Jeg kommer helt uvilkårligt til at tænke på 'Kejserens nye klæder', når snakken falder på airfryer. Er en airfryer en sand revolution indenfor køkkenapparater, og kan denne varmluft-frituregryde afløse den traditionelle ovn i køkkenet? Ja, for den sags skyld reducere strømforbruget i hjemmet, som mange forbrugere drømmer om, når de anskaffer sig en airfryer.
Er det virkelig billigere at bruge en aiffryer i forhold til en almindelig ovn? Det spørgsmål burde mange stille sig selv, inden man går ud og investerer i en airfryer. Det har Forbrugerrådet valgt at sætte fokus på, der i bladet Tænk nu belyser strømforbruget - og dermed omkostningerne ved at lave mad i en airfryer sammenlignet med andre metoder.
Spoileralert - du skal lave rigtig mange grillkyllinger, før din airfryer har tjent sig hjem. Faktisk hele 1.200 af slagsen, før den lille varmluftsovn har tjent sig hjem (med udgangspunkt i en airfryer til 1.000 kr.). Der er altså tale om en minimal besparelse ved at tilberede sin mad i en airfryer, hvilket er forbundet med en masse forbehold, som jeg vil berøre senere i artiklen.
Stigende elpriser skaber fokus på strømforbruget i hjemmet
Elprisernes himmelflugt gennem det seneste år har skabt øget fokus på strømslugerne i de danske hjem. Mange af hjemmets store strømslugere som ovne, komfurer, vaskemaskiner og tørretumblere tegner sig for langt størstedelen af det samlede elforbrug, som typisk foregår i tidsrummet 17-21, hvor de fleste familier laver mad og vasker tøj. Af selvsamme årsag har mange danske forbrugere ændret deres madlavningsvaner i håbet om at kunne reducere deres strømforbrug.
Det skitserede energiforbrug for de pågældende tilberedningsmetoder tager udgangspunkt i en specifik model, og gælder ikke alle typer af apparater. Prisen per kilowatttime tager udgangspunkt i en estimeret pris på 5,50 kr. på elbørsen Nord Pool i september måned 2022 ekskusiv afgifter og forhøjede nettariffer i tidsrummet 17.00-20.00. I testen tilberedes en hel kylling på 1.300 gram, og der er alene fokus på strømforbruget - ikke om der fx opnås sprødt kyllingeskind. Kilde: FORBRUGERRÅDET tænk
TILBEREDNING | FORBRUG | PRIS |
Varmluftovn | 0,79kWh | 4,35 kr. |
Airfryer | 0,64 kWh | 3,52 kr. |
Stegt i gryde | 0,50 kWh | 2,75 kr. |
Mikroovn | 0,29 kWh | 1,60 kr. |
Strømbesparelse ved tilberedning i airfryer vs. varmluftovn
Varmluftovnen er i testen den største strømsluger med et forbrug på 0,79 kWh. Kyllingen bliver sat ind i den kolde varmluftovn, som er sat på 200° grader, og ovnen var i alt tændt i en time. Tilberedningstiden i airfryeren er på 40 minutter, og for at kyllingen kunne være i den pågældende airfryer, måtte kyllingen halveres i to halve kyllinger. Energiforbruget i airfryeren var på 0,64 kWh, hvilket kun gav en besparelse på 0,15 kWh i forhold til varmluftovnen.
En airfryer kan ikke revolutionere dit elforbrug
Det er at stikke folk blår i øjnene, når den ene airfryer-reklame efter den anden lover besparelser på strømregningen. Besparelsen ved at tilberede familiens mad i en airfryer er meget lille, og er den næststørste strømsluger af de afprøvede metoder i testen, som er udarbejdet af FORBRUGERRÅDET tænk. Markedsføringen af de små frituregryder på varmluft er i min optik misvisende, da den reelle besparelse er forsvindende lille - ikke mindst hvis du står og skal ud at købe en airfryer.
Et andet vigtigt parameter er kapaciteten i en airfryer, hvor man selv med de største modeller kommer til kort, hvis man skal lave mad til mere end 2-3 personer af gangen. Er man en sammenbragt familie med 4-6 personer i husstanden, bliver airfryeren et dyrere alternativ til den traditionelle ovn, hvis man skal tilberede aftensmaden af flere omgange.
Kortere tilberedningstid og lækker stegeskorpe
En airfryer kan ikke revolutionere dit strømforbrug, men så er den fandes god til at frittere maden med varmluft. Luften i en airfryer cirkulerer betydeligt hurtigere end i de fleste varmluftsovne, hvilket er med til at reducere tilbedredningstiden. Den kortere tilberedningstid resulterer i et lavere strømforbrug, men i bund og grund er det minimalt, hvor meget du sparer på elregningen.
Der er mange gode ting at sige om en airfryer, som fritterer maden med varmluft uden brug af overdrevet olie som i en traditionel frituregryde. Maden i en airfryer får en virkelig lækker stegeskorpe, samtidig med at saften indeni bevares. Tilberedningstiden er oftest betydeligt kortere i en airfryer sammenlignet med en varmluftovn, hvilket kan være en fordel i en travl hverdag, hvor der hugtigt skal mad på bordet. Det er disse fordele ved en airfryer, der skal være det primære købsargument, og ikke den minimale besparelse på elregningen.
Det største minus ved en airfryer
En meget vigtig detalje er uden tvivl kapaciteten i en airfryer. Du kan i grove træk kun tilberede en ting af gangen i en airfryer - fx en hel kylling eller en lille flæskesteg, hvorimod du i en ovn har mulighed for at tilberede flere ting samtidig - uden at strømforbruget bliver større. Det er her den traditionelle ovn i sidste ende slår airfryeren med længder, når det kommer til volumen, og mængden af ting man kan tilberede i ovnen samtidig.
I min verden er det ikke enten eller, men både og. Farvel til de traditionelle frituregryder og mikroovne, og goddag til den recolutionerende airfryer-teknologi. Jeg er rigtig glad for at lave mad (surprise), og kan den dag i dag ikke undvære min airfryer. Jeg har brug for både en airfryer og en traditionel ovn i min hverdag.
FORDELE | ULEMPER |
Kortere tilberedningstid | Endnu et apparat som fylder i køkkenet |
Mindre fedt i maden | Anskaffelsespris |
Sprød stegeskorpe | Minimal strømbesparelse vs. traditionel ovn |
Ingredienserne bevarer saftigheden | Begrænset kapacitet |
Automatisk nedlukningsfunktion | Kan ikke tilberede flere ting af gangen |
Konklusion
Der er rigtig mange gode ting at sige om en airfryer. Ikke mindst den kortere tilberedningstid, mindre forbrug af fedt og måske endnu vigtigere - den sprøde fritterede stegeskorpe. Argumentet skal derfor ikke være "spar tid og penge med en airfryer", men bare tid. Den minimale strømbesparelse, og ikke mindst anskaffelsesprisen på en airfryer gør, at du skal lave rigtig meget mad før strømbesparelsen har tjent sig hjem i kroner.
Når det er sagt, kan en omlægning af den måde man tilbereder sine måltider på, få en positiv effekt på sit strømforbrug. Fremfor at lune weekendens frosne rundstykker i den traditionelle ovn, kan du klare det på den halve tid i en airfryer. De fyldte kyllingebryster kræver kun den halve tilberedningstid i en airfryer, og sådan kan jeg blive ved. Disse fordele tager FORBRUGERRÅDET ikke højde for i deres test, da de alene tester strømforbruget ved tilberedningen af en kylling. Mange bække små gør en stor å, og jeg er ret overbevist om, at en airfryer i det store billede kan reducere husstandens strømforbrug - måske ikke radikalt, men lidt har også ret.