svinekæberne er møre efter de 2 timer, og læg de møre kæber op i et ildfast fad sammen med grøntsagerne. Du kan også vælge at kassere de udkogte grøntsager, men de har en fantastisk smag. Læg alufolie over det ildfaste fad, og sæt fadet ind i en forvarmet ovn på 80° grader varmluft.
  8. Si kogelagen gennem en sigte ned i en røreskål, og hæld lagen tilbage i gryden. Kog lagen godt igennem uden låg ved høj varme (9 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) indtil væsken er reduceret til en god kraftig fond (en stor del af vandet i kogelagen skal kort og godt fordampe, så du står tilbage med en kraftig fond).
  9. Tilsæt lidt madkulør og piskefløde, og jævn sovsen med lidt majsstivelse opløst i koldt vand. Smag sovsen til med salt og friskkværnet peber.
  10. Læg svinekæberne tilbage i sovsen, og varm svinekæberne godt igennem.
  11. Server de braiserede svinekæber i en skål eller fad sammen med kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter i tern. Top svinekæberne med lidt grofthakket persille.
  12. Velbekomme.

Kartoffelmos:

  1. Skræl kartoflerne og skær dem i rustikke stykker.
  2. Læg kartoflerne ned i en gryde, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20-25 minutter, eller til kartoflerne er helt møre.
  3. Hæld vandet fra kartoflerne, og tilsæt smør og lidt af kogevandet. Læg låg på gryden og lad smørret smelte inden du begynder at mose kartoflerne med en kartoffelpresser.
  4. Mos eller pisk (med en håndmixer) forsigtigt kartoflerne til en cremet og luftig kartoffelmos, og smag kartoffelmosen til med salt. Tilsæt evt. lidt mere væske eller smør indtil kartoffelmosen har den ønskede konsistens.

Yderligere kommentarer

Beregn tre svinekæber per person, hvilket svarer til ca. 300 gr. reelt kød efter tilberedningen. Det er min erfaring, at folk spiser mere kød når de sætter tænderne i braiserede svinekæber. Server svinekæberne med hjemmelavet kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter skåret i små tern. Rodfrugterne skal bare skrælles og skæres i små tern, og herefter vendes i lidt olivenolie på en bageplade beklædt med bagepapir. Krydre rodfrugterne med salt og friskkværnet peber, og bag dem møre i en forvarmet ovn på 200° varmluft i ca. 20 minutter. Du kan også servere smørstegte kartofler eller ris til svinekæberne.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner