Forside » Svinekød » Braiserede svinekæber

Braiserede svinekæber

braisereede svinekæber

Få opskriften på møre og smagfulde braiserede svinekæber med øl. Lær hvordan du tilbereder denne velkendte klassiker.

Kød så mørt som blødt smør, og efter min mening noget af det lækreste kød du kan komme i nærheden af. Jeg taler selvfølgelig om braiserede svinekæber, som er den lækreste simreret du kan opstøve nord for Alperne.

Tidligere en glemt og overset udskæring på grisen. I dag en yderst populær spise i de danske køkkener og på landets restauranter.

Svinekæber er kort og godt en fantastisk udskæring, som indenfor de seneste år har tryllebundet mange danskere. Den ultimative gæstemad. Opulent hverdagsmad. Wellness for sjæl og smagsløg. Smørmøre kødstykker, som nærmest smelter på tungen.

Min opskrift på svinekæber har jeg valgt at braisere i en mørk øl og ufiltreret æblemost, men du kan også sagtens braisere i fx rødvin og hvidvin - det færdige resultat er bare et helt andet rent smagsmæssigt, men kødet bliver stadigvæk mørt som smør.

Braiserede svinekæber er en af mine personlige favoritter, og et stensikkert hit som gæstemad, der kan tilberedes inden gæsterne ankommer.

Svinekæber er simremad, som kræver lidt tålmodighed og langtidstilberedning på minimum et par timer.

Belønningen kommer tifoldig tilbage i form af lækre kødstykker, og en uforglemmelig sovs, som sender dig i den syvende madhimmel.

Se også de dejlige opskrifter på:

Opskrift på braiserede svinekæber

braisereede svinekæber

Braiserede svinekæber

5 fra 1 stemme
Få opskriften på møre og smagfulde braiserede svinekæber med øl. Lær hvordan du tilbereder denne velkendte klassiker.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid2 timer 30 minutter
Samlet tid3 timer
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 12 svinekæber - afpudset for fedt, sener og hinder
  • 3 store gulerødder - skrællet og skåret i store rustikke stykker
  • 300 g knoldselleri - skrællet og skåret i rustikke mundrette stykker
  • 2 løg - pillet og skåret i tykke både
  • 4 fed hvidløg
  • 5 dl øl - mørk, fx stout, brown ale og porter
  • 4 dl oksebouillon
  • 3 dl æblemost - ufiltreret æblemost
  • 4 kviste timian
  • 3 laurbærblade
  • salt og friskkværnet peber
  • smør - til stegning, rapsolie kan også anvendes
  • 1 håndfuld persille - hakket, til pynt

Sovs til svinekæber

  • fond - reduceret fond fra svinekæberne
  • 1,25 dl piskefløde
  • madlavningskulør
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk majsstivelse - opløst i koldt vand til jævning af sovsen

Kartoffelmos

  • 1,2 kg bagekartofler - skrællet og skåret i rustikke tern
  • 1 dl kogevand - fra kartoflerne, mælk eller madlavningsfløde kan også anvendes
  • 150 gr smør
  • salt

Sådan gør du

  • Puds svinekæberne fri for sølvsenen og hinder. Det er vigtigt, at du fjerner den store hvide sølvsene på begge sider af kæberne, da det ellers vil få svinekæberne til at krølle sammen under tilberedningen.
  • Skræl gulerødder og knoldselleri og skær dem i rustikke mundrette stykker.
  • Pil løg og hvidløg, og skær løgene ud i tykke både.
  • Opvarm lidt olie eller smør i en stor gryde, og brun svinekæberne ved høj varme i et par minutter på hver side, eller til de har fået en gylden stegeskorpe. Læg de brunede svinekæber over på en tallerken.
  • Sauter gulerødder, knoldselleri, løg og hvidløg i det resterende fedtstof fra svinekæberne i gryden, og tilsæt evt. lidt mere smør eller olie. Steg løgene klare og bløde i ca. 5 minutter, eller til grøntsagerne begynder at få en lys stegeskorpe.
  • Læg de brunede svinekæber tilbage i gryden til grøntsagerne, og tilsæt øl, oksebouillon, æblemost, timiankviste og laurbærblade.
  • Læg låg på gryden og lad nu retten småsimre ved svag varme i ca. 2 timer. Byt lidt rundt på kæberne undervejs, så alle kødstykkerne får lige meget varme. Kontroller om svinekæberne er møre efter de 2 timer, og læg de møre kæber op i et ildfast fad sammen med grøntsagerne. Du kan også vælge at kassere de udkogte grøntsager, men de har en fantastisk smag. Læg alufolie over det ildfaste fad, og sæt fadet ind i en forvarmet ovn på 80° grader varmluft.
  • Si kogelagen gennem en sigte ned i en røreskål, og hæld lagen tilbage i gryden. Kog lagen godt igennem uden låg ved høj varme (9 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) indtil væsken er reduceret til en god kraftig fond (en stor del af vandet i kogelagen skal kort og godt fordampe, så du står tilbage med en kraftig fond).
  • Tilsæt lidt madkulør og piskefløde, og jævn sovsen med lidt majsstivelse opløst i koldt vand. Smag sovsen til med salt og friskkværnet peber.
  • Læg svinekæberne tilbage i sovsen, og varm svinekæberne godt igennem.
  • Server de braiserede svinekæber i en skål eller fad sammen med kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter i tern. Top svinekæberne med lidt grofthakket persille.

Kartoffelmos

  • Skræl kartoflerne og skær dem i rustikke stykker.
  • Læg kartoflerne ned i en gryde, og kog dem møre i usaltet vand i ca. 20-25 minutter, eller til kartoflerne er helt møre.
  • Hæld vandet fra kartoflerne, og tilsæt smør og lidt af kogevandet. Læg låg på gryden og lad smørret smelte inden du begynder at mose kartoflerne med en kartoffelpresser.
  • Mos eller pisk (med en håndmixer) forsigtigt kartoflerne til en cremet og luftig kartoffelmos, og smag kartoffelmosen til med salt. Tilsæt evt. lidt mere væske eller smør indtil kartoffelmosen har den ønskede konsistens.

Noter

Beregn tre svinekæber per person, hvilket svarer til ca. 300 gr. reelt kød efter tilberedningen. Det er min erfaring, at folk spiser mere kød når de sætter tænderne i braiserede svinekæber.
Server svinekæberne med hjemmelavet kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter skåret i små tern.
Rodfrugterne skal bare skrælles og skæres i små tern, og herefter vendes i lidt olivenolie på en bageplade beklædt med bagepapir.
Krydre rodfrugterne med salt og friskkværnet peber, og bag dem møre i en forvarmet ovn på 200 varmluft i ca. 20 minutter.
Du kan også servere smørstegte kartofler eller ris til svinekæberne.

Næringsindhold

Næringsindhold
Braiserede svinekæber
Mængde pr. portion
Kalorier
1273
% Daglig værdi*
Fedt
 
82
g
126
%
Mættet fedt
 
42
g
263
%
Transfedt
 
1
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
28
g
Kolesterol
 
249
mg
83
%
Natrium
 
1677
mg
73
%
Kalium
 
2391
mg
68
%
Kulhydrater
 
88
g
29
%
Kostfibre
 
11
g
46
%
Sukker
 
16
g
18
%
Protein
 
40
g
80
%
Vitamin A
 
10635
IU
213
%
Vitamin C
 
77
mg
93
%
Calcium
 
170
mg
17
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på grydestegte svinekæber er:

  • Den ultimative opskrift på braiserede svinekæber i øl og æblemost
  • En gudespise, som fluks sender dig i den syvende madhimmel
  • En utrolig nem og velsmagende simreret, som stort set passer sig selv under tilberedningen
  • Det lækreste kød du kan komme i nærheden af, og som kan tygges med øjenbrynene
Svinekæber pudset fri for sener
Svinekæber stammer fra grisens kæber, og er en stor tyggemuskel ved kæbeleddet, som grisen bruger til at tygge med. Svinekæber benævnes også svinekæbeklumper, og er et hårdt kødstykke, som efter et par timers tilberedning kan forvandles til det møreste kød. Du skal pudse kæberne fri for den store sølvsene på begge sider af kødet, og hvis du køber kødet hos slagteren, kan du garanteret få vedkommende til at afpudse kødstykkerne.
Braiserede svinekæber med øl
Server de braiserede svinekæber med hjemmelavet kartoffelmos og ovnbagte rodfrugter skåret i små tern. Rodfrugterne skal bare skrælles og skæres i små tern, og herefter vendes i lidt olivenolie på en bageplade beklædt med bagepapir. Krydre rodfrugterne med salt og friskkværnet peber, og bag dem møre i en forvarmet ovn på 200° varmluft i ca. 20 minutter.

Tilberedning af svinekæber

Svinekæber kan tilberedes på mange måder, og du kan braisere kødet i både hvidvin, rødvin, øl, bouillon og æblemost.

Jeg sværger mest til braiserede svinekæber med øl og æblemost, som virkelig tilfører kødet og sovsen en fantastisk smag.

Den ufiltrerede æblemost tilfører sødme og syre, og den mørke øl giver en dyb og intens smag, som forplanter sig i kødet og ikke mindst kogelagen, som efterfølgende reduceres til en uforglemmelig sovs.

Tilberedningen kræver ikke det store gastronomiske kørekort, og det sværeste er afpudsningen af svinekæberne, som kræver en skarp kniv og en rolig hånd.

Køber du kødet hos slagteren, kan du nok overtale ham til at pudse kæberne for dig, men det er altså ikke så svært, når du først kommer i gang med afpudsningen.

Resten af tilberedningen er ren hygge, og retten passer stort set sig selv på komfuret, hvor den bare skal stå og simre i et par timer.

1 kommentar til “Braiserede svinekæber”

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.