Forside » Bageskole » Omregn måleenheder for ingredienser

Omregn måleenheder for ingredienser

Omregn måleenheder for fødevarer

Tager jeg meget fejl hvis jeg antager, at du går op i madlavning? Så er vi to, og velkommen i klubben. Som madblogger søger jeg inspiration i både trykte kogebøger og madblogs på nettet - både i ind- og udland. Du har garanteret også søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen "cup" for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Det og meget andet finder du i min nedenstående guide.

Prøv lige at se opskriften på: Så længe kan din mad holde sig på køl og i fryseren

Forkortelser og måleenheder

Kæden hopper helt af for mit vedkommende, hvis jeg skal til at omregne cups og Fahrenheit-grader til deciliter og Celsius-grader, men det har jeg nu forsøgt at sætte lidt i system, og har derfor lavet denne side med omregning af måleenheder for fødevarer samt diverse forkortelser, som jeg også anvender i mine opskrifter her på bloggen. Jeg har forsøgt at samle en oversigt over de mest almindelige fødevarer og måleenheder for disse, og vil løbende udbygge denne oversigt i takt med at nye fødevarer dukker op i min søgen efter ny madinspiration.

Kender du til flere forkortelser og måleenheder for specifikke ingredienser, er du meget velkommen til at smide mig en kommentar længere nede på siden.

Enhed Forkortelse Omregning
Knivspids knsp. 1 knivspids = 0,25 ml.
Teske tsk. 1 teske = 5 ml.
Spiseske spsk. 1 spsk. = 15 ml.
Liter ltr. 1 ltr. = 10 dl.
Deciliter dl. 1 dl. = 0,1 ltr.
Kilogram kg. 1 kg. = 1000 gr.
Gram gr. 1000 gr. = 1 kg.

1 pund (lb/lbs): 453 gram
1 ounze eller fluid ounze: 28 gram eller 29,5 milliliter
1 cup: 2,5 deciliter
1 gallon (ga): Ca. 3,8 liter
1 quart (qt): Ca. 1 liter
1 pint: Ca. 0,5 liter
1 pinch: 1 knivspids
1 tbs.: 1 spiseskefuld
1 teasp.: 1 teskefuld

Sukker: 85 gram
Flormelis: 50 gram
Brun farin: 60 gram
Perlesukker: 80 gram
Sirup: 140 gram
Honning (flydende): 140 gram
Olie: 90 gram
Hvedemel: 55-60 gram
Fuldkornshvedemel: 60-65 gram
Tipo 00 hvedemel: 60 gram
Grahamsmel: 55-60 gram
Knækkede rugkerner: 50-55 gram
Knækkede hvedekerner: 50-55 gram
Solsikkekerner: 50 gram
Sesamfrø: 50-55 gram
Hvedeklid: 25-30 gram
Byggryn (fine): 50-55 gram
Kokosmel: 35 gram
Kokosolie: 90 gram
Havregryn: 30 gram
Kakaopulver: 45 gram
Hele hasselnødder: 60 gram
Finthakkede hasselnødder: 50 gram
Hele mandler: 60 gram
Finthakkede mandler: 100 gram
Valnøddekerner: 40 gram
Cashewnødder: 60 gram
Dadler: 60 gram
Rosiner: 60 gram
Smør (fast): 100 gram
Smør (flydende): 90 gram
Ris: 80 gram
Rismel: 65 gram
Kartoffelmel: 75 gram
Majsstivelse (fx Maizena): 60 gram
Rasp: 50 gram
Revet ost (fx mozzarella): 50 gram
Majsstivelse (fx Maizena): 60 gram
Salt (fint): 120 gram
Salt (groft): 80 gram
Æg (hele): 2 stk.
Æggehvide: 3 stk.
Æggeblomme: 5-6 stk.
Mayonnaise: 100 gram

Sukker: 200 gram
Flormelis: 120 gram
Brun farin: 195 gram
Perlesukker: 227 gram
Sirup: 312 gram
Honning (flydende): 336 gram
Olie: 217 gram
Hvedemel: 125 gram
Fuldkornshvedemel: 113 gram
Tipo 00 hvedemel: 127 gram
Grahamsmel: 142 gram
Knækkede rugkerner: 169 gram
Knækkede hvedekerner: 190 gram
Solsikkekerner: 133 gram
Sesamfrø: 140 gram
Hvedeklid: 83 gram
Byggryn (fine): 189 gram
Kokosmel: 123 gram
Kokosolie: 219 gram
Havregryn: 80 gram
Kakaopulver: 100 gram
Hele hasselnødder: 130 gram
Finthakkede hasselnødder: 150 gram
Hele mandler: 145 gram
Finthakkede mandler: 108 gram
Valnøddekerner: 120 gram
Cashewnødder: 150 gram
Dadler: 60 gram
Rosiner: 159 gram
Smør (fast): 225 gram
Smør (flydende): 227 gram
Ris: 225 gram
Rismel: 160 gram
Kartoffelmel: 160 gram
Majsstivelse (fx Maizena): 120 gram
Rasp: 100 gram
Revet ost (fx mozzarella): 225 gram
Salt (fint): 273 gram
Salt (groft): 220 gram
Æg (hele): 6 stk.
Æggehvide: 10-12 stk.
Æggeblomme: 12-14 stk.

Ingrediens 1 spsk. 1 tsk.
Sukker 15 gram 5 gram
Flormelis 8 gram 3 gram
Brun farin 9-10 gram 3 gram
Perlesukker 12 gram 4 gram
Sirup 20 gram 7-8 gram
Hvedemel 10 gram 3 gram
Fuldkornsmel 10 gram 3 gram
Grahamsmel 10 gram 3 gram
Kakao 7 gram 2,5 gram
Kokosmel 5 gram 2 gram
Honning 20 gram 7 gram
Olie 14 gram 5 gram
Smør (flydende) 15 gram 6 gram
Smør (fast) 14 gram 5 gram
Mayonnaise 15 gram 6 gram
Rismel 10 gram 3 gram
Salt (fint) 20 gram 7 gram
Salt (groft) 13 gram 4 gram
Bagepulver 15 gram 5 gram
Natron 15 gram 5 gram

Hvis du nemt vil konvertere Fahrenheit til Celsius, skal du følge denne simple tommelfingerregel: start med at trække 30 fra temperaturen angivet i Fahrenheit, og divider derefter tallet med 1,8 for at få temperaturen i Celsius. Fx 450 Fahrenheit grader minus 30 divideret med 1,8 er lig med 233° grader Celsius. En temperaturforskel på 1° grad Celsius svarer til en temperaturforskel på 1,8° Fahrenheit. Denne simple tommelfingerregel er nem at huske, og er rigelig præcis til at du vil lykkedes med din madlavning.
Fahrenheit Celsius
450°-475° 233°-246° grader
400°-425° 204°-218° grader
350°-375° 176°-190° grader
300°-325° 148°-162° grader

2 kommentarer til “Omregn måleenheder for ingredienser”

  1. Pernille Langvad

    Hej Thomas.
    Jeg kom ind på din side, hvor du skriver om omregning af måleenheder. Måske kan du hjælpe mig i en lidt anden sag, men dog i samme boldgade.
    Hvis jeg har en bageopskrift til f.eks. rugbrød og der er rigtig mange forskellige kerner i, men jeg gerne vil have færre kerner i dejen, skal jeg så hælde mere rugmel i??
    Jeg har ledt med lys og lygte på Internettet, hvor der er et svar på, hvad der sker, hvis man vil have flere eller færre kerne i den respektive opskrift. Men uden held.
    Kan du svare på det?
    Venlig hilsen
    Pernille

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Pernille,
      Mange tak for dit relevante spørgsmål og feedback på min blog 😊 Som tommelfingerregel kan man erstatte kerner med mel eller omvendt i forholdet 1:1 - dog skal du tilsætte melet løbende og holde øje med dejens konsistens. Det samme gælder kerner som erstatning for mel. Jo flere kerner som erstatning for mel, giver en mere tæt og kompakt dej og omvendt med mere mel end kerner. Igen - tilsæt løbende og vurder dejens konsistens 😊

      God bagelyst.

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *